Uutiset Israel ja Palestiina

Israelilaissotilaat: Kaikkia oli pidettävä uhkana Gazan sodassa

Yli 60 sotilasta antoi todistajanlausuntoja viime kesän Gazan sodasta. Niiden mukaan sotilaita kehotettiin ampumaan kaikkia, jotka eivät näyttäneet viattomilta.
(Kuva: UN Photo/Shareef Sarhan / cc 2.0)

Israelin sotilaita kehotettiin pitämään kaikkia Gazassa liikkuvia ihmisiä uhkana ja ampumaan näitä viimekesäisessä Gazan sodassa, sanoo israelilainen entisten sotilaiden järjestö Breaking the Silence. Järjestö julkisti tällä viikolla yli 60 sotilaalta keräämänsä todistajanlausunnot Israelin Protective Edge -nimellä kulkeneesta sotilasoperaatiosta Gazassa.

"Koko alue pommitettiin muutama tunti sitten. Jos siellä ei ole ketään, joka selvästi näyttäisi viattomalta, tämä ihminen on ammuttava", kertoi eräs sotilas saamistaan ohjeista.

Viattomiksi laskettiin hänen mukaansa vain naiset sekä alle 140-senttiset. "Jos se on mies, ammut."

Myös esimerkiksi liian lähelle tulevia ihmisiä oli sotilaiden saamien ohjeiden mukaan määrä pitää tiedustelijoina.

"Mikä tahansa on uhka, alue pitää sterilisoida, tyhjentää ihmisistä ja jos emme näe jotakuta heiluttamassa valkoista lippua ja huutamassa 'Antaudun' tai vastaavaa, silloin hän on uhka ja meillä on lupa avata tuli. Sanonta kuului: 'Sellaista henkilöä ei olekaan, joka ei olisi mukana.' Siinä tilanteessa kaikki ovat mukana", kertoi eräs sotilas.

Breaking the Silencen mukaan armeija rikkoi Gazan operaatiossa jopa omia eettisiä ohjeitaan, joiden mukaan siviilejä suojellaan mahdollisimman hyvin. Nyt armeijan normisto näyttää sen mukaan muuttuneen huolestuttavan löyhäksi.

Armeija on avannut aiemmin tutkimuksia yksittäisiin väärinkäytöksiin sodassa, mutta Breaking the Silencen mukaan kyseessä olivat komentoketjun huipulta tulleet ohjeet, joita ei voi selittää yksittäistapauksilla.

Gazan sodassa kuoli viime vuonna noin 2 200 palestiinalaista, joista lähes 1 500 siviilejä. Israelilaisia kuoli 71, heistä kuusi siviileitä. Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on syyttänyt Israelia sotarikoksista, samoin palestiinalaisjoukkoja. Myös YK on vaatinut tapahtumien tutkintaa.

Israel ja Palestiina etiikka & arvokeskustelukonflikti IsraelPalestiina

Lue myös

Mielenosoittajia jonossa Palestiinan lippujen kera

Palestiinalaiskylän rauhanaktivistit uhmaavat miehitystä

Beit Ummarissa on tapahtunut paljon väkivaltaisia yhteenottoja palestiinalaisten ja israelilaisten välillä. Se on kuitenkin myös paikka, joka antaa toivoa konfliktin päättymisestä, kirjoittaa alueen tapahtumia tutkinut Miika Malinen. Paikallinen aktivisti Ali Abu Awwad uskoo, että ainoa tapa rikkoa vihan kierre on puhua toiselle osapuolelle.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas

Palestiina aikoo hakea YK:n täysjäsenyyttä

Palestiinasta tuli tällä viikolla YK:n suurimman blokin, G77-ryhmän, puheenjohtajamaa. Ulkoministeri Riyad Al-Malikin mukaan se aikoo hakea myös YK:n täysjäsenyyttä, vaikka Yhdysvallat onkin ilmoittanut estävänsä sen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Keltapaitainen nainen keltaista taustaa vasten

Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta

Sillä aikaa kun elsalvadorilainen Maria Teresa Rivera istui vankilassa keskenmenon vuoksi, jengit uhkailivat hänen 9-vuotiasta poikaansa. Nyt he asuvat pakolaisina Ruotsissa. Keski-Amerikan siirtolaiskriisin taustalla on monimutkainen vyyhti historiallisia, taloudellisia ja suurvaltapolitiikkaan liittyviä syitä.
Pino Argentiina pesoja

Kehitysmaissa on meneillään kolmas suuri velkakriisi

Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi saatiin katkaistua määrällisen kevennyksen ohjelmilla. Kehitysmaissa on kuitenkin käynnissä laaja velkakriisi, joka on suoraa seurausta finanssikriisin pelastustoimenpiteistä, kirjoittaa Suomen Attacin puheenjohtaja Omar El-Begawy.
Ilmasta kuvattu aavikko

Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”

Intian New Delhissä järjestettiin syyskuun puolivälissä aavikoitumista käsittelevä YK-kokous. Vaikka kuivuus pahenee, ongelman ratkaisemisessa tarvittava teknologia ja tieto ovat jo olemassa, kokouksen pääsihteeri Ibrahim Thiaw sanoo.
Ihmisiä, palmuja ja rikkoutuneita katulaattoja

Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja

1,9 miljoonaa ihmistä tarvitsee yhä apua Mosambikia ja sen naapurimaita viime keväänä runnelleiden hirmumyrskyjen jäljiltä. Viljely on laajoilla alueilla yhä mahdotonta ja apua tarvitaan lisää, vetoavat avustusjärjestöt.

Tuoreimmat

Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”
Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja
Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan
Myanmarista paenneet rohingyat elävät välitilassa
”Sensuuri elää ja voi hyvin” – Uusi raportti paljastaa, että lehdistönvapautta polkevat maat soveltavat usein taitavasti uutta teknologiaa
”Hiljainen vallankumous” – Pienet ja keskisuuret yritykset tuottavat suurimman osan Afrikan ruuasta
Uusiutuvan energian kapasiteetti on nelinkertaistunut kuluvan vuosikymmenen aikana – Energiasektorin päästöt silti kasvaneet