Jalkapallon EM-kisat eivät lisänneet ihmiskauppaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jalkapallon EM-kisat eivät lisänneet ihmiskauppaa

Ihmiskauppa ja prostituutio sekoitetaan toisiinsa, sanoo kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM.

(Kuva: SabrinaDan Photo / Flickr.com / cc 2.0)

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n keräämien tietojen mukaan jalkapallon EM-kisat eivät lisänneet Ukrainassa ihmiskauppaa tai muuta seksuaalista riistoa. 

Ennen kisoja ukrainalaiset tutkijat ja aktivistit sekä kansainväliset asiantuntijat varoittivat, että jalkapallofanien seksipalveluiden kysyntä saattaisi lisätä ihmiskauppaakin. Viranomaiset kertoivat pysäyttäneensä useita ihmiskaupan yrityksiä.

IOM:n mukaan lähempänä kisoja tai niiden aikana tapauksia ei tullut esiin. Myöskään uhreille tarkoitetuille puhelinlinjoille ei tullut enempää puheluita.

"Ihmiskaupan ja prostituution välillä on suuri sekaannus. Media ja asiantuntijat ovat käyttäneet sanoja synonyymeina, mikä on johtanut vääriin odotuksiin ja luonut ahdistuneen ilmapiirin, jossa todelliset ihmiskaupan vaarat, kuten työvoiman riisto, eivät paljastu", sanoo IOM:n koordinaattori Ruth Krcmar.

IOM:n mukaan uhkakuvat eivät toteutuneet, koska arvioita seksipalveluiden kysynnästä liioiteltiin. Myös varautuminen sekä tiedottaminen ovat luultavasti ehkäisseet tapauksia.

Aiemmin samantyyppisiin tuloksiin ihmiskaupan lisääntymisestä on päästy jalkapallon MM-kisoissa Saksassa vuonna 2006 sekä Etelä-Afrikassa vuonna 2010. Myös suomalaisen, prostituoituja tukevan Pro-tukipisteen mukaan esimerkiksi jääkiekon MM-kisat viime keväänä toivat kaduille enemmän poliiseja kuin seksityöntekijöitä.

Aiheesta kertoi Suomessa ensiksi Pro-tukipiste.

Lisää uusi kommentti