Israel julkisti ulkomaisten kansalaisjärjestöjen mustan listan – boikottiliikkeen kannattajilta kielletään maahantulo | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Israel julkisti ulkomaisten kansalaisjärjestöjen mustan listan – boikottiliikkeen kannattajilta kielletään maahantulo

Israel on ilmoittanut kieltävänsä maahantulon 20 ulkomaiselta järjestöltä, jotka kannattavat siihen kohdistuvaa boikottiliikettä.

Israelin lippu

Israel julkisti järjestöjen mustan listan. Kuva: Ishai Parasol / CC BY-SA 2.0.

Israel on julkaissut niin sanotun mustan listan 20 ulkomaisesta järjestöstä, joiden aktivistien maahantulo on jatkossa kielletty. Listan järjestöt kannattavat sen mukaan BDS-liikettä, joka ajaa Israelin boikotointia.

”Nämä ihmiset yrittävät hyväksikäyttää lakiamme ja vieraanvaraisuuttamme toimiakseen Israelia vastaan ja halventaakseen maata. Toimin tätä vastaan kaikin mahdollisin keinoin”, sanoi sisäministeri Arye Dery israelilaisen Haaretz-lehden mukaan.

BDS-liike ajaa kansainvälistä boikottia, jotta Israel lopettaisi Palestiinalaisalueen miehityksen ja ryhtyisi noudattamaan kansainvälisiä lakeja.

Sunnuntaina julkaistulla listalla on monia BDS-liikkeen alajärjestöjä mutta myös esimerkiksi brittiläinen köyhyyden vastainen ihmisoikeusjärjestö War on Want sekä aikoinaan Nobelilla natsien uhrien auttamisesta palkittu yhdysvaltalainen kveekarijärjestö American Friends Service Committee. Listalla on myös yhdysvaltalainen juutalaisten vasemmistolainen rauhanjärjestö Jewish Voice for Peace (JVP), käy ilmi Haaretzin julkaisemasta listasta. Listalla on myös norjalainen ja ruotsalainen Palestiinan solidaarisuusjärjestö.

JVP:n johtaja Rebecca Vilkomerson, jolla on sukulaisia Israelissa, kertoi, ettei hän voi enää jatkossa matkustaa maahan. Eniten päätöksestä kärsivät silti palestiinalaiset, hän muistutti järjestön verkkosivuilla julkaistussa tekstissä. Esimerkiksi israelilaisen kanssa naimisissa olevat palestiinalaiset voivat joutua vaikeuksiin.

”Israelin hallitus on selvästikin hyvin tietoinen kasvavasta juutalaisten ja muiden ihmisten tuesta BDS-liikkeelle ja pyrkii häiritsemään meitä ja hiljentämään meidät. Se ei tule toimimaan”, hän kirjoitti.

Listan koostaminen perustuu lakiin, joka hyväksyttiin Israelissa viime maaliskuussa. Sen mukaan boikottien edistäjien maahantulo kielletään, mutta tätä ennen selkeää listaa ei ollut julkaistu. New York Times -lehden mukaan uusi lista tulee voimaan maaliskuun alussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia