Järjestö: OM:n selvitys sivuutti seksityöntekijät | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestö: OM:n selvitys sivuutti seksityöntekijät

Seksinoston täyskieltoa suosittaneen selvityksen julkistamisen jälkeen Pro-tukipiste on saanut useita huolestuneita yhteydenottoja seksityöntekijöiltä.

Oikeusministeriön tällä viikolla julkaisema selvitys Suomen seksinostolainsäädännöstä on pahasti puutteellinen, sanoo seksityöntekijöiden oikeuksia edistävä Pro-tukipiste.

Järjestön mukaan selvitystyössä käytettiin tutkimusaineistoa tarkoituksenhakuisesti ja esimerkiksi seksipalveluiden myyjiä ei kuultu resurssipulaan vedoten, vaikka Pro-tukipiste tarjosi tutkijoille kontakteja.

Kritiikkiä saa osakseen myös se, että selvityksessä ohitetaan kokonaan sosiaalinen leimautuminen, jonka järjestö arvioi olevan keskeinen syy siihen, että seksityöntekijät eivät saa tarvitsemiaan julkisia palveluita.

"Ruotsin malli lisää stigmaa ja negatiivisia asenteita. Tätä ei selvityksessä otettu lainkaan huomioon", Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen kertoo maailma.netille.

Voimassa olevassa laissa on rikos ostaa seksiä ihmiskaupan tai parituksen kohteelta. Selvityksen laatineiden tutkijoiden mukaan nykyinen lainsäädäntö tekee tuomioistuinten työn vaikeaksi, koska viranomaisen pitäisi pystyä näyttämään, että ostaja tiesi ihmiskaupasta tai parituksesta. Työryhmä suositteleekin Ruotsin esimerkin mukaista täydellistä seksinostokieltoa.

Huolestuneita yhteydenottoja

Kauppinen kertoo oikeusministeriön selvityksen julkistamisen jälkeen saaneensa useita yhteydenottoja seksityöntekijöiltä, jotka kokevat olevansa ansassa ja pettyneitä.

"Vahvassa asemassa olevat ihmiset haluavat asettaa heidät hiljaiseksi, eikä heillä tässä tilanteessa ole mitään odotettavaa suomalaiselta yhteiskunnalta", Kauppinen sanoo.

Rankaisemisen sijasta järjestö esittää muun muassa matalan kynnysten sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamista ja kehottaa myös seksipalvelujen ostajia aktiivisuuteen rikollisuuden paljastamisessa.

Sekä Pro-tukipiste että tutkijat pitävät myös ongelmana sitä, että voimassa olevan lain seksin oston ja myynnin yleisellä paikalla kieltävää pykälää on sovellettu pääasiassa seksityöläisiin.

Kommentit

Lähettänyt Anonymous (ei varmistettu) 10.9.2013 - 01:18

Raportti sivuutti kokonaan myös seksin ostajat, joka on kuitenkin se seksinoston toinen osapuoli. Toisaalta heillä ei ole omaa etujärjestöä, koska seksinostajat ovat kaikkein leimatuin ryhmä. Kukaan ei halua toimia omilla kasvoillaan ja nimillään seksinostajien puolesta.

Lisää uusi kommentti