Järjestöjen Pöyry-kantelu kaatui | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöjen Pöyry-kantelu kaatui

Järjestöt ovat pettyneitä työ- ja elinkeinoministeriön päätökseen, jonka mukaan konsulttiyhtiö Pöyry ei rikkonut kansainvälisiä yritysvastuuohjeita kiistellyssä Laosin patohankkeessa.

Konsulttiyhtiö Pöyry ei ole rikkonut yhteiskuntavastuun toimintaohjeita Laosin kiistellyn patohankkeen selvityksessä, sanoo työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) tuoreessa lausunnossaan.

Tänään julkaistun lausunnon (pdf) mukaan Pöyry ei ole rikkonut OECD:n antamia ohjeita, mutta vastaisuudessa yritysten pitäisi samankaltaisissa tilanteissa arvioida riskejä huolellisemmin ja toimia avoimemmin.

Yksi alkuperäisen valituksen allekirjoittaneista järjestöistä on Siemenpuu-säätiö. Järjestön Mekong-ryhmän edustaja Liisa Uimonen on pettynyt päätökseen, mutta hänen mukaansa siitä löytyy kuitenkin hyviäkin asioita.

"Plussaa on se, että päätöksessä on tiedostettu, että konsulttiyritykseen pätevät samat säännöt kuin muihinkin. Pöyry yritti väistää vastuun vetoamalla siihen."

Päätöksessä todetaan myös, että Pöyry on voinut johtavana alan yrityksenä vaikuttaa hankkeen etenemiseen ja että epäselvyydet olisi voinut tuoda paremmin esille. Toisaalta järjestöjen esiin nostamaa eturistiriitakysymystä ei käsitellä lainkaan, Uimonen huomauttaa.

Suomalaisten yritysten toimia kehitysmaissa seuraavan Finnwatchin mukaan TEMin julkituoma kanta on osoitus laajemmasta ongelmasta.

"Lausunto on oire Suomen aliresursoidusta, hampaattomasta ja hallitusohjelman vastaisesta yritysvastuupolitiikasta", toteaa Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala järjestön tiedotteessa.

Järjestöllä on edustaja TEMin alaisessa Yritys- ja yhteiskuntavastuun neuvottelukunnassa (YHVA), joka oli mukana valituksen käsittelyssä. Finnwatch jätti päätöksestä eriävän mielipiteen.

Taustalla huoli patohankkeen vaikutuksista

15 kansalaisjärjestöä, joista osa suomalaisia, teki viime vuonna kantelun Pöyryn toiminnasta TEMille. Taustalla oli julkisuuteen vuonna 2011 vuotanut tekninen selvitys, jonka sveitsiläinen Pöyry Energy AG oli tehnyt Laosille kiistellystä Xayaburin patohankkeesta.

Vesivoiman lisäämiseen tähtäävän megaprojektin pelätään vaikuttavan kielteisesti alueen ympäristöön ja ihmisten elinkeinoihin. Pöyry suositteli raportissaan hankkeen jatkamista.

Järjestöjen kantelun mukaan yhtiö rikkoi OECD:n monikansallisten yritysten toimintaohjeita eikä kiinnittänyt selvityksessä hankkeen haittavaikutuksiin tarpeeksi huomiota. Lisäksi ne epäilivät valituksessaan, että Pöyry yritti raportillaan saada itselleen hankkeita alueelta. Nykyisin Pöyry toimii Xayaburin hankkeen insinööritoimistona.

Työ- ja elinkeinoministeriö sekä sen alainen Yritys- ja yhteiskuntavastuun neuvottelukunta ovat tällä hetkellä ainoa paikka, jonne Suomessa voi valittaa yritysten yhteiskuntavastuurikkomuksista ulkomailla. Ne toimivat kansallisena yhteyselimenä, joka käsittelee OECD:n antamien yritysvastuuohjeiden rikkomuksia. Pöyry-päätös on sen ensimmäinen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia