Uutiset Lasten oikeudet

Järjestö: Lapsisotilaiden määrä yli kaksinkertaistunut – Tytöt uhkaavat jäädä näkymättömiin

Vuosina 2012–2017 aseellisiin konflikteihin osallistui lähes 30 000 lasta. Child Soldiers International -järjestön mukaan määrän kasvua selittää osaltaan tiedonkeräyksen paraneminen, mutta todennäköisesti luku on vain jäävuoren huippu.
Lapsia kuvattuna pään alapuolelta ruohosta tehtyjen leikkipyssyjen kanssa
Child Soldiers International -järjestö on huolissaan lapsisotilaiden määrän kasvussa. Kuva Keski-Afrikan tasavallasta, jossa on tuettu vapautettuja lapsisotilaita. (Kuva: Gregoire Pourtier / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-ND 2.0)

Konflikteissa käytettyjen lasten määrä yli kaksinkertaistui vuosina 2012–2017, selviää lapsisotilaiden käyttöä vastaan taistelevan Child Soldiers International -järjestön selvityksestä.

Järjestö kävi läpi YK:n vuosiraportit, jotka käsittelevät lapsia ja aseellisia konflikteja. Vahvistettuja lapsisotilastapauksia oli sen mukaan vuonna 2017 yhteensä 8 185. Vielä vuonna 2012 luku oli 3 159.

”Nämä tilastot ovat järkyttäviä ja todennäköisesti raapaisevat vain pintaa lasten riiston kokonaismäärästä. On tärkeää, että maailma ei käännä selkäänsä tälle hyväksikäytölle ja että resursseja lisätään ja yhdistetään, jotta sitä vastaan voitaisiin taistella paremmin”, sanoo järjestön johtaja Isabelle Guitard tiedotteessa.

Järjestö korostaa, että kyseessä ovat vain vahvistetut tapaukset. Osaltaan kasvua voi selittää myös se, että tapausten varmentamismetodit ovat kehittyneet.

Lähi-idän konfliktit sekä epävakaus esimerkiksi Somaliassa, Etelä-Sudanissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Keski-Afrikan tasavallassa kuitenkin altistavat lapset värväykselle. Vuonna 2017 lapsia käytettiin 15 maan konflikteissa. Poikia ja tyttöjä käytetään rutiininomaisesti taistelijoina ja tarkastuspisteillä, informantteina, kylien ryöstelyssä sekä koti- ja seksiorjina, raportissa kerrotaan.

Myös tyttöjen riisto on kasvanut. Heitä käytetään usein tukirooleissa, jolloin he myös jäävät herkemmin näkymättömiin ja avun ulottumattomiin, raportissa kerrotaan.

Viime vuonna kuitenkin myös vapautettiin lapsisotilaita muun muassa Etelä-Sudanissa.

Järjestö vaatii lisää resursseja lapsisotilaiden vapauttamiseksi ja tukemiseksi. Yhteisöt ja perheet ovat tärkeässä roolissa sekä ilmiön ehkäisemisessä että toipumisessa, se muistuttaa.

Tänään vietetään kansainvälistä lapsisotilaiden käytön vastaista päivää.

Lasten oikeudet lapsetaseet & armeijakonflikti

Lue myös

Poika kantaa raskasta puupölkkyä

Selvitys: Talouskasvusta huolimatta lapsityövoiman riski on monissa tuottajamaissa yhä suuri

Hulppean talouskasvun maissakin lapsityövoima on yhä sitkeä ongelma. Hyödyt eivät ole vielä valuneet kaikkein köyhimmille, toteaa konsulttiyhtiö Verisk Maplecroft selvityksessään.
Nainen pesee astiaa kumartuneena

Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa

Boko Haram käyttää tyttöjä muun muassa seksikumppaneina sekä panttivankeina, joiden avulla se kiristää viranomaisia vapauttamaan omia jäseniään vankilasta. Vangittujen tyttöjen synnyttämistä poikalapsista kasvatetaan uusia taistelijoita.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.
Nainen maissipellolla

Lohkoketjuteknologia auttaa pienviljelijöitä Jamaikalla – Mahdollistaa lainan saamisen jopa ilman pankkitiliä

Iso osa maailman pienviljelijöistä on kokonaan pankkipalvelujen ulkopuolella. Jamaikalainen startup-yritys hyödyntää lohkoketjuteknologiaa, jonka avulla viljelijät voivat saada mikroluottoja ilman takuita tai edes pankkitiliä.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.