Uutiset Lasten oikeudet

Järjestö: Lapsisotilaiden määrä yli kaksinkertaistunut – Tytöt uhkaavat jäädä näkymättömiin

Vuosina 2012–2017 aseellisiin konflikteihin osallistui lähes 30 000 lasta. Child Soldiers International -järjestön mukaan määrän kasvua selittää osaltaan tiedonkeräyksen paraneminen, mutta todennäköisesti luku on vain jäävuoren huippu.
Lapsia kuvattuna pään alapuolelta ruohosta tehtyjen leikkipyssyjen kanssa
Child Soldiers International -järjestö on huolissaan lapsisotilaiden määrän kasvussa. Kuva Keski-Afrikan tasavallasta, jossa on tuettu vapautettuja lapsisotilaita. (Kuva: Gregoire Pourtier / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-ND 2.0)

Konflikteissa käytettyjen lasten määrä yli kaksinkertaistui vuosina 2012–2017, selviää lapsisotilaiden käyttöä vastaan taistelevan Child Soldiers International -järjestön selvityksestä.

Järjestö kävi läpi YK:n vuosiraportit, jotka käsittelevät lapsia ja aseellisia konflikteja. Vahvistettuja lapsisotilastapauksia oli sen mukaan vuonna 2017 yhteensä 8 185. Vielä vuonna 2012 luku oli 3 159.

”Nämä tilastot ovat järkyttäviä ja todennäköisesti raapaisevat vain pintaa lasten riiston kokonaismäärästä. On tärkeää, että maailma ei käännä selkäänsä tälle hyväksikäytölle ja että resursseja lisätään ja yhdistetään, jotta sitä vastaan voitaisiin taistella paremmin”, sanoo järjestön johtaja Isabelle Guitard tiedotteessa.

Järjestö korostaa, että kyseessä ovat vain vahvistetut tapaukset. Osaltaan kasvua voi selittää myös se, että tapausten varmentamismetodit ovat kehittyneet.

Lähi-idän konfliktit sekä epävakaus esimerkiksi Somaliassa, Etelä-Sudanissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Keski-Afrikan tasavallassa kuitenkin altistavat lapset värväykselle. Vuonna 2017 lapsia käytettiin 15 maan konflikteissa. Poikia ja tyttöjä käytetään rutiininomaisesti taistelijoina ja tarkastuspisteillä, informantteina, kylien ryöstelyssä sekä koti- ja seksiorjina, raportissa kerrotaan.

Myös tyttöjen riisto on kasvanut. Heitä käytetään usein tukirooleissa, jolloin he myös jäävät herkemmin näkymättömiin ja avun ulottumattomiin, raportissa kerrotaan.

Viime vuonna kuitenkin myös vapautettiin lapsisotilaita muun muassa Etelä-Sudanissa.

Järjestö vaatii lisää resursseja lapsisotilaiden vapauttamiseksi ja tukemiseksi. Yhteisöt ja perheet ovat tärkeässä roolissa sekä ilmiön ehkäisemisessä että toipumisessa, se muistuttaa.

Tänään vietetään kansainvälistä lapsisotilaiden käytön vastaista päivää.

Lasten oikeudet lapsetaseet & armeijakonflikti

Lue myös

Ihmisiä talon raunioilla

Unicef: Lapsiuhrien määrä on kasvanut rajusti Malin konfliktissa – Tänä vuonna jo yli 150 lasta kuollut

Mali on epävakaa etnisten ryhmien välisten kahakoiden sekä islamistikapinallisten taisteluiden vuoksi. Nyt väkivalta on levinnyt maan pohjoisosista keskiosiin, ja siitä kärsivät etenkin lapset, varoittaa YK.
Poika kantaa raskasta puupölkkyä

Selvitys: Talouskasvusta huolimatta lapsityövoiman riski on monissa tuottajamaissa yhä suuri

Hulppean talouskasvun maissakin lapsityövoima on yhä sitkeä ongelma. Hyödyt eivät ole vielä valuneet kaikkein köyhimmille, toteaa konsulttiyhtiö Verisk Maplecroft selvityksessään.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta