Uutiset Afganistanin konflikti

Itsemurha- ja ilmaiskuissa kuolleiden siviilien määrä kasvoi Afganistanissa

Afganistanin sodalla oli viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria. Vaikka määrä on vähentynyt viime vuodesta, YK on huolissaan etenkin itsemurhaiskuissa kuolleiden ja haavoittuneiden kasvaneesta määrästä.
YK:n Afganistanin operaation johtaja Tadamichi Yamamoto
YK:n Afganistan-operaation johtaja ja pääsihteerin Afganistan-erityisedustaja Tadamichi Yamamoto sanoo pitävänsä häpeällisenä siviilien asuinalueille tehtäviä iskuja. (Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo)

Afganistanin konfliktin siviiliuhrien määrä väheni viime vuonna. Itsemurha- ja ilmaiskuissa kuoli tai haavoittui kuitenkin enemmän siviilejä kuin kertaakaan sen jälkeen, kun YK alkoi kerätä tilastoja vuonna 2009. 

Niin sanottu improvisoitujen räjähteiden käyttö, eli esimerkiksi tienvarsipommit ja itsemurhaiskut, olivat yleisin syy siviilien kuolemiin ja haavoittumisiin. Pelkästään itsemurhaiskuissa kuoli tai haavoittui lähes 2 300 siviiliä, mikä on 17 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. 

YK:n pääsihteerin Afganistanin erityisedustaja Tadamichi Yamamoto sanoi olevansa erityisen järkyttänyt siitä, että räjähdeiskuja tehdään jatkuvasti siviilien asuttamilla alueilla umpimähkään. Verisin isku sattui toukokuussa Kabulissa, kun itsemurhapommittaja räjäytti aamuruuhkassa räjähteillä lastatun rekan. 92 siviiliä kuoli ja 491 haavoittui.

”Afgaanisiviileitä on tapettu heidän eläessään jokapäiväistä elämäänsä – kun he ovat matkustaneet busseilla, rukoilleet moskeijassa, vain kävelleet kohteena olevan rakennuksen ohi. --- Tällaiset hyökkäykset ovat kansainvälisen humanitaarisen lain mukaan kiellettyjä, ja useimmissa tapauksissa ne ovat todennäköisesti sotarikoksia. Hyökkääjät pitää tunnistaa ja asettaa vastuuseen”, sanoo YK:n ihmisoikeusvaltuutetttu Zeid Ra'ad Al Hussein tiedotteessa.

Afgaanijoukkojen ja kansainvälisten joukkojen tekemissä ilmaiskuissa kuolleiden tai haavoittuneiden määrä puolestaan kasvoi seitsemän prosenttia edellisvuodesta. Yhteensä 631 kuoli tai haavoittui.

Yhteensä Afganistanin konfliktissa kuoli viime vuonna 3 438 siviiliä ja loukkaantui 7 015. Määrä on yhdeksän prosenttia vähemmän kuin vuonna 2016. 

Lähes kaksi kolmasosaa uhreista aiheutui hallitusta vastaan taistelevien joukkojen, kuten talebanien ja Isisin, toiminnasta ja viidennes kansainvälisten joukkojen ja muiden hallituksen puolella olevien joukkojen toiminnasta.

Afganistanin konflikti ihmisoikeudetaseet & armeijakonfliktiterrorismiturvallisuus Afganistan

Lue myös

Afganistanin lippu

Kabulin sairaalahyökkäyksen tarkoitus oli tappaa mahdollisimman monta äitiä, sanoo Lääkärit ilman rajoja

Asemiehet tappoivat 24 ihmistä synnytyssairaalaan kohdistuneessa iskussa. ”Tämä maa on valitettavasti tottunut kauhistuttaviin tapahtumiin, mutta se, mitä tapahtui tiistaina, on sanoinkuvaamatonta”, kertoi MSF:n Afganistanin ohjelmajohtaja Frederic Bonnot.
Mies puolilähikuvassa

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.
Afganistanin lippu

Afganistanin konfliktissa kuoli viime vuonna eniten siviilejä sen jälkeen, kun YK aloitti tilastoinnin

Afganistanissa tapettiin viime vuonna yli 3 800 siviiliä. Syynä on itsemurhaiskujen sekä muun muassa ilmaoperaatioiden kasvu. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on aiemmin vaatinut, ettei Afganistaniin enää palautettaisi turvapaikanhakijoita.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.