Uutiset Afganistanin konflikti

Itsemurha- ja ilmaiskuissa kuolleiden siviilien määrä kasvoi Afganistanissa

Afganistanin sodalla oli viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria. Vaikka määrä on vähentynyt viime vuodesta, YK on huolissaan etenkin itsemurhaiskuissa kuolleiden ja haavoittuneiden kasvaneesta määrästä.
YK:n Afganistanin operaation johtaja Tadamichi Yamamoto
YK:n Afganistan-operaation johtaja ja pääsihteerin Afganistan-erityisedustaja Tadamichi Yamamoto sanoo pitävänsä häpeällisenä siviilien asuinalueille tehtäviä iskuja. (Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo)

Afganistanin konfliktin siviiliuhrien määrä väheni viime vuonna. Itsemurha- ja ilmaiskuissa kuoli tai haavoittui kuitenkin enemmän siviilejä kuin kertaakaan sen jälkeen, kun YK alkoi kerätä tilastoja vuonna 2009. 

Niin sanottu improvisoitujen räjähteiden käyttö, eli esimerkiksi tienvarsipommit ja itsemurhaiskut, olivat yleisin syy siviilien kuolemiin ja haavoittumisiin. Pelkästään itsemurhaiskuissa kuoli tai haavoittui lähes 2 300 siviiliä, mikä on 17 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. 

YK:n pääsihteerin Afganistanin erityisedustaja Tadamichi Yamamoto sanoi olevansa erityisen järkyttänyt siitä, että räjähdeiskuja tehdään jatkuvasti siviilien asuttamilla alueilla umpimähkään. Verisin isku sattui toukokuussa Kabulissa, kun itsemurhapommittaja räjäytti aamuruuhkassa räjähteillä lastatun rekan. 92 siviiliä kuoli ja 491 haavoittui.

”Afgaanisiviileitä on tapettu heidän eläessään jokapäiväistä elämäänsä – kun he ovat matkustaneet busseilla, rukoilleet moskeijassa, vain kävelleet kohteena olevan rakennuksen ohi. --- Tällaiset hyökkäykset ovat kansainvälisen humanitaarisen lain mukaan kiellettyjä, ja useimmissa tapauksissa ne ovat todennäköisesti sotarikoksia. Hyökkääjät pitää tunnistaa ja asettaa vastuuseen”, sanoo YK:n ihmisoikeusvaltuutetttu Zeid Ra'ad Al Hussein tiedotteessa.

Afgaanijoukkojen ja kansainvälisten joukkojen tekemissä ilmaiskuissa kuolleiden tai haavoittuneiden määrä puolestaan kasvoi seitsemän prosenttia edellisvuodesta. Yhteensä 631 kuoli tai haavoittui.

Yhteensä Afganistanin konfliktissa kuoli viime vuonna 3 438 siviiliä ja loukkaantui 7 015. Määrä on yhdeksän prosenttia vähemmän kuin vuonna 2016. 

Lähes kaksi kolmasosaa uhreista aiheutui hallitusta vastaan taistelevien joukkojen, kuten talebanien ja Isisin, toiminnasta ja viidennes kansainvälisten joukkojen ja muiden hallituksen puolella olevien joukkojen toiminnasta.

Afganistanin konflikti ihmisoikeudetaseet & armeijakonfliktiterrorismiturvallisuus Afganistan

Lue myös

Mies puolilähikuvassa

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.
Afganistanin lippu

Afganistanin konfliktissa kuoli viime vuonna eniten siviilejä sen jälkeen, kun YK aloitti tilastoinnin

Afganistanissa tapettiin viime vuonna yli 3 800 siviiliä. Syynä on itsemurhaiskujen sekä muun muassa ilmaoperaatioiden kasvu. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on aiemmin vaatinut, ettei Afganistaniin enää palautettaisi turvapaikanhakijoita.
Afganistanin lippu

Selvitys Afganistaniin palautetuista lapsista: Moni ei pääse edes kouluun

Pelastakaa Lapset -järjestö vaatii, että EU-maat lopettavat turvapaikanhakijalasten palauttamisen Afganistaniin. Lähes kolme neljäsosaa tutkimukseen osallistuneista lapsista sanoi, että he eivät tunteneet oloaan turvalliseksi palautusprosessin aikana.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat