Järjestö: Kansainvälinen apu on pelastanut lähes 700 miljoonaa ihmishenkeä – Tulevaisuus ei yhtä valoisa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestö: Kansainvälinen apu on pelastanut lähes 700 miljoonaa ihmishenkeä – Tulevaisuus ei yhtä valoisa

Viime vuosikymmeninä on pelastettu valtava määrä ihmishenkiä rahoituksen ansiosta. Nyt kehitys on kuitenkin pysähtymässä ja lisäinvestointeja tarvitaan, varoittaa ONE-järjestö.

Nainen pitää sylissään vauvaa, joka saa rokotuksen

Isatu Bah'n viisiviikkoinen poika Mohamed Kamara sai rokotuksen Sierra Leonen pääkaupungissa Freetownissa vuonna 2016. Kuva: Dominic Chavez / World Bank / CC BY-NC-ND 2.0.

Kansainvälinen rahoitus ja terveysinnovaatiot pelastivat noin 669 miljoonan ihmisen hengen vuosina 1990–2016, laskee kansainvälinen köyhyyden vastainen järjestö ONE tuoreessa raportissaan.

Ellei uusia suunnitelmia ja rahoitusta saada aikaan, hyvä kehitys voi kuitenkin kääntyä päinvastaiseksi, se varoittaa.

Raportti julkistettiin eilen Berliinissä, jossa on parhailleen meneillään maailman terveyskonferenssi.

Raportissa kehutaan 2000-luvun alkua, jolloin rahoitusta lisättiin esimerkiksi aidsin vastaiseen työhön. Tärkeimpiä avunantajia ovat sen mukaan olleet Yhdysvallat, Iso-Britannia, Japani, Saksa ja Ranska.

Terveyteen käytetty kansainvälinen apu kasvoi vuosina 2000–2013 20,4 miljardista 56 miljardiin (17,6 miljardista eurosta 48,4 miljardiin euroon). Rahoituksen ansiosta vuosina 2000–2015 esimerkiksi äitiyskuolleisuus Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on pudonnut 15 prosenttia ja alle 5-vuotiaiden kuolleisuus kolmanneksen.

ONEn mukaan hyvä kehitys ei ole kuitenkaan jatkumassa, sillä esimerkiksi Saharan eteläpuolisen Afrikan terveyteen käytetty apu on pysynyt samana vuodesta 2014 alkaen. Maailmalla ei ole tällä hetkellä kunnollista suunnitelmaa terveyteen liittyvien kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi vuonna 2030, raportissa todetaan.

Vuoteen 2030 mennessä on tarkoitus esimerkiksi pysäyttää aids-epidemia ja taata kaikille terveyspalvelut.

Raportin mukaan tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan lisää rahaa. Myös matalan tulotason maiden on käytettävä enemmän rahaa terveyteen – tavoitteena pitäisi olla 112 dollaria (96,7 euroa) henkeä kohti. Verojen lisääminen, terveyspalveluiden ennakkomaksut tai terveysvakuutus voisivat olla tapoja rahoittaa se, raportissa kerrotaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia