Järjestö: Lapsisotilaiden määrä yli kaksinkertaistunut – Tytöt uhkaavat jäädä näkymättömiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestö: Lapsisotilaiden määrä yli kaksinkertaistunut – Tytöt uhkaavat jäädä näkymättömiin

Vuosina 2012–2017 aseellisiin konflikteihin osallistui lähes 30 000 lasta. Child Soldiers International -järjestön mukaan määrän kasvua selittää osaltaan tiedonkeräyksen paraneminen, mutta todennäköisesti luku on vain jäävuoren huippu.

Lapsia kuvattuna pään alapuolelta ruohosta tehtyjen leikkipyssyjen kanssa

Child Soldiers International -järjestö on huolissaan lapsisotilaiden määrän kasvussa. Kuva Keski-Afrikan tasavallasta, jossa on tuettu vapautettuja lapsisotilaita. Kuva: Gregoire Pourtier / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-ND 2.0.

Konflikteissa käytettyjen lasten määrä yli kaksinkertaistui vuosina 2012–2017, selviää lapsisotilaiden käyttöä vastaan taistelevan Child Soldiers International -järjestön selvityksestä.

Järjestö kävi läpi YK:n vuosiraportit, jotka käsittelevät lapsia ja aseellisia konflikteja. Vahvistettuja lapsisotilastapauksia oli sen mukaan vuonna 2017 yhteensä 8 185. Vielä vuonna 2012 luku oli 3 159.

”Nämä tilastot ovat järkyttäviä ja todennäköisesti raapaisevat vain pintaa lasten riiston kokonaismäärästä. On tärkeää, että maailma ei käännä selkäänsä tälle hyväksikäytölle ja että resursseja lisätään ja yhdistetään, jotta sitä vastaan voitaisiin taistella paremmin”, sanoo järjestön johtaja Isabelle Guitard tiedotteessa.

Järjestö korostaa, että kyseessä ovat vain vahvistetut tapaukset. Osaltaan kasvua voi selittää myös se, että tapausten varmentamismetodit ovat kehittyneet.

Lähi-idän konfliktit sekä epävakaus esimerkiksi Somaliassa, Etelä-Sudanissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Keski-Afrikan tasavallassa kuitenkin altistavat lapset värväykselle. Vuonna 2017 lapsia käytettiin 15 maan konflikteissa. Poikia ja tyttöjä käytetään rutiininomaisesti taistelijoina ja tarkastuspisteillä, informantteina, kylien ryöstelyssä sekä koti- ja seksiorjina, raportissa kerrotaan.

Myös tyttöjen riisto on kasvanut. Heitä käytetään usein tukirooleissa, jolloin he myös jäävät herkemmin näkymättömiin ja avun ulottumattomiin, raportissa kerrotaan.

Viime vuonna kuitenkin myös vapautettiin lapsisotilaita muun muassa Etelä-Sudanissa.

Järjestö vaatii lisää resursseja lapsisotilaiden vapauttamiseksi ja tukemiseksi. Yhteisöt ja perheet ovat tärkeässä roolissa sekä ilmiön ehkäisemisessä että toipumisessa, se muistuttaa.

Tänään vietetään kansainvälistä lapsisotilaiden käytön vastaista päivää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia