Uutiset Lasten oikeudet

Järjestö: Lapsisotilaiden määrä yli kaksinkertaistunut – Tytöt uhkaavat jäädä näkymättömiin

Vuosina 2012–2017 aseellisiin konflikteihin osallistui lähes 30 000 lasta. Child Soldiers International -järjestön mukaan määrän kasvua selittää osaltaan tiedonkeräyksen paraneminen, mutta todennäköisesti luku on vain jäävuoren huippu.
Lapsia kuvattuna pään alapuolelta ruohosta tehtyjen leikkipyssyjen kanssa
Child Soldiers International -järjestö on huolissaan lapsisotilaiden määrän kasvussa. Kuva Keski-Afrikan tasavallasta, jossa on tuettu vapautettuja lapsisotilaita. (Kuva: Gregoire Pourtier / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-ND 2.0)

Konflikteissa käytettyjen lasten määrä yli kaksinkertaistui vuosina 2012–2017, selviää lapsisotilaiden käyttöä vastaan taistelevan Child Soldiers International -järjestön selvityksestä.

Järjestö kävi läpi YK:n vuosiraportit, jotka käsittelevät lapsia ja aseellisia konflikteja. Vahvistettuja lapsisotilastapauksia oli sen mukaan vuonna 2017 yhteensä 8 185. Vielä vuonna 2012 luku oli 3 159.

”Nämä tilastot ovat järkyttäviä ja todennäköisesti raapaisevat vain pintaa lasten riiston kokonaismäärästä. On tärkeää, että maailma ei käännä selkäänsä tälle hyväksikäytölle ja että resursseja lisätään ja yhdistetään, jotta sitä vastaan voitaisiin taistella paremmin”, sanoo järjestön johtaja Isabelle Guitard tiedotteessa.

Järjestö korostaa, että kyseessä ovat vain vahvistetut tapaukset. Osaltaan kasvua voi selittää myös se, että tapausten varmentamismetodit ovat kehittyneet.

Lähi-idän konfliktit sekä epävakaus esimerkiksi Somaliassa, Etelä-Sudanissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Keski-Afrikan tasavallassa kuitenkin altistavat lapset värväykselle. Vuonna 2017 lapsia käytettiin 15 maan konflikteissa. Poikia ja tyttöjä käytetään rutiininomaisesti taistelijoina ja tarkastuspisteillä, informantteina, kylien ryöstelyssä sekä koti- ja seksiorjina, raportissa kerrotaan.

Myös tyttöjen riisto on kasvanut. Heitä käytetään usein tukirooleissa, jolloin he myös jäävät herkemmin näkymättömiin ja avun ulottumattomiin, raportissa kerrotaan.

Viime vuonna kuitenkin myös vapautettiin lapsisotilaita muun muassa Etelä-Sudanissa.

Järjestö vaatii lisää resursseja lapsisotilaiden vapauttamiseksi ja tukemiseksi. Yhteisöt ja perheet ovat tärkeässä roolissa sekä ilmiön ehkäisemisessä että toipumisessa, se muistuttaa.

Tänään vietetään kansainvälistä lapsisotilaiden käytön vastaista päivää.

Lasten oikeudet lapsetaseet & armeijakonflikti

Lue myös

Raunioituneen kaupungin rakennuksia

Selvitys: Sotien seurauksena kuolee lapsia paljon enemmän kuin taistelijoita

Sotien epäsuorat syyt ovat tappaneet viime vuosina yli puoli miljoonaa lasta, kertoo Pelastakaa Lapset ry. Myös lapsiin kohdistuvat muut rikkomukset ovat yleistyneet.
Etiopialaislapsia niityllä

Raportti: Lapsiköyhyyttä vähennettäisiin tehokkaasti sosiaaliturvalla – Maailman lapsista vain kolmannes sosiaaliturvan piirissä

Afrikassa vain 16 prosenttia lapsista on sosiaaliturvan piirissä. Silti sosiaaliturva ei ole pelkästään rikkaiden etuoikeus, vaan myös monet kehitysmaat ovat parantaneet sosiaaliturvaansa, muistutetaan ILO:n ja Unicefin raportissa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko nuoria aurinkopaneelilla varustetun koulun edustalla

Suomalaisille kesämökeille tarkoitettu aurinkovoimala sähköistää ammattikoulua Ugandassa – Aurinkoenergian potentiaali on valtava, mutta esteenä on hinta

Aurinko paistaa Ugandassa ympäri vuoden kuin Suomessa kesällä, mutta silti yli 80 prosenttia maaseudun asukkaista elää ilman sähköä. Suomalainen keksijä Janne Käpylehto opetti kolmessa päivässä ammattikoululaisille, miten asentaa aurinkovoimala. Kokeilua saatetaan laajentaa tulevaisuudessa.
Sateenkaaren värisiä ilmapalloja

Keniassa odotettiin tänään korkeimman oikeuden päätöstä, joka olisi ollut tärkeä koko Afrikan seksuaalivähemmistöille, mutta toisin kävi

Kenian korkeimman oikeuden piti päättää tänään, kumoaako se lain, joka kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Päätöstä kuitenkin lykättiin keväälle. ”Olisi vähättelyä sanoa, että olemme pettyneitä”, sanoo muutosta ajanut ihmisoikeusjärjestö.
Käsi pitelee tyhjää alumiinikulhoa

Haitissa on krooninen ruokakriisi, mutta media kertoo siitä vain harvoin – Avustusjärjestö listasi maailman unohdetuimmat kriisit

Mediahuomio auttaa keräämään apua katastrofien uhreille, mutta kilpailu median kiinnostuksesta on kova. Avustusjärjestö Care International on julkaissut kolmatta kertaa listan maailman aliraportoiduimmista kriiseistä, joista moni ei ole koskaan kuullutkaan.
Lehmä

Tutkimus: Keinoliha ei välttämättä olekaan ilmastoystävällisin vaihtoehto karjankasvatukselle

Maailmalla on viime vuosina intoiltu laboratoriossa kasvatetusta lihasta. Tutkijoiden mukaan on kuitenkin epäselvää, mitkä sen ilmastovaikutukset tulevat olemaan.