Järjestöjen WSIS-työryhmän tiedote, 18.12.03 | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöjen WSIS-työryhmän tiedote, 18.12.03

WSIS-kokouksessa onnistuttiin sopimaan tietoyhteiskunnan perusperiaatteet tiivistävästä julistuksesta ja toimintasuunnitelmasta. Ne velvoittavat YK:n jäsenvaltioiden hallituksia. Tietoyhteiskunnan rakentaminen edellyttää kuitenkin kansalaisyhteiskunnan vahvaa panosta. Suomalaisen WSIS-NGO-työryhmän mielestä on välttämätöntä, että huippukokouksen valmisteluprosessissa aloitettua vuoropuhelua jatketaan ja syvennetään myös siinä vaiheessa, kun kokouksessa hyväksyttyjä tavoitteita ja toimintaohjelmia ryhdytään toteuttamaan.

Helsinki 18.12.2003

Genevessä 10.-12. joulukuuta pidetyssä YK:n tietoyhteiskuntahuippukokouksessa (WSIS, World Summit on the Information Society) päätettiin tärkeistä tietoyhteiskunnan pelisäännöistä, joita ei ole aiemmin näin laajasti määritelty. Huippukokouksessa onnistuttiin sopimaan tietoyhteiskunnan perusperiaatteet tiivistävästä julistuksesta ja toimintasuunnitelmasta, jotka velvoittavat maiden hallituksia.

Kansalaisyhteiskunta osallistui näyttävästi WSIS-kokouksen valmisteluihin niin kansainvälisesti kuin kansallisestikin ja onnistui muuttamaan tietoyhteiskunnan käsittelyä ”piuhakeskeisestä” ihmisläheisempään suuntaan. Hyvin järjestäytynyt kansalaisyhteiskunta antoi kokouksessa myös oman julistuksensa, jossa se painotti virallisia asiakirjoja voimakkaammin muun muassa ihmisoikeuksia sekä eri kulttuurien ja kielten suojelemisen tärkeyttä.

Suomessa tietoyhteiskuntakokous on saanut erittäin vähän julkisuutta, vaikka kokouksessa tehtiin YK:n historiaa rakentamalla tietoyhteiskunnille ensimmäistä kertaa yhteisiä suuntaviivoja. Kokouksessa käsitellyt asiat ovat tärkeitä meille kaikille, kuten esimerkiksi oikeus saada tietoa omalla äidinkielellään tai internetin hallintaan liittyvät kysymykset. Suomessakaan kaikilla ei ole yhtä hyvät mahdollisuudet saada tietoa, vaan varallisuus, asuinpaikka tai ikä voivat rajoittaa osallistumista tietoyhteiskuntaan. Kansalaisyhteiskunnan keskeinen merkitys tietoyhteiskunnassa on, että se jäsentää erilaisissa kansalaisjärjestöissä, työpaikoilla ja asuinalueilla käytävää keskustelua. Näin saadaan ruohonjuuritason tietoa siitä, mihin suuntaan yhteiskuntaa pitäisi kehittää ja millaisille arvoille kehitystyön tulisi perustua.

Hallituksen vasta nimetyistä tietoyhteiskuntaohjelman jaostoista ei valitettavasti löydy juurikaan kansalaisjärjestöjen edustajia, vaikka kansalaisyhteiskunnalla on ollut alusta asti merkittävä rooli tietoyhteiskunnan kehittämisessä. Kuten Tasavallan presidentti Tarja Halonen korosti huippukokouksessa pitämässään puheessa, tietoyhteiskunnan kehittämisessä tarvitaan yhteiskunnan kaikkien osapuolten täysipainoista osallistumista.

Kansalaisyhteiskunnan näkökulmasta on välttämätöntä, että WSIS-huippukokouksen valmisteluprosessissa aloitettua vuoropuhelua jatketaan ja syvennetään myös siinä vaiheessa, kun huippukokouksessa hyväksyttyjä tavoitteita ja toimintaohjelmia ryhdytään toteuttamaan.

Lisätietoja


Juha Rekola, Kehitysyhteistyön palvelukeskus 040 512 0036

Eeva-Maria Vuorenmaa, YK-liitto 09 1351 402

Susan Villa, Ihmisoikeusliitto 09 4155 2551

WSIS-NGO-työryhmä on suomalaisille kansalaisjärjestöille avoin verkosto, joka osallistuu YK:n tietoyhteiskuntahuippukokouksen valmisteluun. Työryhmään kuuluvat Attac, Electronic Frontier Finland, Ihmisoikeusliitto, Suomen Journalistiliitto, KD-naiset, Kehitysyhteistyön palvelukeskus, maailma.net, Maan ystävät, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Pelastakaa Lapset, Suomen kirjastoseura, Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi, Suomen YK-liitto ja 5. WCW (World Conference on Women) -kansalaisjärjestöverkosto.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia