Järjestö: Säästötoimet heikentäneet Kreikan ihmisoikeustilannetta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestö: Säästötoimet heikentäneet Kreikan ihmisoikeustilannetta

Myös EU-maat ovat osaltaan vastuussa taloudellisten ja poliittisten oikeuksien kaventumisesta Kreikassa, sanoo kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö.

Kreikkalaisten perusvapaudet ja -oikeudet ovat heikentyneet talouskriisin ja sitä seuranneiden säästötoimien vuoksi, sanoo ihmisoikeusjärjestöjen kansainvälinen keskusjärjestö FIDH.

Järjestön tuoreen raportin (pdf) mukaan säästö- ja supistamistoimet ovat heikentäneet suoraan muun muassa kansalaisten poliittisia ja taloudellisia oikeuksia, kuten oikeutta työhön ja terveyteen.

Työttömyys on kasvanut rajusti, palkkoja ja työttömyystukia on leikattu ja työntekijöiden oikeuksia kavennettu. Lääkärit ovat kertoneet joutuneensa käännyttämään potilaita ja lykkäämään tärkeitä leikkauksia, koska varoja tai henkilökuntaa ei ole ollut, raportissa kerrotaan. Myös kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet ovat heikentyneet. Viranomaiset ovat vastanneet kansan protesteihin väkivaltaisesti, ja hallitus suvaitsee kritiikkiä aiempaa vähemmän.

Raportin mukaan ihmisoikeusongelmista on suurelta osin vastuussa Kreikan valtio, mutta myös EU-maat ja muut EU:n instituutiot, jotka ovat asettaneet avulleen kovia ehtoja ja jättivät huomiotta säästötoimenpiteiden väistämättömät kielteiset ihmisoikeusvaikutukset.

Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto hyväksyivät Kreikan pelastuspaketit vuosina 2010 ja 2012. Pelastuspaketin ehtoihin ovat kuuluneet muun muassa julkisen sektorin leikkaukset. Uudesta maksuerästä on neuvoteltu tässä kuussa, mutta neuvottelut on keskeytetty siihen asti, kunnes maa saa uuden hallituksen tammikuun vaalien jälkeen.

Raportti perustuu FIDH:n ja sen kreikkalaisen jäsenjärjestön tammikuussa 2014 tekemiin haastatteluihin. Järjestön asiantuntijat tapasivat muun muassa järjestötoimijoita, viranomaisia, maahanmuuttajia, koulutus- ja terveyssektorin edustajia ja juristeja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia