Jäätiköt sulavat ennätystahtia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jäätiköt sulavat ennätystahtia

Jopa 90 prosenttia Euroopan Alppien jäätiköistä voi hävitä vuosisadan loppuun mennessä.

Jäätiköt ovat sulaneet 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä nopeammin kuin koskaan mittaushistoriassa. Ilmiö jatkuu, vaikka ilmasto ei enää muuttuisi nykyisestä, kertoo Zürichin yliopiston alainen Maailman jäätiköiden tarkkailupalvelu.

Palvelun Journal of Glaciology -lehdessä julkaisemassa verrattiin vuosien 2001–2010 jäätilannetta aiempaan.

"Tarkkaillut jäätiköt menettävät tällä hetkellä puolesta metristä metriin jääpeitteensä paksuudesta joka vuosi. Tämä on kahdesta kolmeen kertaa enemmän kuin 1900-luvun keskiarvo", kertoo palvelun johtaja Michael Zemp.

Myös viimeisten viiden vuoden alustavat tiedot kertovat, että sulaminen jatkuu hälyttävää tahtia ja jopa 90 prosenttia Euroopan Alppien jäätiköistä voi hävitä vuosisadan loppuun mennessä, Zemp kertoo Huffington Post -lehdelle.

Tutkijoiden mukaan tutkimus osoittaa myös, että jäätiköiden sulaminen on globaali ilmiö. Vaikka joillakin jäätiköillä jää on ajoittain lisääntynyt 1990-luvulla, muutos kaukana esimerkiksi 1500-luvun niin kutsutusta pienestä jääkaudesta, tutkijat kertovat.

Tutkimusta varten saatiin täydellisiä tietoja vain muutamalta sadalta jäätiköltä, mutta tuloksia on varmistettu satelliitti- ja kenttätarkkailun avulla kymmeniltä tuhansilta muilta jäätiköiltä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia