Uutiset Israelin siirtokunnat

Israelin siirtokunnat Helsingin kaupunginvaltuuston asialistalle

Joukko kaupunginvaltuutettuja vaatii purkamaan HSL-kuntayhtymän ja Israelin siirtokunnissa toimivan Veolian yhteistyön.
Veolian rakentamaa raitiovaunuväylää Jerusalemissa. (Kuva: ☪yrl / cc 2.0)

Joukko Helsingin kaupunginvaltuutettuja yli puoluerajojen on laatinut valtuustoaloitteen Israelin siirtokunnissa toimivan Veolia-konsernin kanssa tehtävän yhteistyön rajoittamiseksi. Aloite jätettiin valtuustolle viime viikolla.

Helsingin seudun kaupunkien ja Veolian yhteydet nousivat huomion kohteeksi joulukuussa, kun ICAHD Finland vaati HSL-kuntayhtymää lopettamaan yhteistyön Veolian tytäryhtiö Veolia Transport Finlandin kanssa uuden kilpailutuksen käynnistyttyä.

Kahdentoista vasemmistoliiton, vihreiden, SDP:n ja SKP:n valtuutetun allekirjoittamassa aloitteessa vaaditaan, että Helsingin edustajat HSL-kuntayhtymässä toimivat yhteistyön lopettamiseksi Veolia Transportin kanssa ja että mahdollisuudet purkaa olemassaolevat sopimukset selvitetään.

Kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin osallistuva yritys voidaan EU-lainsäädännön ja Suomen lain nojalla sulkea julkisten tarjouskilpailujen ulkopuolelle, aloitteessa korostetaan. Allekirjoittajien joukossa olevan Dan Koivulaakson (vas.) mukaan Veolian toiminta Länsirannalla, johon sisältyy muun muassa Itä-Jerusalemin halkova rataprojekti, tukee Israelin miehitystä poikkeuksellisen suoraviivaisesti.

"Paitsi että on äärimmäisen härskiä toimia miehitysalueella ylipäänsä, infrastruktuurin rakentaminen normalisoi miehityksen pysyväksi olotilaksi", hän toteaa.

Koivulaakso katsoo boikotoinnin olevan paras tapa painostaa Israelia lopettamaan ihmisoikeusloukkaukset ja Palestiinan miehitys. Maailmalla Veolia on ollut BDS-kampanjoiden (boikotointi-disinvestointi-sanktiot) kohteena jo pitkään, ja yhtiötä on kehottanut boikotoimaan myös YK:n ihmisoikeusneuvoston nimittämä erityisraportoija.

Israelin siirtokunnat politiikkakonfliktiyhtiöt IsraelPalestiinaSuomi

Lue myös

Ma'ale Adumimin laiton juutalaissiirtokunta Palestiinalaisalueella

Amnesty: Netin turistifirmat ohjaavat matkailijoita Israelin laittomiin siirtokuntiin – Airbnb:llä on yhä kohteita miehitetyllä Palestiinalaisalueella

Majoituspalvelu Airbnb lupasi viime vuoden lopulla lopettaa kohteidensa markkinoinnin laittomissa siirtokunnissa miehitetyllä Länsirannalla. Lupausta ei ole vielä toteutettu eikä se myöskään koskenut Itä-Jerusalemia. Myös muut netin varausfirmat markkinoivat kohteita siirtokunnissa ja osallistuvat siten siirtokuntien laajentamiseen, sanoo Amnesty.
Rakennuksia valtatien varrella, Länsiranta

Raportti: Israelin pankit tekevät bisnestä Palestiinan laittomissa siirtokunnissa

Israelin suurimmat pankit rahoittavat rakennushankkeita ja myöntävät lainoja siirtokunnille, jotka on rakennettu palestiinalaisten maille, kritisoi Human Rights Watch.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.
Mies maatilalla

Siat tuottavat sähköä Brasiliassa

Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset