Ison-Britannian kehitysapuelin joutuu oikeuteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ison-Britannian kehitysapuelin joutuu oikeuteen

Etiopialainen maanviljelijä haluaa Ison-Britannian vastuuseen pakkohäädöstä.

(Kuva: UK Ministry of Defence / Sgt Ralph Merry / cc 2.0)

Ison-Britannian kehitysapuelimen DFID:n toimet Etiopiassa arvioidaan oikeudessa. Maan korkein oikeus linjasi tällä viikolla, että etiopialaisella maanviljelijällä on perusteet syyttää maan hallitusta pakkohäätöjen rahoittamisesta, kertoo brittilehti Guardian.

Syytteen taustalla on Etiopian peruspalveluohjelma PBS, jota Maailmanpankki, Iso-Britannia ja muut suuret avunantajat tukevat. Ihmisoikeusjärjestöt ovat aiemmin sanoneet, että PBS-rahoilla tuetaan epäsuorasti myös Etiopian hallituksen omaa ohjelmaa, jossa siirretään 1,5 miljoonaa maaseudun perhettä uusiin kyliin ja parempien palveluiden piiriin.

Väestönsiirto-ohjelma ei ole sujunut ongelmitta, vaan esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan virkamiehet ovat syyllistyneet pakkohäätöihin, pidätyksiin ja väkivaltaan. Uusissa kylissä luvattuja palveluita ei usein ole saatu. HRW:n mukaan PBS:n rahoilla on maksettu osa ohjelmaa toteuttavien virkamiesten palkoista.

Oikeuteen asian vei herra O:ksi kutsuttu etiopialaisviljelijä, joka sanoo tulleensa häädetyksi väkivaltaisesti tilaltaan Gambellan alueelta vuonna 2011. Miehen mukaan hänet siirrettiin uuteen kylään, jossa ei ollut viljelymaata, ruokaa eikä vettä.

Asianajajien Ison-Britannian hallitus rikkoi ihmisoikeuspolitiikkaansa, koska sillä ei ollut järjestelmää, jolla tutkia ihmisoikeusloukkauksia.

DFID:n mukaan PBS-rahoilla tuetaan vain peruspalveluiden kehittämistä, ei pakkosiirtoja.

HRW on tyytyväinen syytteeseen. Sen mukaan häätöjen uhrit eivät aina uskaltaneet puhua avunantajien edustajille mutta Iso-Britannia ei ilmeisesti yrittänyt myöskään haastatella muualle paenneita. Järjestö muistuttaa, että Etiopian ihmisoikeustilanne on muutenkin kyseenalainen: esimerkiksi mediaa ja ihmisoikeusraportoijia häiritään yhä enemmän.

Lisää uusi kommentti