Järjestö: Komissio pihtaa pahasti tietoja TTIP-neuvotteluista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestö: Komissio pihtaa pahasti tietoja TTIP-neuvotteluista

EU on kuullut yli sadan yrityksen kantoja vapaakauppasopimuksesta, mutta suostuu paljastamaan tapaamisista vain mustaksi sensuroituja pöytäkirjoja, sanoo lobbausta seuraava järjestö.

Euroopan komission ei ole täyttänyt lupaustaan vapaakauppaneuvottelujen avoimuudesta, sillä yritystapaamisista on tihkunut vain niukasti tietoa, kritisoi EU-lobbausta tarkkaileva Corporate European Observatory.

Järjestöt ovat jo aiemmin arvostelleet EU:n ja Yhdysvaltain välisen TTIP-vapaakauppasopimuksen neuvottelujen käymistä suljetuin ovin demokraattisen valvonnan ulkopuolella. EU:n kauppakomissaari Karel De Gucht on vastannut kritiikkiin vakuuttamalla, että kauppaneuvottelut ovat täysin avoimia silmälläpidolle.

Komission ja yritysedustajien välillä on ollut Corporate European Observatoryn mukaan yli sata tapaamista, joista järjestö kertoo saaneensa EU:n avoimuuslainsäädännön nojalla haltuunsa tietoa vain 44:stä. Muistiinpanot tapaamisista tulivat kymmenen kuukauden viiveellä ja vahvasti sensuroituina, järjestö sanoo.

Corporate European Observatoryn mukaan komission kauppaosasto on väärinkäyttänyt salassapitoargumenttia pihdatessaan tietoja keskustelujen sisällöistä. Järjestön mukaan De Guchtin lupaama avoimuus ei toteudu, kun yleisö ei saa tietää, mitkä yritykset ovat pyytäneet mitäkin ja miten yksityisen sektorin vaatimukset ovat vaikuttaneet EU:n neuvotteluasemaan.

Erittäin ongelmallisena järjestö pitää myös sitä, että yritysmaailman lobbareille on keskusteluissa annettu sellaista tietoa EU:n neuvotteluasemista, jota komissio ei ole sallinut kansalaisyhteiskunnalle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia