Uutiset Israel ja Palestiina

Israel julkisti ulkomaisten kansalaisjärjestöjen mustan listan – boikottiliikkeen kannattajilta kielletään maahantulo

Israel on ilmoittanut kieltävänsä maahantulon 20 ulkomaiselta järjestöltä, jotka kannattavat siihen kohdistuvaa boikottiliikettä.
Israelin lippu
Israel julkisti järjestöjen mustan listan. (Kuva: Ishai Parasol / CC BY-SA 2.0)

Israel on julkaissut niin sanotun mustan listan 20 ulkomaisesta järjestöstä, joiden aktivistien maahantulo on jatkossa kielletty. Listan järjestöt kannattavat sen mukaan BDS-liikettä, joka ajaa Israelin boikotointia.

”Nämä ihmiset yrittävät hyväksikäyttää lakiamme ja vieraanvaraisuuttamme toimiakseen Israelia vastaan ja halventaakseen maata. Toimin tätä vastaan kaikin mahdollisin keinoin”, sanoi sisäministeri Arye Dery israelilaisen Haaretz-lehden mukaan.

BDS-liike ajaa kansainvälistä boikottia, jotta Israel lopettaisi Palestiinalaisalueen miehityksen ja ryhtyisi noudattamaan kansainvälisiä lakeja.

Sunnuntaina julkaistulla listalla on monia BDS-liikkeen alajärjestöjä mutta myös esimerkiksi brittiläinen köyhyyden vastainen ihmisoikeusjärjestö War on Want sekä aikoinaan Nobelilla natsien uhrien auttamisesta palkittu yhdysvaltalainen kveekarijärjestö American Friends Service Committee. Listalla on myös yhdysvaltalainen juutalaisten vasemmistolainen rauhanjärjestö Jewish Voice for Peace (JVP), käy ilmi Haaretzin julkaisemasta listasta. Listalla on myös norjalainen ja ruotsalainen Palestiinan solidaarisuusjärjestö.

JVP:n johtaja Rebecca Vilkomerson, jolla on sukulaisia Israelissa, kertoi, ettei hän voi enää jatkossa matkustaa maahan. Eniten päätöksestä kärsivät silti palestiinalaiset, hän muistutti järjestön verkkosivuilla julkaistussa tekstissä. Esimerkiksi israelilaisen kanssa naimisissa olevat palestiinalaiset voivat joutua vaikeuksiin.

”Israelin hallitus on selvästikin hyvin tietoinen kasvavasta juutalaisten ja muiden ihmisten tuesta BDS-liikkeelle ja pyrkii häiritsemään meitä ja hiljentämään meidät. Se ei tule toimimaan”, hän kirjoitti.

Listan koostaminen perustuu lakiin, joka hyväksyttiin Israelissa viime maaliskuussa. Sen mukaan boikottien edistäjien maahantulo kielletään, mutta tätä ennen selkeää listaa ei ollut julkaistu. New York Times -lehden mukaan uusi lista tulee voimaan maaliskuun alussa.

Israel ja Palestiina sananvapausaktivismikansalaisyhteiskuntakonflikti IsraelPalestiina

Lue myös

Mielenosoittajia jonossa Palestiinan lippujen kera

Palestiinalaiskylän rauhanaktivistit uhmaavat miehitystä

Beit Ummarissa on tapahtunut paljon väkivaltaisia yhteenottoja palestiinalaisten ja israelilaisten välillä. Se on kuitenkin myös paikka, joka antaa toivoa konfliktin päättymisestä, kirjoittaa alueen tapahtumia tutkinut Miika Malinen. Paikallinen aktivisti Ali Abu Awwad uskoo, että ainoa tapa rikkoa vihan kierre on puhua toiselle osapuolelle.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas

Palestiina aikoo hakea YK:n täysjäsenyyttä

Palestiinasta tuli tällä viikolla YK:n suurimman blokin, G77-ryhmän, puheenjohtajamaa. Ulkoministeri Riyad Al-Malikin mukaan se aikoo hakea myös YK:n täysjäsenyyttä, vaikka Yhdysvallat onkin ilmoittanut estävänsä sen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.
Tehdas tupruttaa savua veden äärellä

EU-maiden kansallisille ilmasto- ja energiasuunnitelmille vaatimaton arvosana – Suomen suunnitelma viidenneksi paras

EU-maiden pitää jättää komissiolle lopulliset ilmasto- ja energiasuunnitelmansa tämä vuoden lopussa. Luonnokset eivät ole riittävän kunnianhimoisia, mikäli halutaan päästä nollapäästöihin, selviää tutkimuksesta.
Nainen kalavatien äärellä

Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Etelä-Sudanin sodan osapuolten viime vuoden lopulla tekemä rauhansopimus on toiminut hieman aiempia sopimuksia paremmin, ja se näkyy myös naapurimaa Etiopian puolella. Rauhan onnistumisen mittareihin kuuluu kuitenkin myös se, palaavatko ihmiset lopulta kotiseudulleen.
Lentokoneen siipi, taustalla auringonlasku

EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti

Financial Times -lehden ja Transport & Environment -järjestön käsiinsä saaneen raportin mukaan lentoveron vaikutukset unionin työllisyyteen ja bruttokansantuotteeseen olisivat merkityksettömät. EU komissio ei ole vielä julkaissut raporttia.

Luetuimmat

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Kahden sadekauden epäonnistuminen uhkaa johtaa kriisiin Somaliassa – Avustusrahoista alle viidennes kasassa