Uutiset Yritysvastuu

Italian vaatetehtaat polkevat palkkoja

Suuret brändit, kuten Louis Vuitton ja Armani, ovat alkaneet jälleen tuottaa vaatteita Italiassa, mutta ne kilpailevat alhaisilla palkoilla ja kehnoilla työoloilla, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.
(Kuva: Mark Grapengater / cc 2.0)

Italian kenkä- ja vaatetehtaissa tehdään pitkää päivää palkalla, joka ei riitä elämiseen. Syynä on kilpailu Aasian ja Itä-Euroopan hikipajojen kanssa, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Isot huippumerkit, kuten Louis Vuitton, Armani, Prada ja Dior, lopettivat aikoinaan Italian-tehtaitaan entisten sosialistimaiden ja Turkin halpatuotannon vuoksi. Nyt ne ovat ostaneet tehtaitaan takaisin mutta kilpailevat kyseenalaisin keinoin, kertoo tutkimuksen kansainvälisen Puhtaat vaatteet -kampanjaverkoston Italian-osastolle tehnyt Francesco Gesualdi.

"Suurten brändien tulo takaisin Italiaan on hyvä uutinen työllisyysmahdollisuuksien kannalta, mutta on katastrofaalista, jos siitä seuraa köyhyyspalkkoja, ay-liikkeen puutetta ja pelkoa työturvallisuudesta Bangladeshin ja Moldovan tapaan", hän toteaa.

Tutkimus perustuu vaatetehtaiden työntekijöiden haastatteluihin vuonna 2013. Sen mukaan työläiset saavat aloittaessaan usein vain 1 200 euroa palkkaa kuussa, kun tilastokeskuksen mukaan perhe tarvitsee elämiseensä ainakin 1 600 euroa.

Alihankkijafirmat myös palkkaavat työntekijöitä leikatuilla palkoilla ja pakottavat työntekijät ylitöihin edellytyksenä työpaikan säilymiselle, tutkimuksessa kerrotaan.

Tutkimuksesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus.

Yritysvastuu ihmisoikeudettyöyhtiöt Italia SASK ry

Lue myös

Vaatteita henkareilla

Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä

Monet yritykset ovat mukana vastuullisuusjärjestelmissä, joiden tarkoituksena on estää alihankintaketjuissa tapahtuvat väärinkäytökset. Clean Clothes -järjestökampanjan mukaan viime vuosien onnettomuudet tarkastetuissa tehtaissa osoittavat, että järjestelmästä hyötyvät lähinnä brändit itse.
Poika käyttää konetta tehtaassa, silmät käsitelty tunnistamattomiksi

Eroon lapsityöstä – Lainsäädännöllä vai vapaaehtoisin toimin?

Yritysten vapaaehtoisia toimia on pitkään tarjottu parhaaksi tavaksi torjua lapsityövoiman käyttöä, mutta käytännössä edistys on ollut hidasta. Suomen Unicefin yritysvastuuasiantuntija Irene Leino uskoo, että sitova lainsäädäntö olisi tehokkaampi keino.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Kaksi naista lähikuvassa

Luovat keinot auttavat Keski-Amerikan ihmiskaupan uhreja toipumaan

Järjestäytynyt rikollisuus kiihdyttää ihmiskauppaa Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa. Viranomaiset yrittävät tukea uhreja, mutta ne eivät pärjäisi ilman järjestöjä, jotka osaavat tarjota epäsovinnaisiakin tapoja toipumisen edistämiseksi. Esimerkiksi AS Mujeres tarjoaa perinteisen avun ohella myös aromaterapiaa.
Hökkeleitä ja pilvenpiirtäjiä Rio de Janeirossa

Tutkimus: Köyhyyden poistamisen ei tarvitse olla ristiriidassa ilmastotavoitteiden kanssa

Itävaltalaistutkimuksessa selvitettiin, miten paljon energiaa tarvitaan ihmisten perustarpeiden tyydyttämiseksi Brasiliassa, Intiassa ja Etelä-Afrikassa. Tulokset yllättivät tutkijatkin. ”Emme odottaneet, että minimitason säällisen elämän energiantarve olisi niin vaatimaton”, toteaa tutkija Narasimha Rao.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.