Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Italia kokee jääneensä yksin siirtolaistulvan kanssa

Italia saattaa joutua supistamaan siirtolaisten pelastusoperaatiota,  mikäli EU-tukea ei tule lisää.
(Kuva: Paul Keller / cc 2.0)

(IPS) -- Mamoudouksi esittäytyvä afrikkalaismies lähti neljä vuotta sitten matkaan Guinean pääkaupungista Conakrysta. Toistuvat pidätykset Libyassa ajoivat hänet eteenpäin. Matka taittui auton takakontissa ja lopulta tuuliajolle päätyneessä veneessä. Mamoudou pelastui Italiaan, mutta kaikki eivät ole yhtä onnekkaita.

Mamoudoun tarkoituksena oli jäädä Libyaan, mutta kevään 2011 vallanvaihdoksen jälkeen tilanne maassa kävi sekavaksi ja lähenee nyt sisällissotaa.

"Minut pidätettiin 28 kertaa ja minua kidutettiin. Päätin pyrkiä Italiaan, joka on demokraattinen maa."

Mies on 13 muun afrikkalaisen ja aasialaisen turvapaikanhakijan kanssa italialaisen kansalaisjärjestön hoivissa Toscanassa. Kaikki rantautuivat Italiaan Libyasta huhti-kesäkuun aikana.

Tuuliajolla ilman kapteenia

Salakuljettajat toivat Mamoudoun auton takakontissa sisämaasta Libyan rannikolle.

Hän maksoi tuhat dollaria päästäkseen kapteenittomaan veneeseen, johon pakattiin 80 ihmistä. "Meille osoitettiin pohjoisen suunta ja käskettiin ohjamaan venettä vuorotellen. Kun Italian merivoimat löysi meidät, emme tienneet sijaintiamme ja vene oli uppoamassa."

Viime lokakuussa yli 350 Italian eteläiselle Lampedusan saarelle pyrkinyttä siirtolaista menehtyi. Maa aloitti sen jälkeen operaatio Mare Nostrumin, joka on pelastanut yli 80 000 ihmistä.

Ihmisoikeusjärjestöt kiittelevät operaatiota ja vetoavat Euroopan unioniin, jotta se vahvistaisi tukeaan sille.

Frontex torjuu vastuun

Mare Nostrum maksaa Italian merivoimien mukaan 9,3 miljoonaa euroa kuukaudessa. Italian sisäministeri Angelino Alfano haluaisi siirtää operaation EU:n rajavalvontavirasto Frontexin harteille.

EU vastaa ei. "Mare Nostrum on hyvin laaja ja kallis operaatio. Frontex on pieni virasto eikä pysty ottamaan sitä hoitoonsa", selittää sisäasiankomissaari Cecilia Malmströmin tiedottaja Michele Cercone. Hänen mukaansa Frontex osallistuu operaatioon merkittävästi.

Amnesty Internationalin mukaan EU käytti vuosina 2007–2013 lähes kaksi miljardia euroa ulkoisten rajojen valvontaan ja vain 700 miljoonaa pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden aseman parantamiseen.

Suojelun tarpeessa

Sisäministeri Angelino Alfanon mukaan siirtolaisten joukossa on yhä enemmän turvapaikan tarvitsijoita ja vähemmän taloudellisia pakolaisia.

Merien kautta Eurooppaan pyrkivistä paperittomista siirtolaisista kaksi kolmasosaa tulee Syyrian, Afganistanin, Eritrean ja Somalian kaltaisista konfliktimaista, Amnesty raportoi.

Italian Amnestyn tiedottaja Riccardo Noury epäilee, että Italian aiempi epäluotettavuus on osasyy EU:n kylmäkiskoisuuteen sen avunpyyntöjä kohtaan. Hän viittaa Italian korruptioon ja sen vuonna 2011 esittämään uhkaukseen jakaa väärennettyjä papereita siirtolaisille, jotta nämä jatkaisivat matkaansa pohjoiseen.

"EU:n puheenjohtajana meillä on nyt tilaisuus omaksua johtava rooli", hän toivoo.

Puolivuotinen puheenjohtajakausi alkoi heinäkuun alussa.

Ilman EU-tukea Italia joutuu pian supistamaan pelastustoimintaansa. Järjestöt varoittavat, että silloin Välimerestä tulee taas yhtä vaarallinen kuin se oli ennen Lampedusan tragediaa.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuuspolitiikkaEU Italia Suomen IPS

Lue myös

Pakolaisia ristikon takana

EU:n ja Turkin epäonnistunut pakolaissopimus täyttää neljä vuotta – Järjestöt vaativat EU:ta muuttamaan toimintaansa Turkin syyttelyn sijaan

Turvaa hakevien ihmisten hätä Kreikan ja Turkin rajalla on seurausta epäinhimillisestä EU-politiikasta, jossa turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan lähinnä politiikan pelinappuloina, kritisoivat Amnesty ja Pakolaisneuvonta.
Pelastusvene, jossa pelastusliivejä

Avustusjärjestö: Kreikan saarten pakolaisleirit evakuoitava koronan vuoksi – Ihmisten pitäminen leireillä ”lähentelee rikollista toimintaa”

Yleisötapahtumia perutaan koronan vuoksi ympäri maailman, mutta Kreikan saarten pakolaisleireillä ahtaasti eläminen on ainoa vaihtoehto. Viruksen estäminen leiriolosuhteissa on mahdotonta, sanoo Lääkärit ilman rajoja.
Kaksi miestä nousemassa autosta poliisin ympäröiminä

Paikalliset asukkaat auttavat turvapaikanhakijoita Ranskan ja Italian rajalla, koska valtio ei sitä tee – Dokumenttielokuva kysyy, mitä tapahtui eurooppalaiselle solidaarisuudelle

Docpoint-festivaaleilla nähdään muun muassa dokumentti The Valley, joka kertoo viranomaisia uhmaavista, turvapaikanhakijoita auttavista aktivisteista. Ohjaaja Nuno Escudeiro on huolissaan siitä, että Euroopan pakolaispolitiikka niputtaa terroristit ja siirtolaiset yhteen. ”Se aiheuttaa vahinkoa, jonka korjaaminen kestää vuosia.”

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Valkoinen kivirakennus sekä pienempi rakennus, jossa kyltti Fleurs d'Algeer

Kansanliike vaatii epäkohtiin puuttumista Algeriassa – Rauhanomaisen protestoinnin kautta halutaan muuttaa rakenteita

Algerian presidentin viimekeväinen ilmoitus tavoitella viidettä presidenttikautta synnytti Hirak-liikkeen, joka on vaatinut Algerian kaduilla muutoksia viikoittain yli vuoden ajan. ”Mielenosoitukset voisi nähdä lähes terapeuttisena performanssina, jonka kautta ihmiset uusintavat kansalaisoikeuksiaan”, sanoo tutkija Karim Maiche.
Puita kuvattuna alhaalta päin

Oikeus hyödyntää mangrovemetsiä teki Borneon kalastajista luonnonsuojelijoita

Sungai Nibungin kalastajat hakkasivat mangrovemetsiä aiemmin polttopuuksi, mutta toiminta muuttui, kun heille annettiin lupa hyödyntää metsiä, kunhan he eivät kaada sitä. ”Tuloni olivat ennen epävarmat, mutta nyt pystyin lähettämään toisen lapseni opiskelemaan yliopistoon ja nuorimmaiseni yläkouluun”, kertoo kalastaja Muhammad Tahir.
Mies puolilähikuvassa mikrofonien ympäröimänä

Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja epidemiaa olisi vaikea hallita

Syyrian ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin reilu viikko sitten. YK:n erityislähettiläs Geir Pedersen varoittaa, ettei maa pystyisi välttämättä hallitsemaan epidemiaa.
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!

Tuoreimmat

Kansanliike vaatii epäkohtiin puuttumista Algeriassa – Rauhanomaisen protestoinnin kautta halutaan muuttaa rakenteita
Oikeus hyödyntää mangrovemetsiä teki Borneon kalastajista luonnonsuojelijoita
Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja epidemiaa olisi vaikea hallita
Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”