Uutiset Israel ja Palestiina

Israel julkisti ulkomaisten kansalaisjärjestöjen mustan listan – boikottiliikkeen kannattajilta kielletään maahantulo

Israel on ilmoittanut kieltävänsä maahantulon 20 ulkomaiselta järjestöltä, jotka kannattavat siihen kohdistuvaa boikottiliikettä.
Israelin lippu
Israel julkisti järjestöjen mustan listan. (Kuva: Ishai Parasol / CC BY-SA 2.0)

Israel on julkaissut niin sanotun mustan listan 20 ulkomaisesta järjestöstä, joiden aktivistien maahantulo on jatkossa kielletty. Listan järjestöt kannattavat sen mukaan BDS-liikettä, joka ajaa Israelin boikotointia.

”Nämä ihmiset yrittävät hyväksikäyttää lakiamme ja vieraanvaraisuuttamme toimiakseen Israelia vastaan ja halventaakseen maata. Toimin tätä vastaan kaikin mahdollisin keinoin”, sanoi sisäministeri Arye Dery israelilaisen Haaretz-lehden mukaan.

BDS-liike ajaa kansainvälistä boikottia, jotta Israel lopettaisi Palestiinalaisalueen miehityksen ja ryhtyisi noudattamaan kansainvälisiä lakeja.

Sunnuntaina julkaistulla listalla on monia BDS-liikkeen alajärjestöjä mutta myös esimerkiksi brittiläinen köyhyyden vastainen ihmisoikeusjärjestö War on Want sekä aikoinaan Nobelilla natsien uhrien auttamisesta palkittu yhdysvaltalainen kveekarijärjestö American Friends Service Committee. Listalla on myös yhdysvaltalainen juutalaisten vasemmistolainen rauhanjärjestö Jewish Voice for Peace (JVP), käy ilmi Haaretzin julkaisemasta listasta. Listalla on myös norjalainen ja ruotsalainen Palestiinan solidaarisuusjärjestö.

JVP:n johtaja Rebecca Vilkomerson, jolla on sukulaisia Israelissa, kertoi, ettei hän voi enää jatkossa matkustaa maahan. Eniten päätöksestä kärsivät silti palestiinalaiset, hän muistutti järjestön verkkosivuilla julkaistussa tekstissä. Esimerkiksi israelilaisen kanssa naimisissa olevat palestiinalaiset voivat joutua vaikeuksiin.

”Israelin hallitus on selvästikin hyvin tietoinen kasvavasta juutalaisten ja muiden ihmisten tuesta BDS-liikkeelle ja pyrkii häiritsemään meitä ja hiljentämään meidät. Se ei tule toimimaan”, hän kirjoitti.

Listan koostaminen perustuu lakiin, joka hyväksyttiin Israelissa viime maaliskuussa. Sen mukaan boikottien edistäjien maahantulo kielletään, mutta tätä ennen selkeää listaa ei ollut julkaistu. New York Times -lehden mukaan uusi lista tulee voimaan maaliskuun alussa.

Israel ja Palestiina sananvapausaktivismikansalaisyhteiskuntakonflikti IsraelPalestiina

Lue myös

Tyttö istuu aasin vetämillä kärryillä

Gazan lapset kärsivät psyykkisistä traumoista

Painajaiset ja mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet Gazan palestiinalaislasten keskuudessa yltyvän väkivallan myötä, kertoo alueella avustustyötä tekevä Norjan pakolaisneuvosto (NRC). 14-vuotias Reham Qudaih on kärsinyt painajaisista siitä asti, kun Israel hyökkäsi Gazaan vuonna 2014.
Juutalainen mielenosoittaja palestiinalaislipun kera

Gazan protestien odotetaan kiihtyvän – satoja lapsia loukkaantunut

Israelin valtion perustamisesta tulee tänään kuluneeksi 70 vuotta. Palestiinalaisten paluuoikeutta vaativissa, viikkoja kestäneissä mielenosoituksissa on kuollut tähän mennessä yli 40 ihmistä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.