Uutiset

Israel pyrkii kaupan keskukseksi

Israel rakentaa uuden rautatien ja trimmaa satamiaan noustakseen Lähi-idän tavaraliikenteen keskukseksi.

(IPS) -- Kun Syyriassa raivoaa sota ja Egyptin epävakaus huolettaa Suezin kanavan käyttäjiä, Israel trimmaa infrastruktuuriaan. Tavoitteena on nousu Lähi-idän tavaraliikenteen keskukseksi.

Israelissa hyväksyttiin lokakuussa yksi maan kalleimmista kuljetushankkeista: rautatie Punaisenmeren rannalla sijaitsevasta Eilatista Ashodin satamaan Välimerellä. Se nähdään Eurooppaa ja Aasiaa yhdistävänä siltana, joka tarjoaa vaihtoehdon Suezille.

Suunnitteilla on myös yksityinen konttiterminaali tai kaksi Ashodin ja/tai Haifan satamaan.

Uusi Silkkitie?

Israelin ulkomaankauppaa hoitaa kolme merisatamaa, joista Haifa on suurin. Kaupungin pormestari Jona Jahav lobbaa ahkerasti uuden terminaalin puolesta.

Haifasta on vaikkapa Irakiin lyhyempi maayhteys kuin Jordanian Aqabasta, jonne pitää ensin matkata laivalla Suezin kautta.

Haifassa toimivan suuren laivanrakennus- ja satamayhtiön Israel Shipyards Portin toimitusjohtaja Shlomi Fogel on pääministeri Benjamin Netanjahun luottomies. Hän käy kauppaa monen sellaisenkin arabimaan kanssa, johon Israelilla ei ole diplomaattisuhteita.

Fogel visioi Silkkitien uusversiota, jossa Haifa toimisi idän ja lännen rahtiliikenteen keskuksena.

Intoa ja epäilyä

Fogel muistuttaa, että jos laivaan osuisi ohjus Suezilla, sen matka voisi viivästyä kuukausilla. "Meidän on hyödynnettävä epävakaa tilanne avaamalla vaihtoehtoinen reitti Haifasta itään."

Merenkulun konsultti Jehuda Hajut epäilee Eilat-Ashdod-radan ja Haifan mahdollisuuksia. "Meidän pitäisi uudistaa satamamme aivan toisessa mitassa, eikä niin tapahdu."

Haifa ei kuitenkaan luovuta. Tieyhteyksiä sisämaahan parannetaan, ja 67 kilometrin rautatie suoraan Jordanian rajalle on rakenteilla.

Vapaata kauppaa

Israelin ja Jordanian vuonna 1994 solmima rauhansopimus on poikinut yhteisesti hallinnoidun vapaakauppa-alueen Jordan Gateway Industrial Parkin Jordanian puolelle.

"Emme tarvitse politiikkaa olojen normalisointiin ja rauhaan. Gateway avaa Israelin yrityksille mahdollisuuden etsiä uusia markkinoita ja tarjota teknologiaa arabimaille", alueen israelilainen toimitusjohtaja Juval Jacobi sanoo.

Jordanialainen pääjohtaja Qassem al-Tbaishi uskoo, että Gateway toimii yhteistyön mallina muille ja tuo Jordaniaan työtä sekä investointeja.

Eri merkki arabeille

Esimerkin tarjoaa autoihin suodattimia valmistava israelilainen yritys, joka aloitti vuonna 2009 toiminnan Jordan Gatewayssa. Se työllistää 40 jordanialaista, valtaosin naisia.

"Tuotenimemme on Gur Filter, mutta arabimaissa se on Irbid Filter. Kyllä siellä tiedetään, että tuote on israelilainen, mutta siitä ei puhuta", kertoo yhtiön israelilainen toimitusjohtaja Joram Bental.

"Bisnes on bisnes ja Mooses on Mooses", muistuttaa haifalainen satamayrittäjä Fogel. Hänen mukaansa "taloudellinen rauha" on alueen nykyoloissa tärkeintä.

talouskauppaliiketoiminta Lähi-ItäIsrael Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika hiekkaisella ruohomaalla, taustalla taipunut puu.

Luontodokumenteista tuttua Madagaskaria piinaa unohdettu nälkäkriisi – ”Humanitaarinen katastrofi voi tulla muutaman kuukauden sisällä”, sanoo WFP:n maajohtaja Jean-Luc Siblot

Madagaskarin humanitaarinen kriisi on vuodesta toiseen maailman aliuutisoiduimpien kriisien listalla. Tänä vuonna maa voi päätyä otsikoihin traagisesta syystä: sen eteläosissa yli 1,35 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä vaikean kuivuuden takia. Rutiköyhän maan kriisi on sekä ihmisen että luonnon aiheuttama, eikä helppoja ratkaisuja ole olemassa.
Vihreitä lehtikasveja pellolla.

Finnwatch: Suomessa käytettävä brasilialainen soija voi kiihdyttää metsäkatoa – Lihantuottajat eivät pysty jäljittämään soijaa tiloille asti

Moni suomalainen lihantuottaja käyttää kyllä sertifioitua soijaa, mutta käytännössä soijaa ei pystytä jäljittämään, selviää Finnwatchin tuoreesta selvityksestä.
Nainen puolilähikuvassa.

Suomessa asuva ihmisoikeusaktivisti Itohan Okundaye mukaan uuteen ihmiskaupasta selvinneiden kansainväliseen valtuustoon

Etyjin ihmiskaupasta selvinneiden valtuusto antaa valtioille suosituksia siitä, miten ihmiskauppaa pitäisi torjua. Nigerialaistaustainen Itohan Okundaye, 30, on yksi sen jäsenistä.
Miehiä istumassa maassa, toisella puolella rauhanturvaajia tuoleilla.

Yli 100 000 paennut Sudanin Darfurissa – Väkivalta alkoi pian rauhanturvaajien lähdettyä

Noin 250 ihmistä on kuollut tammikuun puolivälin jälkeen tapahtuneessa kahdessa kahakassa. YK pelkää, että väkivalta kasvaa, kun vanhat jännitteet nousevat taas pintaan.
Mielenosoittajia pinkkien kylttien kanssa

Bidenin hallinto luopuu Trumpin kauden tuhoisasta kehitysyhteistyön aborttisäännöstä – Vaikutukset jatkuvat vielä pitkään

Trumpin aikana kansainväliset järjestöt eivät ole saaneet Yhdysvaltain rahoitusta, jos ne ovat edes puhuneet työssään abortista. Säännön hyödyt ovat olleet minimaaliset ja haitat valtavat.

Luetuimmat

Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
PlayStation 5:n julkaisusta uutisoitiin viime vuonna 26 kertaa enemmän kuin kymmenestä humanitaarisesta kriisistä, selviää tuoreesta vertailusta
Kauppasaarto ei Kuuban järjestelmää kaada, mutta hyvät suhteet Yhdysvaltoihin voivat sen tehdä, sanoo Kuubasta kirjan kirjoittanut toimittaja Antti Halinen
Kaivosjätti Rio Tintoa syytetään ympäristörikoksista Papua-Uudessa-Guineassa – Vuosikymmeniä kaivoksen sulkemisen jälkeen kuparia valuu edelleen jokiin
Luontodokumenteista tuttua Madagaskaria piinaa unohdettu nälkäkriisi – ”Humanitaarinen katastrofi voi tulla muutaman kuukauden sisällä”, sanoo WFP:n maajohtaja Jean-Luc Siblot
Mikromuovia löytyi Pohjoiselta jäämereltä runsain mitoin – Syyttävä sormi osoittaa vaatteiden tekokuituihin
Israel on rokottanut kansalaisiaan koronaa vastaan ennätystahtia – Miehitettyjen alueiden palestiinalaiset ovat jääneet ilman
Epävarmassa maailmassa yhä useampi kiinnostuu ekokylässä asumisesta – Keuruun ekokylässä elää tavallisia ihmisiä, ei ”kajahtaneita tyyppejä uimassa vastavirtaan”
WWF:n raportti: Sademetsien hurja kato heikentää myös suojaa tartuntatauteja vastaan – “Meidän pitää pikaisesti korjata luontosuhteemme“
”Häpeällinen hyökkäys demokratiaa ja sen edustajia vastaan” – Washingtonin levottomuudet tuomitaan laajasti