Järjestö kritisoi EU:ta ja Kreikkaa haavoittuvassa asemassa olevien turvapaikanhakijoiden kohtelusta – Lesboksella oli viime vuonna vain yksi hallituksen nimittämä lääkäri | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestö kritisoi EU:ta ja Kreikkaa haavoittuvassa asemassa olevien turvapaikanhakijoiden kohtelusta – Lesboksella oli viime vuonna vain yksi hallituksen nimittämä lääkäri

Haavoittuvassa asemassa olevia turvapaikanhakijoita ei tällä hetkellä aina edes tunnisteta Kreikan saarilla, kertoo avustusjärjestö Oxfam. Se vaatii EU:ta ja Kreikkaa korjaamaan ongelmat.

Kumiveneen jäänteet rannalla

Kumiveneen jäänteet rannalla Kreikan Kosin saarella vuonna 2015. Kuva: Ann Wuyts / CC BY 2.0.

Turvapaikanhakijoiden tutkintajärjestelmä on murtunut Kreikan saarilla, ja sadat raskaana olevat naiset, yksin saapuneet lapset ja kidutuksen uhrit on käytännössä hylätty pakolaisleireille, kritisoi avustusjärjestö Oxfam. Sen mukaan sekä EU:n että Kreikan on tehtävä enemmän tilanteen korjaamiseksi.

Järjestön eilen julkaiseman selvityksen mukaan haavoittuvassa asemassa olevat turvapaikanhakijat joutuvat elämää surkeissa olosuhteissa eikä heitä muun muassa henkilöstöpulan vuoksi aina edes tunnisteta. Esimerkiksi Lesboksen saarella on viimeisen vuoden ajan ollut vain yksi hallituksen nimittämä lääkäri, joka on joutunut vastaamaan jopa 2 000 ihmisen tutkimisesta kuukaudessa. Marraskuussa hän jätti työnsä, joten haavoittuvimpia ihmisiäkään ei löydetty.

EU ja Turkki tekivät vuonna 2016 sopimuksen, jonka mukaan Kreikan saarille saapuvat turvapaikanhakijat käännytetään pääasiassa takaisin Turkkiin. Vastineeksi EU ottaa vastaan Syyrian pakolaisia Turkista.

Periaatteessa haavoittuvassa asemassa olevien, kuten raskaana olevien, pienten vauvojen äitien ja yksin saapuneiden lasten, pitäisi päästä Kreikan mantereelle normaaliin turvapaikkaprosessiin ja saada tarvitsemaansa hoitoa. Selvityksen mukaan näin ei kuitenkaan ole.

”On vastuutonta ja häikäilemätöntä olla tunnustamatta haavoittuvimpia ihmisiä ja vastata heidän tarpeisiinsa. Kumppanimme ovat tavannet äitejä ja vastasyntyneitä lapsia, jotka nukkuvat teltoissa, sekä teinejä, jotka on rekisteröityi aikuisiksi ja lukittu sisään. Ihmisten tarpeiden tunnistaminen ja täyttäminen on Kreikan hallituksen ja sen eurooppalaisten kumppanien perusvelvollisuus”, sanoo Oxfamin Kreikka-operaation johtaja Renata Rendón tiedotteessa.

Vuonna 2017 ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kertoi EU:n painostaneen viranomaisia vähentämään haavoittuviksi määriteltävien turvapaikanhakijoiden määrää.

Leirien olosuhteet ovat kurjat: esimerkiksi Morian pakolaisleirillä elää vajaat 5 000 ihmistä ja sen reunamilla 1 300, tuplasti enemmän kuin sinne mahtuisi. Leirien olosuhteet ovat turvattomat ja muutamissa tapauksissa naiset ovat jopa kertoneet käyttävänsä vaippoja, koska eivät uskalla käydä pimeällä vessassa.

”Tappelut voivat alkaa koska tahansa. Millä tahansa hetkellä joku voi heittää sinua kivellä päähän, vaikka olisit vain kävelemässä telttaan tai vessaan. Elän yksinäisten naisten osastolla, mutta yhdentoista jälkeen illalla ovi on auki ja kuka tahansa voi tulla sisään, koska vartijaa ei ole öisin”, kertoi 36-vuotias kamerunilaisnainen Oxfamin selvityksessä.

Kreikan saarilta on siirretty viime aikoina tuhansia ihmisiä mantereelle. Oxfamin mukaan siirtojen määrä ei ole kuitenkaan pysynyt tulijoiden tahdissa. Se vaatii, että saarille lisätään henkilökuntaa ja tutkintajärjestelmä korjataan ja että EU ottaa vastaan lisää turvapaikanhakijoita.

”Paikalliset viranomaiset ja järjestöt yrittävät parantaa olosuhteita Lesboksen kaltaisissa paikoissa. Valitettavasti Kreikan hallituksen ja EU:n tukemat politiikat, jotka pitävät ihmiset vangittuina määräämättömän pituisia aikoja, tekevät tämän lähes mahdottomaksi”, Rendón toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia