Uutiset Israel ja Palestiina

Israelilaissotilaat: Kaikkia oli pidettävä uhkana Gazan sodassa

Yli 60 sotilasta antoi todistajanlausuntoja viime kesän Gazan sodasta. Niiden mukaan sotilaita kehotettiin ampumaan kaikkia, jotka eivät näyttäneet viattomilta.
(Kuva: UN Photo/Shareef Sarhan / cc 2.0)

Israelin sotilaita kehotettiin pitämään kaikkia Gazassa liikkuvia ihmisiä uhkana ja ampumaan näitä viimekesäisessä Gazan sodassa, sanoo israelilainen entisten sotilaiden järjestö Breaking the Silence. Järjestö julkisti tällä viikolla yli 60 sotilaalta keräämänsä todistajanlausunnot Israelin Protective Edge -nimellä kulkeneesta sotilasoperaatiosta Gazassa.

"Koko alue pommitettiin muutama tunti sitten. Jos siellä ei ole ketään, joka selvästi näyttäisi viattomalta, tämä ihminen on ammuttava", kertoi eräs sotilas saamistaan ohjeista.

Viattomiksi laskettiin hänen mukaansa vain naiset sekä alle 140-senttiset. "Jos se on mies, ammut."

Myös esimerkiksi liian lähelle tulevia ihmisiä oli sotilaiden saamien ohjeiden mukaan määrä pitää tiedustelijoina.

"Mikä tahansa on uhka, alue pitää sterilisoida, tyhjentää ihmisistä ja jos emme näe jotakuta heiluttamassa valkoista lippua ja huutamassa 'Antaudun' tai vastaavaa, silloin hän on uhka ja meillä on lupa avata tuli. Sanonta kuului: 'Sellaista henkilöä ei olekaan, joka ei olisi mukana.' Siinä tilanteessa kaikki ovat mukana", kertoi eräs sotilas.

Breaking the Silencen mukaan armeija rikkoi Gazan operaatiossa jopa omia eettisiä ohjeitaan, joiden mukaan siviilejä suojellaan mahdollisimman hyvin. Nyt armeijan normisto näyttää sen mukaan muuttuneen huolestuttavan löyhäksi.

Armeija on avannut aiemmin tutkimuksia yksittäisiin väärinkäytöksiin sodassa, mutta Breaking the Silencen mukaan kyseessä olivat komentoketjun huipulta tulleet ohjeet, joita ei voi selittää yksittäistapauksilla.

Gazan sodassa kuoli viime vuonna noin 2 200 palestiinalaista, joista lähes 1 500 siviilejä. Israelilaisia kuoli 71, heistä kuusi siviileitä. Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on syyttänyt Israelia sotarikoksista, samoin palestiinalaisjoukkoja. Myös YK on vaatinut tapahtumien tutkintaa.

Israel ja Palestiina etiikka & arvokeskustelukonflikti IsraelPalestiina

Lue myös

Mielenosoittajia jonossa Palestiinan lippujen kera

Palestiinalaiskylän rauhanaktivistit uhmaavat miehitystä

Beit Ummarissa on tapahtunut paljon väkivaltaisia yhteenottoja palestiinalaisten ja israelilaisten välillä. Se on kuitenkin myös paikka, joka antaa toivoa konfliktin päättymisestä, kirjoittaa alueen tapahtumia tutkinut Miika Malinen. Paikallinen aktivisti Ali Abu Awwad uskoo, että ainoa tapa rikkoa vihan kierre on puhua toiselle osapuolelle.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas

Palestiina aikoo hakea YK:n täysjäsenyyttä

Palestiinasta tuli tällä viikolla YK:n suurimman blokin, G77-ryhmän, puheenjohtajamaa. Ulkoministeri Riyad Al-Malikin mukaan se aikoo hakea myös YK:n täysjäsenyyttä, vaikka Yhdysvallat onkin ilmoittanut estävänsä sen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.
Tehdas tupruttaa savua veden äärellä

EU-maiden kansallisille ilmasto- ja energiasuunnitelmille vaatimaton arvosana – Suomen suunnitelma viidenneksi paras

EU-maiden pitää jättää komissiolle lopulliset ilmasto- ja energiasuunnitelmansa tämä vuoden lopussa. Luonnokset eivät ole riittävän kunnianhimoisia, mikäli halutaan päästä nollapäästöihin, selviää tutkimuksesta.
Nainen kalavatien äärellä

Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Etelä-Sudanin sodan osapuolten viime vuoden lopulla tekemä rauhansopimus on toiminut hieman aiempia sopimuksia paremmin, ja se näkyy myös naapurimaa Etiopian puolella. Rauhan onnistumisen mittareihin kuuluu kuitenkin myös se, palaavatko ihmiset lopulta kotiseudulleen.
Lentokoneen siipi, taustalla auringonlasku

EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti

Financial Times -lehden ja Transport & Environment -järjestön käsiinsä saaneen raportin mukaan lentoveron vaikutukset unionin työllisyyteen ja bruttokansantuotteeseen olisivat merkityksettömät. EU komissio ei ole vielä julkaissut raporttia.

Luetuimmat

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Kahden sadekauden epäonnistuminen uhkaa johtaa kriisiin Somaliassa – Avustusrahoista alle viidennes kasassa