Islamilaisten nuorten seurustelusta ongelma | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Islamilaisten nuorten seurustelusta ongelma

Jemenin johtava islaminoppinut on antanut ristiriitoja herättäneen uskonnollisen määräyksen. Tämä fatwa laillistaa länsimaissa elävien musliminuorten seurustelusuhteet "aviolliseksi ystävyydeksi".

Nabil Sultan Sanaa, 22.09.03 (IPS)

Jemenissä toimivan al-Emanin islamilaisen yliopiston johtaja sheikki Abdul-Majeed al-Zindani sanoo fatwansa ratkaisevan polttavan eettisen ongelman. Se vaivaa eritoten Euroopassa ja Amerikassa asuvia muslimiperheitä, joiden nuoret haluavat omaksua paikallisen tavan seurustella vastakkaisen sukupuolen kanssa ennen naimisiinmenoa.

Islamin sääntöjen mukaan naimaton nainen ei saa olla yksin muiden kuin lähisukuun kuluvien miesten seurassa. Al-Zindani ratkaisee pulman niin, että seurusteleva pari solmii avioliiton, mutta puolisot asuvat edelleen vanhempiensa luona.

"Ratkaisu on tarkoitettu siksi ajaksi, jolloin parilla ei vielä ole mahdollisuutta hankkia omaa kotia", al-Zindani selittää.

Ajatus kauhistuttaa monia muita islaminoppineita. Esimerkiksi Egyptin entinen päämufti, tohtori Nasser Farid Wasel torjuu sen moraalittomana ja islamin lain vastaisena. Hänen mielestään muslimien on noudatettava lakiaan kirjaimellisesti, elivätpä he missä tahansa.

Jemenissä on kuitenkin alettu miettiä, eikö "avioystävyyttä" voisi soveltaa myös arabimaissa. Se vähentäisi viime aikoina yleistyneitä nuorten sala-avioliittoja. Niihin on syynä raha: kaikilla ei ole varaa kalliisiin häihin myötäjäisineen.

Sala-avioliittoa ei pidetä islamin opin mukaisena, eikä se turvaa naisen oikeuksia. Mies voi kävellä tiehensä, ja vaimon on turha hakea oikeutta, koska laki ei tunnusta sala-avioliittoa.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia