Uutiset Lasten oikeudet

Järjestö: Lapsisotilaiden määrä yli kaksinkertaistunut – Tytöt uhkaavat jäädä näkymättömiin

Vuosina 2012–2017 aseellisiin konflikteihin osallistui lähes 30 000 lasta. Child Soldiers International -järjestön mukaan määrän kasvua selittää osaltaan tiedonkeräyksen paraneminen, mutta todennäköisesti luku on vain jäävuoren huippu.
Lapsia kuvattuna pään alapuolelta ruohosta tehtyjen leikkipyssyjen kanssa
Child Soldiers International -järjestö on huolissaan lapsisotilaiden määrän kasvussa. Kuva Keski-Afrikan tasavallasta, jossa on tuettu vapautettuja lapsisotilaita. (Kuva: Gregoire Pourtier / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-ND 2.0)

Konflikteissa käytettyjen lasten määrä yli kaksinkertaistui vuosina 2012–2017, selviää lapsisotilaiden käyttöä vastaan taistelevan Child Soldiers International -järjestön selvityksestä.

Järjestö kävi läpi YK:n vuosiraportit, jotka käsittelevät lapsia ja aseellisia konflikteja. Vahvistettuja lapsisotilastapauksia oli sen mukaan vuonna 2017 yhteensä 8 185. Vielä vuonna 2012 luku oli 3 159.

”Nämä tilastot ovat järkyttäviä ja todennäköisesti raapaisevat vain pintaa lasten riiston kokonaismäärästä. On tärkeää, että maailma ei käännä selkäänsä tälle hyväksikäytölle ja että resursseja lisätään ja yhdistetään, jotta sitä vastaan voitaisiin taistella paremmin”, sanoo järjestön johtaja Isabelle Guitard tiedotteessa.

Järjestö korostaa, että kyseessä ovat vain vahvistetut tapaukset. Osaltaan kasvua voi selittää myös se, että tapausten varmentamismetodit ovat kehittyneet.

Lähi-idän konfliktit sekä epävakaus esimerkiksi Somaliassa, Etelä-Sudanissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Keski-Afrikan tasavallassa kuitenkin altistavat lapset värväykselle. Vuonna 2017 lapsia käytettiin 15 maan konflikteissa. Poikia ja tyttöjä käytetään rutiininomaisesti taistelijoina ja tarkastuspisteillä, informantteina, kylien ryöstelyssä sekä koti- ja seksiorjina, raportissa kerrotaan.

Myös tyttöjen riisto on kasvanut. Heitä käytetään usein tukirooleissa, jolloin he myös jäävät herkemmin näkymättömiin ja avun ulottumattomiin, raportissa kerrotaan.

Viime vuonna kuitenkin myös vapautettiin lapsisotilaita muun muassa Etelä-Sudanissa.

Järjestö vaatii lisää resursseja lapsisotilaiden vapauttamiseksi ja tukemiseksi. Yhteisöt ja perheet ovat tärkeässä roolissa sekä ilmiön ehkäisemisessä että toipumisessa, se muistuttaa.

Tänään vietetään kansainvälistä lapsisotilaiden käytön vastaista päivää.

Lasten oikeudet lapsetaseet & armeijakonflikti

Lue myös

Koululaisia pulpetissa

Kun väkivalta ja kuolema ovat arkea

Sodat ovat viime vuosina siirtyneet yhä enemmän kaupunkiympäristöön, ja niiden uhreina ovat yhä useammin lapset. ”Mitä pidempiä konfliktit ovat, sitä epäinhimillisemmiksi sotaa käyvien osapuolten käytös muuttuu”, kirjoittaa Pelastakaa Lasten ohjelmapäällikkö Susanna Tan, joka pelkäsi lapsena itse ydinsotaa.
Mielenosoittaja muumikyltin kanssa

Että kehtaatte, aikuiset ihmiset

Nuoret marssivat kaduilla ja vaativat aikuisilta vahvoja ilmastotekoja. Aikuisten vastaukset ovat tyrmistyttäviä, kirjoittaa Suomen Unicefin tiedottaja Minna Suihkonen.
Raunioituneen kaupungin rakennuksia

Selvitys: Sotien seurauksena kuolee lapsia paljon enemmän kuin taistelijoita

Sotien epäsuorat syyt ovat tappaneet viime vuosina yli puoli miljoonaa lasta, kertoo Pelastakaa Lapset ry. Myös lapsiin kohdistuvat muut rikkomukset ovat yleistyneet.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Erivärisiä puuvärejä pöydällä

Suomessa halutaan koulutuksesta sekä vientivaltti että kehitysyhteistyön kärkitavoite – ”Mallimaan” menestystarinaa voi kuitenkin olla vaikea toistaa maailmalla

Ulkoministeriön vetämä työryhmä haluaisi muun muassa koulutusvientiyritykset ja korkeakoulut mukaan parantamaan koulutusta kehitysmaissa. Tutkija Henna Juusolan mukaan koulutusviennin etiikasta pitäisi kuitenkin käydä enemmän ja avoimempaa keskustelua.
Sairaanhoitaja tarkastelee lääkepakkausta toimistossa

”Älä kerro aviomiehelleni” – Marshallinsaarilla kymmenet ihmiset sairastuvat vuosittain lepraan

Lepraan pidetään helposti jo nitistettynä tautina, mutta Tyynellä valtamerellä sijaitsevilla Marshallinsaarilla sitä tavataan yhä. Potilaita yhdistää yksi asia: he haluavat salata sairautensa.
New York Timesin rakennus

Enää neljännes maailman maista on turvallisia toimittajille – Tilanne heikkenee myös aiemmin edistyksellisinä pidetyillä alueilla

Suomi on kohonnut Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä toiselle sijalle muutaman vuoden pudotuksen jälkeen. Monessa muussa maassa tilanne on heikentynyt.
Vaatteita henkareilla

Selvitys: Monien suomalaisten vaatebrändien avoimuus retuperällä

Yritykset vakuuttavat toimivansa eettisesti, mutta kuluttajan on vaikea selvittää väitteiden todenperäisyyttä. Tuoreen selvityksen mukaan useimmat suomalaiset vaatebrändit eivät kerro julkisesti kovinkaan paljon siitä, mitä ne tekevät vastuullisuuden eteen.