Uutiset Afganistanin konflikti

Itsemurha- ja ilmaiskuissa kuolleiden siviilien määrä kasvoi Afganistanissa

Afganistanin sodalla oli viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria. Vaikka määrä on vähentynyt viime vuodesta, YK on huolissaan etenkin itsemurhaiskuissa kuolleiden ja haavoittuneiden kasvaneesta määrästä.
YK:n Afganistanin operaation johtaja Tadamichi Yamamoto
YK:n Afganistan-operaation johtaja ja pääsihteerin Afganistan-erityisedustaja Tadamichi Yamamoto sanoo pitävänsä häpeällisenä siviilien asuinalueille tehtäviä iskuja. (Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo)

Afganistanin konfliktin siviiliuhrien määrä väheni viime vuonna. Itsemurha- ja ilmaiskuissa kuoli tai haavoittui kuitenkin enemmän siviilejä kuin kertaakaan sen jälkeen, kun YK alkoi kerätä tilastoja vuonna 2009. 

Niin sanottu improvisoitujen räjähteiden käyttö, eli esimerkiksi tienvarsipommit ja itsemurhaiskut, olivat yleisin syy siviilien kuolemiin ja haavoittumisiin. Pelkästään itsemurhaiskuissa kuoli tai haavoittui lähes 2 300 siviiliä, mikä on 17 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. 

YK:n pääsihteerin Afganistanin erityisedustaja Tadamichi Yamamoto sanoi olevansa erityisen järkyttänyt siitä, että räjähdeiskuja tehdään jatkuvasti siviilien asuttamilla alueilla umpimähkään. Verisin isku sattui toukokuussa Kabulissa, kun itsemurhapommittaja räjäytti aamuruuhkassa räjähteillä lastatun rekan. 92 siviiliä kuoli ja 491 haavoittui.

”Afgaanisiviileitä on tapettu heidän eläessään jokapäiväistä elämäänsä – kun he ovat matkustaneet busseilla, rukoilleet moskeijassa, vain kävelleet kohteena olevan rakennuksen ohi. --- Tällaiset hyökkäykset ovat kansainvälisen humanitaarisen lain mukaan kiellettyjä, ja useimmissa tapauksissa ne ovat todennäköisesti sotarikoksia. Hyökkääjät pitää tunnistaa ja asettaa vastuuseen”, sanoo YK:n ihmisoikeusvaltuutetttu Zeid Ra'ad Al Hussein tiedotteessa.

Afgaanijoukkojen ja kansainvälisten joukkojen tekemissä ilmaiskuissa kuolleiden tai haavoittuneiden määrä puolestaan kasvoi seitsemän prosenttia edellisvuodesta. Yhteensä 631 kuoli tai haavoittui.

Yhteensä Afganistanin konfliktissa kuoli viime vuonna 3 438 siviiliä ja loukkaantui 7 015. Määrä on yhdeksän prosenttia vähemmän kuin vuonna 2016. 

Lähes kaksi kolmasosaa uhreista aiheutui hallitusta vastaan taistelevien joukkojen, kuten talebanien ja Isisin, toiminnasta ja viidennes kansainvälisten joukkojen ja muiden hallituksen puolella olevien joukkojen toiminnasta.

Afganistanin konflikti ihmisoikeudetaseet & armeijakonfliktiterrorismiturvallisuus Afganistan

Lue myös

Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.
Tora Boran vuoret Nangarharissa Afganistanissa

Tutkimus: Vauvantalkki auttaa rahoittamaan Afganistanin Isisiä ja talebaneja

Afganistanin talkkikaivoksilta päätyy talkkia Pakistanin kautta Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan asti. Kansalaisjärjestön selvityksen mukaan monia kaivoksia kontrolloivat Isis ja talebanit.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Etelä-Sudanin maan sisäisiä pakolaisia Waun kaupungissa

Etelä-Sudanissa solmittiin taas rauhansopimus – Tällä kertaa se voi onnistua, sillä ”ihmiset ovat väsyneitä sotimiseen”

Etelä-Sudanin sisällissodassa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä, mutta nyt konfliktin osapuolet ovat solmineet uuden rauhansopimuksen. Eteläsudanilainen tutkija Jok Madut Jok uskoo, että tällä kertaa rauhanprosessi voi onnistua. Siihen ei kuitenkaan riitä sopu vain valtaa haluavien poliittisten johtajien välillä.
Eduskuntatalo

Tuore selvitys mittaa rikkaiden maiden politiikan vaikutusta köyhimpiin – Suomi auttaisi enemmän paremmalla siirtolaispolitiikalla

Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsi on maailman paras kehitysmaiden tukija. Suomea kehutaan tuoreessa selvityksessä muun muassa turvallisuuspolitiikasta, mutta siirtolaispolitiikassa Suomi ei pärjää erityisen hyvin.
Ilmakuva Lontoosta ja Thames-joesta

Eurooppa, on aika lopettaa kasvuriippuvuus

Yli 200 tutkijaa vaatii kirjeessään Eurooppaa luopumaan talouskasvuun pyrkimisestä. ”Nykyisten yhteiskunnallisten ongelmien ratkaiseminen Euroopassa ei vaadi lisää kasvua vaan reilumpaa jo aikaansaatujen tulojen ja vaurauden jakoa”, kirjeessä todetaan. Myös seitsemän suomalaistutkijaa on allekirjoittanut kirjeen.
Senegalilainen räppäri Matar Khoudia Ndiaye studiossa mikrofonien takana

Yhteisöradio varoittaa siirtolaisuuden vaaroista Senegalissa – ”Menestyminen on yhä mahdollista, vaikka pysyy kotona”

Dakarilaisen Radio Oxy Jeunes'n ohjelmassa Eurooppaan siirtolaiseksi mielineet kertovat kokemuksistaan samaa suunnitteleville. Viestillä halutaan tavoittaa myös lastensa matkoja rahoittavat vanhemmat.