Jamaikalla kahvi ei elätä - muovipussit avuksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jamaikalla kahvi ei elätä - muovipussit avuksi

Kahvikaupan hiivuttua Jamaikan vuorilla naiset valmistavat kahvin sijaan laukkuja muovipusseista.

Jamaikan Blue Mountains -vuorten sumuisilla rinteillä kasvaa yksi maailman parhaista kahvilaaduista. Ajat ovat kuitenkin kovat hyvänkin kahvin tuottajille.

Blue Mountainsin rinteillä asuu noin 7 000 kahvintuottajaa. Heistä 90 prosenttia viljelee alle kahden hehtaarin alaa ja 40 prosenttia on naisia.

Hyvinä aikoina japanilaiset ostivat koko sadon etukäteen ja viljelijät saivat kiinteän 8,8 euron hinnan paunasta (425 grammaa) raakapapuja. Talousvaikeudet ovat kutistaneet tilauksia, ja nyt viljelijöille heruu vain 1,8 euroa paunalta.

Moni ammatistaan ylpeä kahvinkasvattaja on joutunut turvautumaan vihannesten viljelyyn, vaikka alalla on ennestään tungosta.

Kierrätystä ja laukkukauppaa

Pieniä kahviviljelmiä omistavilla naisilla ei ole varaa tarvittaviin lannoitteisiin ja torjunta-aineisiin. Kahvikaupan hiljentyminen on verottanut myös paikallisen paahtimon tarjoamia työtilaisuuksia.

Joukko naisia hankkii nyt elantoa kierrätyksellä. He virkkaavat kukkaroita ja laukkuja käytetyistä muovikasseista. Toiveena on, että Eco Weave -tavaramerkki nousee kuuluisuuteen paikallisen kahvin tavoin.

Huippukahvistaan huolimatta vuoristoseutu on Jamaikan takapajuisinta aluetta. Tiet ovat surkeassa kunnossa, ja johtojen rikkoonnuttua vesi joudutaan kantamaan.

Laukkuja valmistavat naiset ovat muodostaneet kaksi ryhmää välttääkseen tarpeetonta matkustamista. Ryhmät kokoontuvat kerran viikossa Hagley Gapin kirkossa ja Penlyne Castlen terveysasemalla.

Hinta ja laatu vaihtelevat

Kahden pienen tytön äiti Kadian Edwards kertoo ansaitsevansa laukuista 11-37 euroa mallista ja koosta riippuen. Hänen ryhmänsä myy tuotteitaan lähinnä turisteille ja varakkaille kuluttajille.

"Minun laukkujani haukutaan kalliiksi, mutta yhden valmistuminen vie 2-3 päivää", Edwards huomauttaa.

Diana Williams Spaulding, 48, kuuluu toiseen ryhmään, joka virkkaa isommilla koukuilla ja kauppaa tuotteitaan vähävaraisille hinnoista tinkien.

Willaims Spaulding on synnyttänyt 14 lasta, joista 8 on elossa. Virkkaamisen ohella hän viljelee pienellä maa-alalla vähän kahvia ja vihanneksia.

Hän kiittelee laukkujen halpaa muoviraaka-ainetta. Aiemmin käytettiin puuvillaa, jonka hankkimiseen ei aina riittänyt rahaa.

Naiset ovat saaneet tuekseen Yhdysvalloissa toimivan Blue Mountain Projectin, joka muun muassa kerää käytettyjä muovipusseja oppilaitoksista ja etsii markkinoita laukuille.

Lisää uusi kommentti