Israelin siirtokunnat Helsingin kaupunginvaltuuston asialistalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Israelin siirtokunnat Helsingin kaupunginvaltuuston asialistalle

Joukko kaupunginvaltuutettuja vaatii purkamaan HSL-kuntayhtymän ja Israelin siirtokunnissa toimivan Veolian yhteistyön.

Joukko Helsingin kaupunginvaltuutettuja yli puoluerajojen on laatinut valtuustoaloitteen Israelin siirtokunnissa toimivan Veolia-konsernin kanssa tehtävän yhteistyön rajoittamiseksi. Aloite jätettiin valtuustolle viime viikolla.

Helsingin seudun kaupunkien ja Veolian yhteydet nousivat huomion kohteeksi joulukuussa, kun ICAHD Finland vaati HSL-kuntayhtymää lopettamaan yhteistyön Veolian tytäryhtiö Veolia Transport Finlandin kanssa uuden kilpailutuksen käynnistyttyä.

Kahdentoista vasemmistoliiton, vihreiden, SDP:n ja SKP:n valtuutetun allekirjoittamassa aloitteessa vaaditaan, että Helsingin edustajat HSL-kuntayhtymässä toimivat yhteistyön lopettamiseksi Veolia Transportin kanssa ja että mahdollisuudet purkaa olemassaolevat sopimukset selvitetään.

Kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin osallistuva yritys voidaan EU-lainsäädännön ja Suomen lain nojalla sulkea julkisten tarjouskilpailujen ulkopuolelle, aloitteessa korostetaan. Allekirjoittajien joukossa olevan Dan Koivulaakson (vas.) mukaan Veolian toiminta Länsirannalla, johon sisältyy muun muassa Itä-Jerusalemin halkova rataprojekti, tukee Israelin miehitystä poikkeuksellisen suoraviivaisesti.

"Paitsi että on äärimmäisen härskiä toimia miehitysalueella ylipäänsä, infrastruktuurin rakentaminen normalisoi miehityksen pysyväksi olotilaksi", hän toteaa.

Koivulaakso katsoo boikotoinnin olevan paras tapa painostaa Israelia lopettamaan ihmisoikeusloukkaukset ja Palestiinan miehitys. Maailmalla Veolia on ollut BDS-kampanjoiden (boikotointi-disinvestointi-sanktiot) kohteena jo pitkään, ja yhtiötä on kehottanut boikotoimaan myös YK:n ihmisoikeusneuvoston nimittämä erityisraportoija.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia