Istanbulissa haetaan ratkaisua hätäavun kriisiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Istanbulissa haetaan ratkaisua hätäavun kriisiin

Kriitikkojen mukaan YK:n pääsihteerin koolle kutsuma maailman humanitaarinen konferenssi tuskin saavuttaa mitään konkreettista.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ja hätäapukoordinaattori Stephen O'Brien valmistautumassa humanitaarisen avun konferenssiin huhtikuussa. (Kuva: UN Photo / Evan Schneider)

Yli 150 maan edustajat kokoontuvat tänään ja huomenna Istanbuliin ratkomaan humanitaariseen apuun liittyviä ongelmia. Tarkoituksena on saada maailma sitoutumaan uudelleen avun tehokkaaseen välittämiseen sekä humanitaaristen lakien kunnioittamiseen, mutta kriitikkojen mukaan konferenssi saattaa lässähtää pannukakuksi.

Lajissaan ensimmäisen humanitaarisen konferenssin on kutsunut koolle YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon. Taustalla on viime vuosien humanitaaristen kriisien ja etenkin konfliktien kärjistyminen. Tällä hetkellä noin 125 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua, ja YK:n vuotuisen hätäapuvetoomuksen vaje on noin 15 miljardia dollaria.

Konferenssissa on määrä muun muassa sitoutua kanavoimaan apurahaa enemmän paikallisille ja kansallisille järjestöille sekä sitoutua avun joustavuuden, tehokkuuden ja läpinäkyvyyden parantamiseen. Paikalle odotetaan yli 6 000:ta valtioiden, järjestöjen ja yksityisen sektorin edustajaa.

Konferenssia on kuitenkin kritisoitu jo etukäteen tehottomuudesta, sillä siellä ei tehdä varsinaisia virallisia, sitovia päätöksiä. Lääkärit ilman rajoja -järjestö vetäytyi aiemmin toukokuussa kokouksesta, koska sen mukaan konferenssissa tullaan näkemään vain hyviä aikomuksia eikä konkreettisia toimia.

Myös yhdysvaltalaisen ajatushautomon Centre for American Progressin asiantuntija John Norris kritisoi sitä, ettei kokousta varten ole valmisteltu erillistä sopimusta, jonka osanottajat voisivat lyödä lukkoon.

"Ei ole selvää, mitä pääsihteeri ajattelee, että tapahtuu, kun hän saa maailman humanitaariset toimijat yhteen – maailman pahimpien humanitaaristen kriisien keskellä – ja asettaa heidät valokeilaan ennen kuin näillä on ollut mitään mahdollisuutta sopia mistään. Saattaa olla, että hän ei saa niitä onnellisia kädenpuristuksia eikä valokuvaussessioita, jotka seuraavat onnistuneesta kokouksesta", hän kirjoittaa Foreign Policy -lehdessä.

Suomesta konferenssiin osallistuvat pääministeri Juha Sipilä (kesk), ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps).

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää uusi kommentti