Uutiset

Istanbulissa haetaan ratkaisua hätäavun kriisiin

Kriitikkojen mukaan YK:n pääsihteerin koolle kutsuma maailman humanitaarinen konferenssi tuskin saavuttaa mitään konkreettista.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ja hätäapukoordinaattori Stephen O'Brien valmistautumassa humanitaarisen avun konferenssiin huhtikuussa. (Kuva: UN Photo / Evan Schneider)

Yli 150 maan edustajat kokoontuvat tänään ja huomenna Istanbuliin ratkomaan humanitaariseen apuun liittyviä ongelmia. Tarkoituksena on saada maailma sitoutumaan uudelleen avun tehokkaaseen välittämiseen sekä humanitaaristen lakien kunnioittamiseen, mutta kriitikkojen mukaan konferenssi saattaa lässähtää pannukakuksi.

Lajissaan ensimmäisen humanitaarisen konferenssin on kutsunut koolle YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon. Taustalla on viime vuosien humanitaaristen kriisien ja etenkin konfliktien kärjistyminen. Tällä hetkellä noin 125 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua, ja YK:n vuotuisen hätäapuvetoomuksen vaje on noin 15 miljardia dollaria.

Konferenssissa on määrä muun muassa sitoutua kanavoimaan apurahaa enemmän paikallisille ja kansallisille järjestöille sekä sitoutua avun joustavuuden, tehokkuuden ja läpinäkyvyyden parantamiseen. Paikalle odotetaan yli 6 000:ta valtioiden, järjestöjen ja yksityisen sektorin edustajaa.

Konferenssia on kuitenkin kritisoitu jo etukäteen tehottomuudesta, sillä siellä ei tehdä varsinaisia virallisia, sitovia päätöksiä. Lääkärit ilman rajoja -järjestö vetäytyi aiemmin toukokuussa kokouksesta, koska sen mukaan konferenssissa tullaan näkemään vain hyviä aikomuksia eikä konkreettisia toimia.

Myös yhdysvaltalaisen ajatushautomon Centre for American Progressin asiantuntija John Norris kritisoi sitä, ettei kokousta varten ole valmisteltu erillistä sopimusta, jonka osanottajat voisivat lyödä lukkoon.

"Ei ole selvää, mitä pääsihteeri ajattelee, että tapahtuu, kun hän saa maailman humanitaariset toimijat yhteen – maailman pahimpien humanitaaristen kriisien keskellä – ja asettaa heidät valokeilaan ennen kuin näillä on ollut mitään mahdollisuutta sopia mistään. Saattaa olla, että hän ei saa niitä onnellisia kädenpuristuksia eikä valokuvaussessioita, jotka seuraavat onnistuneesta kokouksesta", hän kirjoittaa Foreign Policy -lehdessä.

Suomesta konferenssiin osallistuvat pääministeri Juha Sipilä (kesk), ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps).

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

katastrofiapupolitiikkaYK

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
Sormi painamassa tietokoneen näppäimistöä

Raportti: Suuret teknologiafirmat vaarassa sotkeutua tappajarobottien kehittämiseen

Tuoreen raportin mukaan muun muassa Microsoft ja Amazon voivat viedä maailman lähemmäs kohti tappajarobotteja, elleivät ne sanoudu irti niiden kehittämisestä.
Joukko naisia istumassa

Tulikivenkatkuinen runo presidentistä johti 1,5 vuoden vankeustuomioon Ugandassa – Runoilija sai tuomion kyberhäirinnästä

Tohtori Stella Nyanzi kirjoitti räävittömän runon, jossa toivotaan, ettei presidentti Yoweri Museveni olisi koskaan syntynytkään. Kovan tuomion pelätään tukkivan muidenkin kriitikoiden suut.
Puiden taimia ruukuissa

Maanviljelijät pelastavat Sambian metsiä – Puuntaimien myyminen tuo tuloja ja auttaa elvyttämään metsää

Metsää raivataan Sambiassa muun muassa polttopuuksi ja maanviljelyksen tarpeisiin. Nyt metsiensuojelun avuksi ovat tulleet paikalliset yhteisöt.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset