Uutiset

Järjestöjen kirjo kokoontui Suomen sosiaalifoorumiin

Maailman sosiaalifoorumi ja lukuisat alueelliset ja kansalliset foorumit ovat opettaneet kansalaisjärjestöille, että toisenlainen maailma on mahdollinen. Nyt on pohdittava miten siirtyä sanoista tekoihin, todettiin Suomen sosiaalifoorumin avajaisissa Helsingissä lauantaina 3.4.

Kolmas Suomen sosiaalifoorumi keräsi viikonloppuna laajan yleisön Helsingin työväenopistolle, jossa järjestettiin kymmeniä seminaareja ja keskustelutilaisuuksia. Tapahtumaa oli järjestämässä edellisiä vuosia laajempi joukko suomalaisia kansalaisjärjestöjä, ammattiyhdistysaktiiveja, sekä kirkon ja kulttuurialan väkeä. Muun muassa Kepa, Attac, Maan ystävät ja Helsinki-prosessi olivat aktiivisesti mukana tapahtumassa.

Maailman sosiaalifoorumi on kiistatta yksi historian menestyksekkäimpiä kansalaistoiminnan liikkeitä. Idea on lähtöisin Brasilian Porto Alegresta, jossa pidettiin ensimmäiset kolme foorumia. Suomen tapahtuman avajaisten puhujat toivat terveisiä Intian Mumbaista, johon yli 100 000 ihmistä kerääntyi tammikuussa tämän vuoden maailman sosiaalifoorumiin keskustelemaan paremmasta maailmasta.

”Paitsi että maailman sosiaalifoorumi on ihmisten kohtauspaikka, se on myös saanut aikaan konkreettisia muutoksia kansalaisaktivismin saralla”, totesi Moema Miranda, brasialainen järjestöaktiivi ja maailman sosiaalifoorumin kansainvälisen komitean jäsen. Hän muistutti, että ilman maailman sosiaalifoorumia Cancunin kauppaneuvotteluissa olisi voinut käydä toisin.

”Sosiaalifoorumien tarjoama avoin tila on luonut uuden tavan toimia yhdessä, myös vanhoille toimijoille kuten ammattiyhdisty- ja naisasialiikkeelle. Lisäksi se on mahdollistanut toiminnan saman asian puolesta samanaikaisesti eri puolilla maailmaa. Irakin sotaa vastustaneet mielenosoitukset olivat hyvä esimerkki tästä”, muistutti Miranda.

Intialainen ay-aktivisti Subas Lomte korosti puheenvuorossaan, että prosessi on vasta aivan alussa. ”Horisontaaliset linkit järjestöjen välillä ovat ensiarvoisen tärkeitä. Sosiaalifoorumien tärkeä tehtävä on kehittää tällaisia yhteyksiä eri ruohonjuuritason toimijoiden kesken sen lisäksi että ne linkittävät ruohonjuuritasoa globaaliin toimintaan.”

Suomen sosiaalifoorumin tavoitteena on kehittää juuri näitä linkkejä. Tämän vuoden teemana oli julkisten palvelujen turvaaminen. Viikonlopun aikana keskusteltiin niin terveyspalvelujen yksityistämisestä, yliopistojen tehtävästä kuin veroasioistakin.

Maailman sosiaalifoorumi haasteiden edessä

Sosiaalifoorumien nelivuotinen historia on ollut oppimiskokemus monen mantereen kansalaisjärjestöille ja aktivisteille ja ”Toisenlainen maailma on mahdollinen”-tunnuslause on tullut tutuksi kaikille. Tutkija Teivo Teivaisen mukaan nyt ollaan siinä vaiheessa, että hokema on sisäistetty ja kysytään, mitä seuraavaksi.

Teivaisen mukaan keskeinen kysymys onkin, kuinka olla poliittisesti hyödyllinen olematta silti poliittinen. Vallitsevan näkemyksen mukaan sosiaalifoorumi on avoin tila, eikä voi sinällään ottaa kantaa. Maailman sosiaalifoorumi ei esimerkiksi esittänyt mielipidettä Irakin sodasta, vaikka asiasta käytiin kiivasta keskustelua. Euroopan sosiaalifoorumissa asia on ratkaistu järjestämällä kansanliikkeiden kokoontuminen, joka tekee lausumia omissa nimissään.

Helsingissä tyrmättiin vaatimus sosiaalifoorumin kanavoimisesta yhtenäiseksi liikkeeksi. Ratkaisu johtaisi Lomten ja Mirandan näkemyksen mukaan väistämättä sisäisiin kiistoihin. ”Moninaisuus on vahvuutemme, eikä foorumilla voikaan olla yhtä yhteistä sanomaa tai julistusta. Ehkäpä tunnuslauseemme pitäisikin olla ”Toisenlaiset maailmat ovat mahdollisia”, Miranda toteaa.

Vastatakseen kritiikkiin pelkästä puheesta ilman tekoja maailman sosiaalifoorumi aikoo toteuttaa muutoksia seuraavaan kokoontumiseen mennessä. ”Prosessista yritetään saada osallistavampi. Yksi ehdotuksistamme on kysyä ihmisiltä, mitä teemoja he haluavat foorumissa käsitellä sen sijaan että järjestäjät päättävät asiasta”, sanoo Moema Miranda.

”Puhuminen ja ajatteleminen ovat myös toimintaa”, muistuttaa Miranda. Tarkoituksena on kuitenkin luoda sosiaalifoorumista toimintaan kannustava tapahtuma. Järjestöjen toivotaan saavan entistä enemmän näkyvyyttä toiminnalleen foorumin kautta, mutta myös muodostavan konkreettisia toimintaohjelmia sen puitteissa.

Suomen sosiaalifoorumin kotisivut

Kepa: Kuulumisia Mumbaista

globalisaatio

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Jason Hickel

Antropologi Jason Hickel haaveilee maailmasta ilman talouskasvua – ”Ajatus vihreästä kasvusta on epä-älyllinen”

Suomessa hiljattain vieraillut Jason Hickel on yksi tutkijoista, jotka ovat viime vuosina ryhtyneet vaatimaan, että maailma luopuu pakkomielteestään bruttokansantuotteen kasvattamiseen ja keskittyy sen sijaan ympäristön kantokyvyn ylläpitämiseen ja ihmisten hyvinvointiin. Hänen mukaansa myöskään paljon puhuttu ”vihreä kasvu” ei tule toimimaan.
Kädet tietokoneen näppäimistöllä

Mitään ei saa enää sanoa – Äärioikeistolaisen retoriikan ABC

Äärioikeisto luo uusien käsitteiden avulla kuviteltuja vihollisia ja olkiukkoja, joiden avulla se voi voittaa helppoja taisteluja. Yksi ajankohtaisimmista on myytti sananvapauskriisistä, kirjoittaa Aurora Lemma.
Burkina Fason lippu

Ääriliikkeiden väkivalta leviää Sahelissa – Lähes 900 000 ihmistä on paennut

Ääriliikkeiden väkivalta on aiheuttanut aliravitsemuskriisin Maliin, Nigeriin ja Burkina Fasoon. Mikäli mitään ei tehdä, kokonainen sukupolvi on vaarassa, sanoo Maailman ruokaohjelma.
Kaksi naista lähikuvassa

Luovat keinot auttavat Keski-Amerikan ihmiskaupan uhreja toipumaan

Järjestäytynyt rikollisuus kiihdyttää ihmiskauppaa Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa. Viranomaiset yrittävät tukea uhreja, mutta ne eivät pärjäisi ilman järjestöjä, jotka osaavat tarjota epäsovinnaisiakin tapoja toipumisen edistämiseksi. Esimerkiksi AS Mujeres tarjoaa perinteisen avun ohella myös aromaterapiaa.