Italia korkein oikeus vahvisti CIA-agenttien tuomiot | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Italia korkein oikeus vahvisti CIA-agenttien tuomiot

Rangaistukset kidnappauksista Milanossa ovat räikeässä ristiriidassa Yhdysvaltojen oman politiikan kanssa, sanoo Human Rights Watch.

Italian korkein oikeus on päättänyt pitää voimassa tuomion Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelun CIA:n vuonna 2003 järjestämästä kidnappauksesta Milanossa.

Korkein oikeus vahvisti nyt alemman tuomioistuimen vuonna 2009 tekemän tuomion.

Päätös koskee 23:a Yhdysvaltojen ja kahta Italian kansalaista, jotka kaappasivat egyptiläisen imaami Abu Omarin italialaiselta kadulta ja toimittivat hänet Egyptiin, jossa häntä kidutettiin. Tulkinta nostaa räikeään valoon Yhdysvaltojen päätöksen olla syyttämättä ketään vankilennoista.

"Obaman hallinnon pitäisi ottaa Italian päätös merkkinä siitä, että muut maat eivät aio päästää yhdysvaltalaisia viranomaisia pälkähästä kidutuksista ja laittomista kaappauksista", sanoo Andrea Prasow Human Right Watchista.

Italian päätös korostaa myös Yhdysvaltojen hallinnon täydellistä epäonnistumista syyttää CIA:n agentteja ja viranomaisia hyvin dokumentoiduista syytteistä kidutukseen, pahoinpitelyyn ja laittomiin luovutuksiin George W. Bushin hallinnon kaudella, sanoo Human Right Watch. Vain muutama alemman tason sotilashenkilöistä on tuomittu vankilaan.

Tämän kuun alussa europarlamentti patisti EU:n jäsenmaita, mukaan lukien Suomea, selvittämään tarkemmin valtioiden yhteyksiä CIA:n salaisiin pidätyskeskuksiin ja vankilentoihin.

Lisää uusi kommentti