Uutiset

Itä-Euroopassa varttuu tuhansia lapsia ilman vanhempia

Siirtolaisjärjestöt varoittavat, että
Itä-Euroopassa varttuu kokonainen isätön ja äiditön sukupolvi, joka on
altis rikollisuudelle ja hyväksikäytölle. Sadattuhannet lapset elävät sukulaisissa, ystävien
luona tai laitoksissa, koska molemmat tai jompikumpi heidän vanhemmistaan
ovat lähteneet töihin ulkomaille.

Romanialaislapsi orpokodissa. (Kuva: PK ND90/Flickr)
Siirtolaisjärjestöt varoittavat, että Itä-Euroopassa varttuu kokonainen isätön ja äiditön sukupolvi, joka on altis rikollisuudelle ja hyväksikäytölle.

Sadattuhannet lapset elävät sukulaisissa, ystävien luona tai laitoksissa, koska heidän jompikumpi tai molemmat vanhempansa ovat lähteneet töihin ulkomaille.

Siirtolaisuusasiantuntijoiden mukaan ilman vanhempia varttumisesta on vakavia psykologisia seurauksia lapsille ja se tulee aiheuttamaan ongelmia heidän yhteiskunnilleen tulevina vuosikymmeninä.

"Nämä lapset ovat kadotettu sukupolvi. Heillä on vaikeuksia koulussa ja jotkut jättävät opinnot kesken joutuen rikoksen tielle ja hyväksikäytetyksi", kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n edustaja Jemini Pandya sanoo.


Masennus ja itsemurha uhkana


Paikalliset ja kansainväliset järjestöt arvioivat, että Itä-Euroopassa kasvaa satoja tuhansia, ehkä yli miljoona lasta ilman vanhempia näiden lähdettyä muualle töihin. Ilmiöstä on vain vähän virallisia lukuja, sillä vanhemmat jättävät lapsensa sukulaisten tai ystävien huostaan, eivätkä ilmoita asiasta viranomaisille.

Lastensuojelujärjestöjen mukaan eniten hylättyjä lapsia on köyhimmissä maissa, Ukrainassa, Bulgariassa, Moldovassa ja Romaniassa.

Soros-säätiö Romaniassa sanoo maassa olevan 350 000 lasta ilman vanhempia. Romanian hallitus on vasta hiljattain alkanut laatia tilastoja siirtolaisuudesta, mutta arvioi kolmen miljoonan romanialaisen lähteneen ulkomaille työnhakuun.

Jotkut niinkin nuoret kuin 12-vuotiaat lapset ovat tappaneet itsensä sen jälkeen, kun vanhemmat ovat lähteneet ulkomaille. Hylätyt lapset kärsivät usein pahasta masennuksesta.

"Jos toinen vanhemmista on paikalla, tilanne ei ole niin paha, mutta kun molemmat lähtevät pois, lapset kärsivät vakavista oireista", Soros-säätiön Denisa Ionescu sanoo. Romaniassa hyväksyttiin hiljattain laki, jonka mukaan vanhemmat saavat 2500 euron sakon, jos eivät jätä lapsiaan sukulaisten huomaan lähtiessään. Summa vastaa kahta kolmasosaa keskimääräisestä vuosipalkasta. Vanhempien on myös sakon uhalla ilmoitettava sosiaaliviranomaisille lähdöstään 40 päivää aikaisemmin. <

Taustalla köyhyys


Moldovassa on samanlainen tilanne. Unicefin mukaan 20 prosentilla maan lapsista on toinen vanhempi muissa maissa ja kymmenellä prosentilla molemmat vanhemmat ovat lähteneet.

Virallisten tilastojen mukaan 340 000 moldovalaista on töissä ulkomailla. Joissakin yhteisöissä kaikki vanhemmat ovat lähteneet ja lapset ovat isovanhempien hoidossa.

Noin neljännes moldovalaisista elää köyhyysrajan alapuolella. Varattomuus on ajanut aikuiset työnhakuun ulkomaille.

Virallisten tilastojen mukaan moldovalaiset siirtolaiset lähettivät kotiin 1,1 miljardia euroa vuonna 2008. Nämä varat auttoivat lapsia, mutta eivät korjaa psykologisia vaurioita, joita ilman vanhempia kasvaminen aiheuttaa.

Puolassa psykologit ovat tutkineet orpokoteihin joutuneita lapsia ja huomanneet, että lapset eivät ymmärrä, miksi heidät on jätetty. Esimerkiksi kun jompikumpi tai molemmat vanhemmat ovat alkoholisteja, lapset ymmärtävät hoidon olevan välttämätöntä. Mutta lapset eivät käsitä, miksi he eivät voi seurata vanhempiaan muihin maihin.

lapsettyösiirtolaisuus Itä-EurooppaKaakkois-Eurooppa

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista