Iso-Britanniaa syytetään järjestelmällisestä kidutuksesta Irakissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Iso-Britanniaa syytetään järjestelmällisestä kidutuksesta Irakissa

Kansainväliselle rikostuomioistuimelle on toimitettu tuhansia brittiarmeijan vankeina olleiden syytöksiä sotarikoksiksi laskettavista tapauksista.

Iso-Britannian joukot syyllistyivät yli 400 vangin kohdalla järjestelmälliseen kiduttamiseen ja kaltoinkohteluun toimiessaan Irakissa vuosina 2003–2008, todetaan oikeusjärjestöjen kansainväliselle rikostuomioistuimelle toimittamassa raportissa. Asiasta uutisoi ensimmäisenä brittilehti The Independent.

Raportti pitää sisällään tuhansia brittiarmeijan vankeina olleiden syytöksiä sotarikoksiksi laskettavista tapauksista, joissa sotilaat syyllistyivät muun muassa surmiin, pahoinpitelyihin, seksuaaliseen väkivaltaan sekä kulttuuriseen ja uskonnolliseen nöyryyttämiseen.

Syytöksiin sisältyi muun muassa armeijan 1970-luvulla Pohjois-Irlannissa käyttämiä mutta nykyisen kiellettyjä kuulustelutaktiikoita, kuten huputtamista, unenriistoa, nälässä pitämistä ja stressiasentoja.

Public Interest Lawyers ja Centre for Constitutional and Human Rights -järjestöjen mukaan jo tapausten määrä ja vakavuus yksistään on riittävä peruste kansainvälisen rikostuomioistuimen käynnistämälle tutkinnalle. Järjestöt nimeävät Britannian armeijan komentajan sekä kaksi entistä puolustusministeriä henkilöinä, jotka kantavat suurimman vastuun sotarikoksista.

Iso-Britannian hallitus kiistää armeijan syyllistyneen järjestelmälliseen kiduttamiseen ja korostaa, että tiedossa olevat tapaukset ovat käsiteltävänä tai jo käsitelty brittiläisissä tai eurooppalaisissa tuomioistuimessa, jolloin erilliseen kansainvälisen rikostuomioistuimen tutkintaan ei ole syytä.

Kansainvälinen rikostuomioistuin kommentoi syytöksiä Britannian armeijan väärinkäytöksiä ensimmäisen kerran vuonna 2006, jolloin se totesi tahallisia surmia ja vankien epäinhimillistä kohtelua todennäköisesti tapahtuneen, mutta jätti tutkinnan käynnistämättä tiedossa olevien tapausten vähäisen lukumäärän takia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia