Järjestö: Ilmastonmuutoksesta johtuvaan siirtolaisuuteen on varauduttava | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestö: Ilmastonmuutoksesta johtuvaan siirtolaisuuteen on varauduttava

Nykysopimuksin ilmastonmuutosta pakenevia ei voi kohdella pakolaisina, sanoo australialainen pakolaisjärjestö.

Australian pakolaisjärjestöjen kattojärjestö RCOA kehottaa kansainvälistä yhteisöä varautumaan ilmastonmuutoksesta aiheutuvaan uusimuotoiseen siirtolaisuuteen. Ensisijaisesti muutoksesta kärsivät ihmiset tarvitsevat kuitenkin tukea kotiseuduillaan, järjestö sanoo.

Aihe on ajankohtainen Australaasiassa, koska Uuden-Seelannin tuomioistuin hylkäsi viime vuonna kiribatilaismiehen ilmastonmuutoksella perustellun turvapaikkahakemuksen.

RCOA:n mukaan Kiribatin tapaus osoittaa, että nykyinen sopimusjärjestelmä ei selvästikään sovellu ilmastonmuutoksen vuoksi muuttavien henkilöiden statuksen määrittelyyn, sillä pakenemiseen ei sisälly vainoa tai vainon uhkaa, jotka oikeuttavat pakolaisstatukseen.

Järjestön mukaan ilmastonmuutos on kuitenkin otettava vakavasti ja hallitusten on tunnustettava, että se tulee aiheuttamaan ihmisten muuttamista valtioiden välillä.

Kansainvälisen yhteistön tulisi kuitenkin tukea pahiten ilmastonmuutoksesta kärsiviä alueita sopeutumaan muutoksiin. Esimerkiksi Kiribatilla kaikille on selvää, että heille pitää löytää jokin toinen ratkaisu kuin pakoon lähteminen, järjestö painottaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia