Itsenäistyvä Etelä-Sudan aloittaa pohjalta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Itsenäistyvä Etelä-Sudan aloittaa pohjalta

Lauantaina 9.7. itsenäistyvällä Etelä-Sudanilla on ratkottavanaan kasa valtavia inhimillisen kehityksen ongelmia.

Lauantaina 9.7. itsenäistyvän Etelä-Sudanin inhimillinen kehitys on pohjalukemissa. Maa tarvitseekin kumppanuutta sekä oman kansansa, naapuriensa että kehittyneiden maiden kanssa selvitäkseen ongelmistaan, sanoo YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon YK:n tiedotuskeskuksen mukaan.

Banin mukaan Etelä-Sudanilla on merkittävä potentiaali kehittyä - maalla on huomattavat öljyvarat, paljon viljelykelpoista maata ja Niili, joka virtaa maan läpi.

Potentiaalia heikentävät kuitenkin monet vaikeat ongelmat. Tulevan valtion äitiyskuolleisuus on maailman korkein, ja naisista lukutaidottomia on yli 80 prosenttia, Ban muistuttaa. Lisäksi esimerkiksi YK:n kehitysohjelman UNDP:n mukaan alle puolet lapsista aloittaa koulun ja jopa lähes puolet alle 5-vuotiaista on aliravittuja.

Banin mukaan hyvät suhteet Pohjois-Sudaniin ovatkin välttämättömät.

"Kummallekin maalle tärkein asia on sopimus rajasta, kestävät suhteet, jotta molemmat voivat hyötyä öljytuloista, ja historiallisten, taloudellisten ja kulttuuristen siteiden jatkaminen", hän toteaa.

Etelä-Sudanin itsenäistymisestä pidettiin kansanäänestys tammikuussa. Itsenäistymistä ovat varjostaneet Etelä- ja Pohjois-Sudanin erimielisyydet etenkin raja-alueen kohtalosta ja öljytulojen jakamisesta sekä levottomuudet, jotka ovat ajaneet kymmeniä tuhansia ihmisiä kodeistaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia