It-ala työllistää Intian naisia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

It-ala työllistää Intian naisia

Intian vanhoillisessa Rajasthanin osavaltiossa
naiset kulkevat hunnutettuina ja moni naitetaan jo lapsena. Sitä
yllättävämpää on löytää maaseudulta it-palvelukeskus, jossa
työskentelee vain naisia.

Intian vanhoillisessa Rajasthanin osavaltiossa naiset kulkevat hunnutettuina ja moni naitetaan jo lapsena. Sitä yllättävämpää on löytää maaseudulta it-palvelukeskus, jossa työskentelee vain naisia.

Ulkoistettuja toimistotöitä hoitava Muutoksen lähde (Source for Change) -yritys on mullistanut elämän Bagarissa, joka on 10 000 asukkaan pikkukaupunki noin 600 kilometriä Delhistä luoteeseen.

Alueelta on tähän asti löytynyt naisille vain maatalous- ja kotitöitä. Kahden kuukauden koulutus valmentaa heidät nyt hoitamaan ulkoistettuja toimistotehtäviä.

Neelam Saini, 18, on työskennellyt Muutoksen lähteessä puolitoista vuotta.

"Tulin kymppiluokan jälkeen. Olen perheeni kuudesta lapsesta vanhin, eikä maata viljelevä isäni pystynyt kustantamaan enempää kouluvuosia", Saini kertoo.

"Vanhempani ovat minusta hyvin ylpeitä, ja nuoremmilla sisaruksillani on nyt tilaisuus jatkaa koulunkäyntiä", Saini sanoo. Hän tekee kahdeksantuntista työpäivää 60 euron kuukausipalkalla, joka on hyvä ansio Intian maaseudulla, ja suunnittelee lukion suorittamista työn ohessa.

Hankkeen taustalla on perheomisteisen Piramal-lääkejätin perustama Piramal-säätiö. Vain naisia työllistävän Muutoksen lähteen perusti säätiön tuella kolme miestä vuonna 2000.

Ryhmän ainoa paikallinen jäsen on Rajasthanin yliopiston biotekniikan opettaja Shrot Katewa. Hänellä oli aiempaa kokemusta työskentelystä it-palveluyrityksissä, joita on viime vuosina siinnyt eri puolille Intiaa. Optikko Alim Haji ja taloustieteilijä Karthik Raman opiskelivat Yhdysvalloissa.

Bagar löysi Piramal-säätiön internetin kautta kyllästyttyään "ikkunattomaan toimistoonsa Yhdysvalloissa". Raman työskenteli aiemmin Tamil Nadun heimoyhteisöissä Etelä-Intiassa.

Piramal-yhtymän perustajat olivat lähtöisin Bagarista, ja säätiö pyörittää siellä myös it- ja kielikursseja.


Miehet vakuutettava



Muutoksen lähteessä työskentelevä Sonam Jangir, 18, on kotikylänsä Islampurin ensimmäinen ansiotyössä käyvä nainen.

"Minun jälkeeni kursseille on ilmoittautunut viisi muutakin kylän tyttöä", Jangir kertoo ylpeänä.

Katewan mukaan hankkeen tarkoitus on parantaa koulutettujen maaseudun naisten työmahdollisuuksia. Aiemmin näiden koulutus meni hukkaan työn puutteen ja nopean avioitumisen vuoksi.

"Ajattelimme, että heidät on paras pitää työssä täällä, koska naisten ei sallita lähteä kauas kotoa työnhakuun", hän jatkaa.

Hajin mukaan alku oli raskas, koska jokaisen tytön kaikki miespuoliset sukulaiset oli vakuutettava hankkeen kunniallisuudesta.

Nyt yritys on saanut uusia asiakkaita ja aikoo nostaa vuoden loppuun mennessä työntekijöidensä määrän sataan. Suunnitteilla on myös naisia työllistävien yritysten ketjun laajentaminen eri puolille Rajasthania.

Bagarissa henkilöstön vanhin on Sunita Chowdhary, 30, jonka miehellä ei ole työtä.

"Tämän työpaikan ansiosta pystyn kouluttamaan kaksi lastamme", Chowdhary iloitsee.

Nuori Neelam Saini on saanut uutta rohkeutta: "Vanhempani kehottivat minua menemään naimisiin, mutta vastasin, etten halua avioitua ainakaan neljään vuoteen. Tahdon tehdä työtä Muutoksen lähteessä."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia