Järjestö vetoaa Obamaa selvittämään Bushin rikoksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestö vetoaa Obamaa selvittämään Bushin rikoksia

Human Rights Watchin mukaan "musertavat todisteet" kidutuksesta pitää selvittää vaikka ulkomaisten tuomioistuinten avulla.

Yhdysvaltalaisen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan näytöt maan korkeiden viranomaisten määräämästä kidutuksesta ovat "musertavia" ja ne pitää selvittää vaikka ulkomaisten tuomioistuinten avulla.

Järjestö vetoaa ensi sijassa, että presidentti Barack Obama aloittaisi rikostutkinnat edeltäjänsä presidentti George W. Bushin valtakaudella tapahtuneisiin kidutus- ja sieppaustapauksiin.

Bushin lisäksi tutkimusten tulisi koskea HRW:n mukaan ainakin varapresidentti Dick Cheneyä, puolustusministeri Donald Rumsfeldia ja keskustiedustelupalvelu CIA:n johtajaa George Tenetia, joiden on yleisesti todettu tai jotka ovat julkisesti tunnustaneet määränneensä niin sanottujen "tehostettujen kuulustelumenetelmien", kuten vesikidutuksen, valeteloitusten ja pitkäaikaisen unettomuuden, käyttöä Yhdysvaltojen Kuubassa sijaitsevassa Guatanamon vankilassa.

Jos Yhdysvaltojen hallitus ei suostu aloittamaan tutkimuksia, järjestön mukaan ulkomaisten syyttäjien tulee ottaa tapaukset käsiteltäviksi kansainvälisen lain mukaisesti.

"Presidentti Obama on kohdellut kidutusta tähän asti valitettavana poliittisena päätöksenä eikä rikoksena. Hänen päätöksensä lopettaa väkivaltaiset kuulustelukäytännöt on helposti purettavissa, ellei kidutuksen vastaista kieltoa ilmaista nyt selkeästi laissa", järjestön johtaja Kenneth Roth sanoo.

Paine kasvaa kansainvälisesti

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt tyrmistyivät viime viikolla Yhdysvaltojen oikeusministeriön päätettyä lopettaa tutkinnat 99:n CIA:n kiduttaman vangin osalta. Muun muassa Amnesty Internationali tuomitsi oikeusministeriön päätöksen "oikeuden pilkkaamisena".

Jo ennen HRW:n eilen julkaistua vetoomusta paineet kansainvälisten tutkintojen avaamiseksi ovat kasvaneet. Wikileaksin paljastamien dokumenttien mukaan Obama oli jo presidenttikautensa ensimmäisten kuukausien aikana varoittanut Espanjaa maiden välisten suhteiden kärsivän, jos espanjalaiset syyttäjäviranomaiset toteuttavat suunnitelmansa itsenäisestä selvityksestä Bushin kidutusmääräysten laillisuuteen.

Tämän vuoden helmikuussa Bush joutui lehtitietojen mukaan perumaan Sveitsin-matkansa, koska riski pidätyksestä kansainvälisten lakien rikkomisen vuoksi kasvoi liian suureksi.

HRW toteaakin, että Yhdysvaltojen kykenemättömyys tutkia omia ihmisoikeusrikkomuksiaan on muuttumassa tahraksi sen omassa maineessa, mikä estää maan mahdollisuuksia estää ihmisoikeusloukkauksia muualla maailmassa, kuten Darfurissa tai Libyassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia