Uutiset Irakin konflikti

Isis taistelee tuontiaseilla

Äärijärjestöllä on hallussaan muun muassa yhdysvaltalaisia ja venäläisiä aseita, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.
Syyrian kurdipakolaisia vuonna 2014. (Kuva: EC/ECHO / cc 2.0)

Äärijärjestö Isis on päässyt hyötymään kymmeniä vuosia jatkuneesta huonosti säännellystä aseviennistä Irakiin sekä olemattomasta aseiden valvonnasta, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Järjestön tänään ilmestyneen raportin mukaan Isisillä on hallussaan ainakin 25:ssä eri maassa tuotettuja aseita.

Amnestyn mukaan järjestö on varastanut suurimman osan aseistaan irakilaisista sotilasvarastoista. Sen joukot etenivät kesäkuussa 2014 Irakin toiseksi suurimpaan kaupunkiin Mosuliin, jossa taistelijat pääsivät käsiksi esimerkiksi amerikkalaisvalmisteisiin aseisiin ja sotilasajoneuvoihin. Niiden avulla se on edelleen vallannut Irakin muita osia.

Isis on syyllistynyt laajoihin sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan Irakissa ja Syyriassa.

Suurin osa järjestön hallussa olevista aseista on raportin mukana peräisin Yhdysvalloista, Venäjältä ja entisistä itäblokin maista. Mukana on edistyneitä aseita, kuten kannettavia ilmatorjuntajärjestelmiä ja panssaroituja taisteluajoneuvoja sekä erilaisia kiväärejä.

Amnesty vaatii nyt Irakiin suuntautuvan kaupankäynnin kriteerien tiukentamista sekä valvontaa, jotta aseet eivät päädy väärin käsiin. Se vaatii myös täydellistä asevientikieltoa Syyrian hallituksen joukoille sekä ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneille oppositiojoukoille.

Kaikkien maiden pitäisi myös ratifioida välittömästi kansainvälinen asekuppasopimus, järjestö sanoo. Sopimus tuli voimaan viime vuonna.

"Holtittoman asekaupan seuraukset nähdään nyt Irakissa ja Syyriassa, joissa miljoonien ihmisten elämä on tuhoutunut konfliktien seurauksena. Aseviejien ympäri maailman täytyy herätä tilanteen vakavuuteen viimeistään nyt", sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Irakin konflikti aseet & armeijakonfliktiterrorismikauppa IrakSyyria Amnesty International

Lue myös

Irakin Mosulin raunioita, taustalla moskeija

Mosul on yhä raunioina vuosi valtauksen jälkeen – ”Suurin osa tuesta tulee ihmisiltä itseltään”

Irakin hallituksen joukot valtasivat Mosulin kaupungin Isisiltä viime vuoden heinäkuussa. Järjestöjen mukaan alueelle ei ole saatu riittävästi apua. Sadat tuhannet elävät yhä pakolaisina ja palanneet joutuvat elämään raunioiden keskellä.
Kaksi lasta auton taakaluukussa

Paluu kotiseudulle arveluttaa monia Irakin pakolaisia

Isisin kukistumisesta huolimatta moni irakilainen pakolainen on yhä leirillä. Maahan jääneet räjähteet, tuhoutuneet kodit ja kostouhka ovat syynä siihen, ettei moni halua palata.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.