Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Italia kokee jääneensä yksin siirtolaistulvan kanssa

Italia saattaa joutua supistamaan siirtolaisten pelastusoperaatiota,  mikäli EU-tukea ei tule lisää.
(Kuva: Paul Keller / cc 2.0)

(IPS) -- Mamoudouksi esittäytyvä afrikkalaismies lähti neljä vuotta sitten matkaan Guinean pääkaupungista Conakrysta. Toistuvat pidätykset Libyassa ajoivat hänet eteenpäin. Matka taittui auton takakontissa ja lopulta tuuliajolle päätyneessä veneessä. Mamoudou pelastui Italiaan, mutta kaikki eivät ole yhtä onnekkaita.

Mamoudoun tarkoituksena oli jäädä Libyaan, mutta kevään 2011 vallanvaihdoksen jälkeen tilanne maassa kävi sekavaksi ja lähenee nyt sisällissotaa.

"Minut pidätettiin 28 kertaa ja minua kidutettiin. Päätin pyrkiä Italiaan, joka on demokraattinen maa."

Mies on 13 muun afrikkalaisen ja aasialaisen turvapaikanhakijan kanssa italialaisen kansalaisjärjestön hoivissa Toscanassa. Kaikki rantautuivat Italiaan Libyasta huhti-kesäkuun aikana.

Tuuliajolla ilman kapteenia

Salakuljettajat toivat Mamoudoun auton takakontissa sisämaasta Libyan rannikolle.

Hän maksoi tuhat dollaria päästäkseen kapteenittomaan veneeseen, johon pakattiin 80 ihmistä. "Meille osoitettiin pohjoisen suunta ja käskettiin ohjamaan venettä vuorotellen. Kun Italian merivoimat löysi meidät, emme tienneet sijaintiamme ja vene oli uppoamassa."

Viime lokakuussa yli 350 Italian eteläiselle Lampedusan saarelle pyrkinyttä siirtolaista menehtyi. Maa aloitti sen jälkeen operaatio Mare Nostrumin, joka on pelastanut yli 80 000 ihmistä.

Ihmisoikeusjärjestöt kiittelevät operaatiota ja vetoavat Euroopan unioniin, jotta se vahvistaisi tukeaan sille.

Frontex torjuu vastuun

Mare Nostrum maksaa Italian merivoimien mukaan 9,3 miljoonaa euroa kuukaudessa. Italian sisäministeri Angelino Alfano haluaisi siirtää operaation EU:n rajavalvontavirasto Frontexin harteille.

EU vastaa ei. "Mare Nostrum on hyvin laaja ja kallis operaatio. Frontex on pieni virasto eikä pysty ottamaan sitä hoitoonsa", selittää sisäasiankomissaari Cecilia Malmströmin tiedottaja Michele Cercone. Hänen mukaansa Frontex osallistuu operaatioon merkittävästi.

Amnesty Internationalin mukaan EU käytti vuosina 2007–2013 lähes kaksi miljardia euroa ulkoisten rajojen valvontaan ja vain 700 miljoonaa pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden aseman parantamiseen.

Suojelun tarpeessa

Sisäministeri Angelino Alfanon mukaan siirtolaisten joukossa on yhä enemmän turvapaikan tarvitsijoita ja vähemmän taloudellisia pakolaisia.

Merien kautta Eurooppaan pyrkivistä paperittomista siirtolaisista kaksi kolmasosaa tulee Syyrian, Afganistanin, Eritrean ja Somalian kaltaisista konfliktimaista, Amnesty raportoi.

Italian Amnestyn tiedottaja Riccardo Noury epäilee, että Italian aiempi epäluotettavuus on osasyy EU:n kylmäkiskoisuuteen sen avunpyyntöjä kohtaan. Hän viittaa Italian korruptioon ja sen vuonna 2011 esittämään uhkaukseen jakaa väärennettyjä papereita siirtolaisille, jotta nämä jatkaisivat matkaansa pohjoiseen.

"EU:n puheenjohtajana meillä on nyt tilaisuus omaksua johtava rooli", hän toivoo.

Puolivuotinen puheenjohtajakausi alkoi heinäkuun alussa.

Ilman EU-tukea Italia joutuu pian supistamaan pelastustoimintaansa. Järjestöt varoittavat, että silloin Välimerestä tulee taas yhtä vaarallinen kuin se oli ennen Lampedusan tragediaa.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuuspolitiikkaEU Italia Suomen IPS

Lue myös

Kaksi miestä nousemassa autosta poliisin ympäröiminä

Paikalliset asukkaat auttavat turvapaikanhakijoita Ranskan ja Italian rajalla, koska valtio ei sitä tee – Dokumenttielokuva kysyy, mitä tapahtui eurooppalaiselle solidaarisuudelle

Docpoint-festivaaleilla nähdään muun muassa dokumentti The Valley, joka kertoo viranomaisia uhmaavista, turvapaikanhakijoita auttavista aktivisteista. Ohjaaja Nuno Escudeiro on huolissaan siitä, että Euroopan pakolaispolitiikka niputtaa terroristit ja siirtolaiset yhteen. ”Se aiheuttaa vahinkoa, jonka korjaaminen kestää vuosia.”
Eurokolikoita, Suomen 100-vuotisjuhlan juhlarahoja

Pakolaisneuvonta yritetään pelastaa hätäkeräyksellä

Turvapaikanhakijoiden oikeusapuun vuonna 2016 tehdyt muutokset ovat supistaneet rajusti Pakolaisneuvonnan toimintaa. Nyt järjestön toiminta yritetään turvata hätäkeräyksen avulla.
Auringonlasku Berliinin rakennusten takana

Kysely: Monet vaarallisen matkan Eurooppaan tehneet siirtolaiset tekisivät saman uudestaankin

Moni niistä afrikkalaisista, jotka eivät tule Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, etsivät parempia valinnanmahdollisuuksia, selviää UNDP:n lähes 2 000 siirtolaiselle tekemästä kyselystä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ryhmäkuva esiintyjistä ja ohjaajasta

Roolit päälaellaan – Aleksanterin teatterin uusi Zambezi-esitys kertoo, miten käy suomalaisperheelle, joka joutuu pakenemaan Afrikkaan

Ritva Siikalan ohjaama näytelmä kertoo suomalaisperheestä, joka joutuu pakenemaan kaoottiseen tilaan ajautuneesta Euroopasta fiktiiviseen Zambeziin. Se muistuttaa, että kuka tahansa voi päätyä pakolaiseksi, sillä tulevaisuudesta ei tiedä kukaan. ”Mogadishu oli vielä 1980-luvulla Afrikan rauhallisimpia kaupunkeja”, muistuttaa esityksessä näyttelevä Wali Hashi.
Mies puolilähikuvassa

Lääkäri Pentti Haatanen on seurannut avustustyössä pakolaiskriisejä vuosien ajan – ”En ole kyynistynyt”

SPR:n avustustyöntekijänä vuosikymmeniä ollut Pentti Haatanen on työskennellyt muun muassa Kreikan pakolaisleireillä, jossa hoitoa kaivataan niin perussairauksiin kuin mielenterveysongelmiinkin.
Ujuni Ahmed yleiskuvassa Helsingin Oodi-kirjaston edustalla

Suomen PENin sananvapauspalkinto naisten ja tyttöjen oikeuksia ajavalle Ujuni Ahmedille – ”Sananvapaus ei oikeuta vihapuheeseen”

Kirjailijoiden sananvapausjärjestön mukaan Ujuni Ahmed on käyttänyt rohkeasti sananvapauttaan puolustaakseen suomalaisessa yhteiskunnassa hauraimmassa asemassa olevien naisten ja tyttöjen oikeuksia. Konkreettinen esimerkki Ahmedin työstä on tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltävän erillislain saaminen eduskunnan käsittelyyn.
Kaksi naista puolilähikuvassa

Ystävätoiminta yhdistää naisia eri kulttuureista – Melise Mwanto ja Liina Aaltonen kokkaavat ja puhuvat suomea yhdessä

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ystävyystoiminta on matalan kynnyksen vapaaehtoistoimintaa, jossa suomea puhuvat naiset ja maahanmuuttajanaiset ystävystyvät. Kongolaistaustainen Melise Mwanto haki mukaan, koska halusi sekä oppia kieltä että löytää ystävän, jolla olisi lapsia.
Yleiskuva YK:n turvallisuusneuvoston istuntosalista

YK-järjestöt: Syyrian pakolaiskriisi pahimmillaan koko konfliktin aikana

Syyrian Idlibistä on paennut lähes 700 000 ihmistä joulukuun alun jälkeen. ”Monet koulut ja moskeijat ovat täynnä pakolaisperheitä, ja tilan löytämisestä jopa keskeneräisistä rakennuksista on tullut lähes mahdotonta”, kertoo UNHCR:n edustaja Andrej Mahecic.

Tuoreimmat

Lääkäri Pentti Haatanen on seurannut avustustyössä pakolaiskriisejä vuosien ajan – ”En ole kyynistynyt”
Roolit päälaellaan – Aleksanterin teatterin uusi Zambezi-esitys kertoo, miten käy suomalaisperheelle, joka joutuu pakenemaan Afrikkaan
Suomen PENin sananvapauspalkinto naisten ja tyttöjen oikeuksia ajavalle Ujuni Ahmedille – ”Sananvapaus ei oikeuta vihapuheeseen”
Ystävätoiminta yhdistää naisia eri kulttuureista – Melise Mwanto ja Liina Aaltonen kokkaavat ja puhuvat suomea yhdessä
YK-järjestöt: Syyrian pakolaiskriisi pahimmillaan koko konfliktin aikana
Uudet avunantajat ja kansalaisten skeptisyys asettavat paineita perinteiselle kehitysyhteistyölle – Avunantajilta vaaditaan nyt nöyryyttä, sanoo OECD:n kehy-johtaja Susanna Moorehead
Kehittyvien maiden tytöt kaihtavat luonnontieteiden ja tekniikan opiskelua – ”Patriarkaalinen kulttuuri ja sosialisaatio tekevät päätöksen opiskelijoiden puolesta”
Ani harva pakolainen pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan
Jätteestä ravinnoksi: Kolkatan kalalammikot ovat ainutlaatuinen vedenpuhdistusjärjestelmä, jota rakennushankkeet uhkaavat
Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä