Uutiset Edward Snowden ja NSA

Ison-Britannian hallitus vakoillut Amnestya

Tuomioistuin teki aiemmin kesäkuussa virheen ja nimesi väärän järjestön vakoilun kohteeksi.
(Kuva: Mike Licht / cc 2.0)

Ison-Britannian hallitus on rikkonut osittain lakia vakoillessaan ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalia, kertoo maan vakoilutuomioistuin IPT. Tuomioistuin tunnusti viime viikolla lähettämässään sähköpostiviestissä (pdf) tehneensä virheen linjatessaan alkuperäisessä päätöksessään, ettei järjestöä ole vakoiltu laittomasti.

IPT käsittelee julkisen vallan harjoittamaan vakoiluun kohdistuvia valituksia. Se antoi alkuperäisen päätöksensä (pdf) kesäkuussa vastauksena kymmenen järjestön nostamaan kanteeseen. Päätöksen mukaan vain kahden, egyptiläisen ja eteläafrikkalaisen järjestön, kohdalla vakoilussa oli rikottu lakia.

Viime keskiviikkona lähetetyssä sähköpostissa kuitenkin kerrottiin, että egyptiläisen järjestön sijasta laittoman vakoilun kohteena onkin ollut Amnesty.

"On täysin pöyristyttävää, että Iso-Britannian viranomaiset syyllistyvät omalla maaperällään vakoiluun, jota yleensä harrastavat vain diktaattorit. --- Kuinka voimme tehdä elintärkeää työtämme, jos ihmisoikeuspuolustajat ja ihmisoikeusloukkausten uhrit joutuvat pelkäämään, että heidän luottamuksella kertomat tietonsa päätyvät todennäköisesti hallituksen käsiin?" kritisoi Amnestyn pääsihteeri Salil Shetty järjestön tiedotteessa.

Tuomioistuimen uudessa viestissä ei kerrottu, milloin ja miksi Amnestya on vakoiltu. Alkuperäisessä päätöksessä kerrottiin, että egyptiläisen järjestön kohdalla vakoilusääntörikkomus liittyi siihen, että järjestöltä siepattua sähköpostiviestintää säilytettiin liian pitkään.

Käytännössä myös muut kanteessa mukana olevat järjestöt eteläafrikkalaisen järjestön ja Amnestyn lisäksi ovat saattaneet joutua vakoilun kohteeksi, sillä tuomioistuin linjaa vain sen, onko vakoilu ollut laitonta vai ei. Mikäli järjestö on joutunut laillisen vakoilun kohteeksi, tuomioistuimella ei ole velvollisuutta kertoa asiasta.

"Tämä paljastus on osoitus Iso-Britannian vakoilua koskevan lainsäädännön riittämättömyydestä. Jos he eivät olisi säilyttäneet meitä koskevia tietoja pidempään kuin heillä on lupa, me emme olisi koskaan saaneet tietää. Mikä pelottavampaa, tämä olisi silloin katsottu täysin lailliseksi", toteaa Shetty.

Edward Snowden ja NSA ihmisoikeudetinformaatioteknologiapolitiikkalakioikeus ja rikos Iso-Britannia Amnesty International

Lue myös

Chelsea Manningin vapautuksen toivotaan poikivan uusia armahduksia

Presidentti Barack Obama lyhensi tuntuvasti tietovuotajan tuomiota, mikä on herättänyt toiveita myös Edward Snowdenin ja muiden tietovuotajien puolesta.

Ihmisoikeudet ja verkkovalvonta – tuoreessa raportissa tärkeitä linjauksia myös Suomelle

Ihmisten suojaaminen turvallisuusuhilta on tärkeää, mutta vähintään yhtä tärkeää on, ettei suojaamisessa mennä ojasta allikkoon, kirjoittaa Juha Lavapuro.

Kysely: Enemmistö vastustaa verkkourkintaa

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin 13 maata kattavan kyselyn mukaan suurin osa ihmisistä suhtautuu kriittisesti verkko- ja puhelintietojen urkintaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Jason Hickel

Antropologi Jason Hickel haaveilee maailmasta ilman talouskasvua – ”Ajatus vihreästä kasvusta on epä-älyllinen”

Suomessa hiljattain vieraillut Jason Hickel on yksi tutkijoista, jotka ovat viime vuosina ryhtyneet vaatimaan, että maailma luopuu pakkomielteestään bruttokansantuotteen kasvattamiseen ja keskittyy sen sijaan ympäristön kantokyvyn ylläpitämiseen ja ihmisten hyvinvointiin. Hänen mukaansa myöskään paljon puhuttu ”vihreä kasvu” ei tule toimimaan.
Sormi painamassa tietokoneen näppäimistöä

Amnesty: Facebookin ja Googlen toiminta uhkaa ihmisoikeuksia – “Tämä ei ole se internet, johon ihmiset alussa sitoutuivat”

Facebookin ja Googlen tapa kerätä ja käsitellä miljardien ihmisten henkilötietoja loukkaa oikeutta yksityisyyteen sekä mielipiteen-, ajatuksen- ja ilmaisunvapauteen ja edistää syrjintää, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International uudessa raportissaan.
Vaaleankeltainen puutalo, Helsingin Rauhanasema

Täydentävä budjettiesitys: Rauhanjärjestöille tulossa lisärahaa

Rauhanjärjestöjen rahoitus halutaan palauttaa vuotta 2016 edeltävälle tasolle. Myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan järjestöille sekä ympäristöille esitetään lisärahaa.
Kädet tietokoneen näppäimistöllä

Mitään ei saa enää sanoa – Äärioikeistolaisen retoriikan ABC

Äärioikeisto luo uusien käsitteiden avulla kuviteltuja vihollisia ja olkiukkoja, joiden avulla se voi voittaa helppoja taisteluja. Yksi ajankohtaisimmista on myytti sananvapauskriisistä, kirjoittaa Aurora Lemma.