Israel tuhoaa palestiinalaisten taloja kiihtyvällä tahdilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Israel tuhoaa palestiinalaisten taloja kiihtyvällä tahdilla

Rakennuksia on purettu tänä vuonna jo enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä.

Israelin armeija on kiihdyttänyt tänä vuonna palestiinalaisten omistamien rakennusten purkamista miehitetyllä Länsirannalla. Mukana on myös rakennuksia, joiden rakentaminen on rahoitettu kansainvälisellä humanitaarisella avulla.

YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimiston OCHA:n Palestiinan maatoimiston mukaan maaliskuun 24. päivään mennessä tänä vuonna Länsirannalla oli tuhottu 468 rakennusta. Yli 650 palestiinalaista on menettänyt kotinsa ja yli 1 800 menettänyt rakennuksia, joita he tarvitsevat elinkeinojensa vuoksi. Määrä lähes yhtä suuri kuin vuonna 2015 yhteensä.

140 purettua rakennusta oli myös rahoitettu humanitaarisella avulla, mikä on 30 prosenttia enemmän kuin vuonna 2015.

OCHA muistutti viime viikolla, että talojen purkaminen ilman selviä turvallisuusperusteita on kansainvälisen lain vastaista. Myös Yhdysvallat ilmaisi viime viikolla huolensa talojen purkamisen lisääntymisestä. Sen mukaan toimet nostavat esiin kysymyksen siitä, onko Israel sitoutunut kahden valtion ratkaisuun, uutistoimisto Reuters kertoi.

Yksi eniten viime aikoina kärsineistä kylistä on Nablusin alueella sijaitseva Khirbet Tanan kylä, jossa on purettu rakennuksia tänä vuonna jo kolme kertaa. OCHA:n mukaan maaliskuun lopulla tapahtunut 53 rakennuksen tuhoaminen oli yksi suurimmista yksittäisistä purkamistapauksista sen jälkeen, kun järjestö vuonna 2009 alkoi tilastoida niitä. Kylä sijaitsee alueella, jonka Israel on julistanut armeijan harjoitusalueeksi.

Talojen purkamiset Länsirannalla tapahtuvat yleensä niin sanotuksi C-alueeksi luokitelluilla alueilla, jotka ovat osa Israelin vuodesta 1967 asti miehittämää Länsirantaa. Ympäri Länsirantaa sijaitsevat C-alueet siirrettiin Israelin valvontaan 1990-luvun alussa solmittujen Oslon sopimusten seurauksena, mutta järjestely oli tarkoitettu väliaikaiseksi.

Palestiinalaisten asumukset C-alueilla määritellään usein laittomiksi, sillä vain murto-osa heidän rakennuslupahakemuksistaan menee läpi. C-alueilla on myös paljon juutalaissiirtokuntia, jotka ovat kansainvälisen lain mukaan laittomia.

Väkivalta Israelissa ja Palestiinassa on lisääntynyt viimeisen vuoden aikana. Tänä vuonna maaliskuun 28:nteen mennessä Länsirannalla oli kuollut Israelin toimien seurauksena 52 palestiinalaista ja loukkaantunut 1 329. Israelilaisia on kuollut Palestiinalaisalueella palestiinalaisten väkivaltaisuuksien seurauksena neljä. Viime vuonna 170 palestiinalaista ja 26 israelilaista kuoli väkivaltaisuuksissa. Taustalla oliva etenkin palestiinalaisten puukkohyökkäykset, joihin Israel on reagoinut kovin ottein.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia