Israelilaislääkärit salailevat palestiinalaisvankien kidutusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Israelilaislääkärit salailevat palestiinalaisvankien kidutusta

Israelilaiset hoitoalan ammattilaiset jättävät raportoimatta palestiinalaisvankien kaltoinkohtelusta, ihmisoikeusjärjestöjen selvitys paljastaa.

Israelilaiset hoitoalan ammattilaiset salailevat palestiinalaisvankien kaltoinkohtelua ja kidutusta, sanotaan tuoreessa raportissa (pdf).

Israelin Physicians for Human Rights ja Public Committee Against Torture järjestöjen raportti perustuu pääasiallisesti sadan palestiinalaisvangin tapaukseen.

"Tämä raportti paljastaa merkittävää todistusaineistoa, joka herättää epäilyksiä siitä, että monet lääkärit jättävät huomiotta potilaidensa valitukset. He sallivat Israelin keskustiedustelupalvelun kuulustelijoiden käyttää kidutusta", raportissa sanotaan.

Lisäksi se syyttää lääkäreitä siitä, että "he hyväksyvät kiellettyjen kuulustelumetodeiden käytön ja avuttomien pidätettyjen kaltoinkohtelun", sekä pimittävät tietoa kidutuksista. Tämä rikkoo lääkäreiden eettisiä ohjeita ja tietenkin laillisia velvotteita, raportissa todetaan.

Raportin mukaan lääkärit myös pitävät puuttellista kirjaa vankien vammoista. Sen mukaan on lukemattomia tapauksia, joissa vangit kertovat tulleensa pahoinpidellyksi, mutta sairaalan tai vankilan tiedoista vammoista ei löydy minkäänlaista mainintaa.

Järjestöt myös syyttävät lääkäreitä pidätettyjen palauttamisesta kuulusteluihin vammojen hoitamisen jälkeen. Vain yhdessä järjestöjen tuntemista tapauksista lääkäri raportoi vangin vammoista vankilan ulkopuoliselle taholle. Saman hiljaisuuden he sanovat jatkuvan myös sairaaloissa.

Kaiken kaikkiaan peittelyllä he osallistuvat osaltaan kiduttajien suojeluun ja hävittävät todistusaineistoa, raportissa todetaan.

Raportissa kerrotaan, että vankeja on muun muassa hakattu, pidetty stressiasennoissa ja valvotettu. Brittilehti The Guardianin mukaan Israel kiistää vankien kidutuksen ja kaltoinkohtelun.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia