Uutiset

Järjestö: Monet toimittajien murhat selvittämättä

Maailmassa on 14 maata, joissa on selvittämättä viisi tai useampi toimittajan murhaa.
(Kuva: Jon S / Flickr.com / cc 2.0)

Maailmassa on 14 maata, jossa on selvittämättä vähintään viisi toimittajan murhaa. Vaikein paikka on Somalia, käy ilmi lehdistönvapausjärjestö Committee to Protect Journalistsin (CPJ) selvityksestä.

Järjestö tarkastelee selvittämättömiä toimittajien murhia vuoden 2005 ja tämän vuoden elokuun lopun välillä. Murhia tarkastellaan suhteessa väkilukuun.

Somaliassa on ainakin 30 selvittämätöntä toimittajien murhaa. Tilanne on paha myös Irakissa ja Syyriassa, joissa ääriliike Isis on tappanut ja siepannut toimittajia viime aikoina.

CPJ:n listan neljännellä ja viidennellä sijalla ovat Filippiinit ja Etelä-Sudan. Etelä-Sudan nousi listalle tänä vuonna muun muassa ajoneuvosaattueeseen tehdyn, viiden toimittajan hengen vaatineen iskun vuoksi. Uutena listalla viime vuoteen verrattuna on myös Bangladesh, jossa on murhattu tänä vuonna neljä ateistista blogikirjoittajaa. Vain yksi maa, rauhoittunut Kolumbia, on pudonnut listalta.

Katsauksen mukaan 96 prosenttia uhreista on paikallisia toimittajia, joista monet kirjoittavat politiikasta ja korruptiosta. Murhaa edeltää usein uhkaus.

Yhteensä tänä vuonna on tapettu CPJ:n mukaan 44 toimittajaa. Vaarallisin maa on ollut Charlie Hebdo -iskujen vuoksi Ranska.

ihmisoikeudetmediasananvapaustiedotusvälineet

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylös nostetussa kädessä oleva kyltti, jossa lukee Black Lives Matter.

Kukaan ei tiedä, miten paljon viharikoksia Suomessa tapahtuu, sillä aina niitä eivät tunnista edes uhrit itse – Uusi sähköinen työkalu kerää tietoa

Vain pieni osa viharikoksista ilmoitetaan poliisille, ja siksi niistä tiedetään vain vähän. Anti-Racist Forum -järjestössä kehitetään nyt matalan kynnyksen raportointityökalua osana oikeusministeriön hanketta. ”Jotkut kokevat häirintää päivittäin. Silloin voi käydä niin, että siihen tottuu”, kertoo koordinaattori Akunna Onwen.
Seinämaalaus sotilaista tähtäämässä naista Betlehemissä.

Sopimus kuin sopimus, palestiinalaiset häviävät aina

Israel ja Arabiemiirikunnat ilmoittivat eilen solmivansa diplomaattisuhteet. Osana sopimusta Israel hylkäsi ainakin toistaiseksi suunnitelmansa liittää osia miehitetystä Länsirannasta itseensä. Palestiinalaisilla näyttää kuitenkin olevan enää vain hävittävää, kirjoittaa Teija Laakso.
Suomen lippu lipputangossa.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys: Kehitysyhteistyöhön ensi vuonna lisää rahaa

Koronapandemian aiheuttamista talousongelmista huolimatta Suomen kehitysyhteistyövaroihin esitetään lisäystä ensi vuonna. ”Kehitysyhteistyön riittävä rahoittaminen on paitsi maailman köyhimpien ihmisten, myös suomalaisten etu”, kiittelee Fingon kehityspolitiikan asiantuntija Niina Tenhio.
Rivi lapsia pesemässä käsiään hanojen alla.

Raportti: 43 prosenttia maailman kouluista on ilman käsienpesumahdollisuutta

Kouluja avataan koronasulun jälkeen, mutta etenkin vähiten kehittyneissä maissa viruksen leviämistä on vaikea estää, koska käsienpesumahdollisuutta ei ole.
Laiva satamassa.

Järjestöjen uusi meripelastusalus aloittaa Välimerellä – ”Tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle”

Välimeri on ollut koronaviruksen ja viranomaisten toimien takia aikoina tyhjä pelastusaluksista. Nyt Lääkärit ilman rajoja ja Sea-Watch ovat laskemassa liikkeelle uuden aluksen.