Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Italia kokee jääneensä yksin siirtolaistulvan kanssa

Italia saattaa joutua supistamaan siirtolaisten pelastusoperaatiota,  mikäli EU-tukea ei tule lisää.
(Kuva: Paul Keller / cc 2.0)

(IPS) -- Mamoudouksi esittäytyvä afrikkalaismies lähti neljä vuotta sitten matkaan Guinean pääkaupungista Conakrysta. Toistuvat pidätykset Libyassa ajoivat hänet eteenpäin. Matka taittui auton takakontissa ja lopulta tuuliajolle päätyneessä veneessä. Mamoudou pelastui Italiaan, mutta kaikki eivät ole yhtä onnekkaita.

Mamoudoun tarkoituksena oli jäädä Libyaan, mutta kevään 2011 vallanvaihdoksen jälkeen tilanne maassa kävi sekavaksi ja lähenee nyt sisällissotaa.

"Minut pidätettiin 28 kertaa ja minua kidutettiin. Päätin pyrkiä Italiaan, joka on demokraattinen maa."

Mies on 13 muun afrikkalaisen ja aasialaisen turvapaikanhakijan kanssa italialaisen kansalaisjärjestön hoivissa Toscanassa. Kaikki rantautuivat Italiaan Libyasta huhti-kesäkuun aikana.

Tuuliajolla ilman kapteenia

Salakuljettajat toivat Mamoudoun auton takakontissa sisämaasta Libyan rannikolle.

Hän maksoi tuhat dollaria päästäkseen kapteenittomaan veneeseen, johon pakattiin 80 ihmistä. "Meille osoitettiin pohjoisen suunta ja käskettiin ohjamaan venettä vuorotellen. Kun Italian merivoimat löysi meidät, emme tienneet sijaintiamme ja vene oli uppoamassa."

Viime lokakuussa yli 350 Italian eteläiselle Lampedusan saarelle pyrkinyttä siirtolaista menehtyi. Maa aloitti sen jälkeen operaatio Mare Nostrumin, joka on pelastanut yli 80 000 ihmistä.

Ihmisoikeusjärjestöt kiittelevät operaatiota ja vetoavat Euroopan unioniin, jotta se vahvistaisi tukeaan sille.

Frontex torjuu vastuun

Mare Nostrum maksaa Italian merivoimien mukaan 9,3 miljoonaa euroa kuukaudessa. Italian sisäministeri Angelino Alfano haluaisi siirtää operaation EU:n rajavalvontavirasto Frontexin harteille.

EU vastaa ei. "Mare Nostrum on hyvin laaja ja kallis operaatio. Frontex on pieni virasto eikä pysty ottamaan sitä hoitoonsa", selittää sisäasiankomissaari Cecilia Malmströmin tiedottaja Michele Cercone. Hänen mukaansa Frontex osallistuu operaatioon merkittävästi.

Amnesty Internationalin mukaan EU käytti vuosina 2007–2013 lähes kaksi miljardia euroa ulkoisten rajojen valvontaan ja vain 700 miljoonaa pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden aseman parantamiseen.

Suojelun tarpeessa

Sisäministeri Angelino Alfanon mukaan siirtolaisten joukossa on yhä enemmän turvapaikan tarvitsijoita ja vähemmän taloudellisia pakolaisia.

Merien kautta Eurooppaan pyrkivistä paperittomista siirtolaisista kaksi kolmasosaa tulee Syyrian, Afganistanin, Eritrean ja Somalian kaltaisista konfliktimaista, Amnesty raportoi.

Italian Amnestyn tiedottaja Riccardo Noury epäilee, että Italian aiempi epäluotettavuus on osasyy EU:n kylmäkiskoisuuteen sen avunpyyntöjä kohtaan. Hän viittaa Italian korruptioon ja sen vuonna 2011 esittämään uhkaukseen jakaa väärennettyjä papereita siirtolaisille, jotta nämä jatkaisivat matkaansa pohjoiseen.

"EU:n puheenjohtajana meillä on nyt tilaisuus omaksua johtava rooli", hän toivoo.

Puolivuotinen puheenjohtajakausi alkoi heinäkuun alussa.

Ilman EU-tukea Italia joutuu pian supistamaan pelastustoimintaansa. Järjestöt varoittavat, että silloin Välimerestä tulee taas yhtä vaarallinen kuin se oli ennen Lampedusan tragediaa.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuuspolitiikkaEU Italia Suomen IPS

Lue myös

Pelastusliivejä pelastusveneessä

Avustusjärjestöt ja UNHCR pyytävät Eurooppaa ottamaan vastaan yli 500 Välimerellä ajelehtivaa siirtolaista – Mukana kidutuksen uhreja ja yksin saapuneita lapsia

Malta ja Italia eivät ole antaneet rantautumislupaa kahdelle avustusjärjestöjen pelastusaluksille, joilla on yli 500 Libyasta Eurooppaan pyrkivää siirtolaista. Lääkärit ilman rajoja -järjestön aluksella olevista valtaosa on kertonut väkivallasta.
Italian lippu valkoisen rakennuksen edessä

Italia langettaa nyt jopa miljoonan euron sakot Välimeren pelastusaluksille – YK:n pakolaisjärjestö huolissaan päätöksestä

Italia on jälleen kiristänyt lainsäädäntöään, joka koskee Välimerellä partioivia pelastusaluksia. Päätös tehtiin, vaikka Italiaan saapuvien siirtolaisten määrä on tänä vuonna vähentynyt tuntuvasti.
Valkoisesta pressusta rakennettu hökkeli, jossa teksti I need to go to UK

Amnesty: Ranskan poliisi on käyttänyt väkivaltaa siirtolaisia ja näiden auttajia vastaan

Ihmisoikeusjärjestön raportin mukaan poliisi on tiukentanut keinojaan estääkseen vapaaehtoisia auttamasta siirtolaisia pahamaineisella Calais’n alueella sekä Grand-Synthessä. Myöskään siirtolaiset eivät välty väkivallalta: afganistanilaismies kertoi poliisin virtsanneen hänen telttansa päälle.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koulutustilastot ovat jumittaneet yli vuosikymmenen – Unesco: Nykymenolla 12 miljoonaa lasta ei pääse koskaan kouluun

Köyhissä maissa 19 prosenttia 6–11-vuotiaista on poissa koulusta, rikkaissa taas vain kaksi prosenttia, käy ilmi Unescon tilastoista.

Tuoreimmat

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman
Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee
Koulutustilastot ovat jumittaneet yli vuosikymmenen – Unesco: Nykymenolla 12 miljoonaa lasta ei pääse koskaan kouluun
Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Raportti: Rikollisverkostot kiihdyttävät Amazonin metsätuhoa ja hyökkäävät metsien suojelijoita vastaan
Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”
Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja
Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät
Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan