Uutiset Israel ja Palestiina

Israelilaissotilaat: Kaikkia oli pidettävä uhkana Gazan sodassa

Yli 60 sotilasta antoi todistajanlausuntoja viime kesän Gazan sodasta. Niiden mukaan sotilaita kehotettiin ampumaan kaikkia, jotka eivät näyttäneet viattomilta.
(Kuva: UN Photo/Shareef Sarhan / cc 2.0)

Israelin sotilaita kehotettiin pitämään kaikkia Gazassa liikkuvia ihmisiä uhkana ja ampumaan näitä viimekesäisessä Gazan sodassa, sanoo israelilainen entisten sotilaiden järjestö Breaking the Silence. Järjestö julkisti tällä viikolla yli 60 sotilaalta keräämänsä todistajanlausunnot Israelin Protective Edge -nimellä kulkeneesta sotilasoperaatiosta Gazassa.

"Koko alue pommitettiin muutama tunti sitten. Jos siellä ei ole ketään, joka selvästi näyttäisi viattomalta, tämä ihminen on ammuttava", kertoi eräs sotilas saamistaan ohjeista.

Viattomiksi laskettiin hänen mukaansa vain naiset sekä alle 140-senttiset. "Jos se on mies, ammut."

Myös esimerkiksi liian lähelle tulevia ihmisiä oli sotilaiden saamien ohjeiden mukaan määrä pitää tiedustelijoina.

"Mikä tahansa on uhka, alue pitää sterilisoida, tyhjentää ihmisistä ja jos emme näe jotakuta heiluttamassa valkoista lippua ja huutamassa 'Antaudun' tai vastaavaa, silloin hän on uhka ja meillä on lupa avata tuli. Sanonta kuului: 'Sellaista henkilöä ei olekaan, joka ei olisi mukana.' Siinä tilanteessa kaikki ovat mukana", kertoi eräs sotilas.

Breaking the Silencen mukaan armeija rikkoi Gazan operaatiossa jopa omia eettisiä ohjeitaan, joiden mukaan siviilejä suojellaan mahdollisimman hyvin. Nyt armeijan normisto näyttää sen mukaan muuttuneen huolestuttavan löyhäksi.

Armeija on avannut aiemmin tutkimuksia yksittäisiin väärinkäytöksiin sodassa, mutta Breaking the Silencen mukaan kyseessä olivat komentoketjun huipulta tulleet ohjeet, joita ei voi selittää yksittäistapauksilla.

Gazan sodassa kuoli viime vuonna noin 2 200 palestiinalaista, joista lähes 1 500 siviilejä. Israelilaisia kuoli 71, heistä kuusi siviileitä. Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on syyttänyt Israelia sotarikoksista, samoin palestiinalaisjoukkoja. Myös YK on vaatinut tapahtumien tutkintaa.

Israel ja Palestiina etiikka & arvokeskustelukonflikti IsraelPalestiina

Lue myös

Mielenosoittajia jonossa Palestiinan lippujen kera

Palestiinalaiskylän rauhanaktivistit uhmaavat miehitystä

Beit Ummarissa on tapahtunut paljon väkivaltaisia yhteenottoja palestiinalaisten ja israelilaisten välillä. Se on kuitenkin myös paikka, joka antaa toivoa konfliktin päättymisestä, kirjoittaa alueen tapahtumia tutkinut Miika Malinen. Paikallinen aktivisti Ali Abu Awwad uskoo, että ainoa tapa rikkoa vihan kierre on puhua toiselle osapuolelle.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas

Palestiina aikoo hakea YK:n täysjäsenyyttä

Palestiinasta tuli tällä viikolla YK:n suurimman blokin, G77-ryhmän, puheenjohtajamaa. Ulkoministeri Riyad Al-Malikin mukaan se aikoo hakea myös YK:n täysjäsenyyttä, vaikka Yhdysvallat onkin ilmoittanut estävänsä sen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.