Israelilaissotilaat: Kaikkia oli pidettävä uhkana Gazan sodassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Israelilaissotilaat: Kaikkia oli pidettävä uhkana Gazan sodassa

Yli 60 sotilasta antoi todistajanlausuntoja viime kesän Gazan sodasta. Niiden mukaan sotilaita kehotettiin ampumaan kaikkia, jotka eivät näyttäneet viattomilta.

Israelin sotilaita kehotettiin pitämään kaikkia Gazassa liikkuvia ihmisiä uhkana ja ampumaan näitä viimekesäisessä Gazan sodassa, sanoo israelilainen entisten sotilaiden järjestö Breaking the Silence. Järjestö julkisti tällä viikolla yli 60 sotilaalta keräämänsä todistajanlausunnot Israelin Protective Edge -nimellä kulkeneesta sotilasoperaatiosta Gazassa.

"Koko alue pommitettiin muutama tunti sitten. Jos siellä ei ole ketään, joka selvästi näyttäisi viattomalta, tämä ihminen on ammuttava", kertoi eräs sotilas saamistaan ohjeista.

Viattomiksi laskettiin hänen mukaansa vain naiset sekä alle 140-senttiset. "Jos se on mies, ammut."

Myös esimerkiksi liian lähelle tulevia ihmisiä oli sotilaiden saamien ohjeiden mukaan määrä pitää tiedustelijoina.

"Mikä tahansa on uhka, alue pitää sterilisoida, tyhjentää ihmisistä ja jos emme näe jotakuta heiluttamassa valkoista lippua ja huutamassa 'Antaudun' tai vastaavaa, silloin hän on uhka ja meillä on lupa avata tuli. Sanonta kuului: 'Sellaista henkilöä ei olekaan, joka ei olisi mukana.' Siinä tilanteessa kaikki ovat mukana", kertoi eräs sotilas.

Breaking the Silencen mukaan armeija rikkoi Gazan operaatiossa jopa omia eettisiä ohjeitaan, joiden mukaan siviilejä suojellaan mahdollisimman hyvin. Nyt armeijan normisto näyttää sen mukaan muuttuneen huolestuttavan löyhäksi.

Armeija on avannut aiemmin tutkimuksia yksittäisiin väärinkäytöksiin sodassa, mutta Breaking the Silencen mukaan kyseessä olivat komentoketjun huipulta tulleet ohjeet, joita ei voi selittää yksittäistapauksilla.

Gazan sodassa kuoli viime vuonna noin 2 200 palestiinalaista, joista lähes 1 500 siviilejä. Israelilaisia kuoli 71, heistä kuusi siviileitä. Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on syyttänyt Israelia sotarikoksista, samoin palestiinalaisjoukkoja. Myös YK on vaatinut tapahtumien tutkintaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia