Uutiset Kreikan talouskriisi

Järjestö: Säästötoimet heikentäneet Kreikan ihmisoikeustilannetta

Myös EU-maat ovat osaltaan vastuussa taloudellisten ja poliittisten oikeuksien kaventumisesta Kreikassa, sanoo kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö.
(Kuva: Sharon Mollerus / cc 2.0)

Kreikkalaisten perusvapaudet ja -oikeudet ovat heikentyneet talouskriisin ja sitä seuranneiden säästötoimien vuoksi, sanoo ihmisoikeusjärjestöjen kansainvälinen keskusjärjestö FIDH.

Järjestön tuoreen raportin (pdf) mukaan säästö- ja supistamistoimet ovat heikentäneet suoraan muun muassa kansalaisten poliittisia ja taloudellisia oikeuksia, kuten oikeutta työhön ja terveyteen.

Työttömyys on kasvanut rajusti, palkkoja ja työttömyystukia on leikattu ja työntekijöiden oikeuksia kavennettu. Lääkärit ovat kertoneet joutuneensa käännyttämään potilaita ja lykkäämään tärkeitä leikkauksia, koska varoja tai henkilökuntaa ei ole ollut, raportissa kerrotaan. Myös kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet ovat heikentyneet. Viranomaiset ovat vastanneet kansan protesteihin väkivaltaisesti, ja hallitus suvaitsee kritiikkiä aiempaa vähemmän.

Raportin mukaan ihmisoikeusongelmista on suurelta osin vastuussa Kreikan valtio, mutta myös EU-maat ja muut EU:n instituutiot, jotka ovat asettaneet avulleen kovia ehtoja ja jättivät huomiotta säästötoimenpiteiden väistämättömät kielteiset ihmisoikeusvaikutukset.

Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto hyväksyivät Kreikan pelastuspaketit vuosina 2010 ja 2012. Pelastuspaketin ehtoihin ovat kuuluneet muun muassa julkisen sektorin leikkaukset. Uudesta maksuerästä on neuvoteltu tässä kuussa, mutta neuvottelut on keskeytetty siihen asti, kunnes maa saa uuden hallituksen tammikuun vaalien jälkeen.

Raportti perustuu FIDH:n ja sen kreikkalaisen jäsenjärjestön tammikuussa 2014 tekemiin haastatteluihin. Järjestön asiantuntijat tapasivat muun muassa järjestötoimijoita, viranomaisia, maahanmuuttajia, koulutus- ja terveyssektorin edustajia ja juristeja.

Kreikan talouskriisi ihmisoikeudetpolitiikkaEUtalous Kreikka

Lue myös

YK-asiantuntija Kreikan kriisistä: Ei säästöjä ihmisoikeuksien kustannuksella

Myös sosiaaliset näkökohdat on otettava huomioon, kun uusista säästötoimista päätetään, sanoo YK:n velka-asiantuntija.

Kreikan siirtolaiskriisi pahenee

Velan ahdistama Kreikka ei pysty huolehtimaan siirtolaisista, joita tulee jo noin tuhat päivässä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.