Isis taistelee tuontiaseilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Isis taistelee tuontiaseilla

Äärijärjestöllä on hallussaan muun muassa yhdysvaltalaisia ja venäläisiä aseita, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Äärijärjestö Isis on päässyt hyötymään kymmeniä vuosia jatkuneesta huonosti säännellystä aseviennistä Irakiin sekä olemattomasta aseiden valvonnasta, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Järjestön tänään ilmestyneen raportin mukaan Isisillä on hallussaan ainakin 25:ssä eri maassa tuotettuja aseita.

Amnestyn mukaan järjestö on varastanut suurimman osan aseistaan irakilaisista sotilasvarastoista. Sen joukot etenivät kesäkuussa 2014 Irakin toiseksi suurimpaan kaupunkiin Mosuliin, jossa taistelijat pääsivät käsiksi esimerkiksi amerikkalaisvalmisteisiin aseisiin ja sotilasajoneuvoihin. Niiden avulla se on edelleen vallannut Irakin muita osia.

Isis on syyllistynyt laajoihin sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan Irakissa ja Syyriassa.

Suurin osa järjestön hallussa olevista aseista on raportin mukana peräisin Yhdysvalloista, Venäjältä ja entisistä itäblokin maista. Mukana on edistyneitä aseita, kuten kannettavia ilmatorjuntajärjestelmiä ja panssaroituja taisteluajoneuvoja sekä erilaisia kiväärejä.

Amnesty vaatii nyt Irakiin suuntautuvan kaupankäynnin kriteerien tiukentamista sekä valvontaa, jotta aseet eivät päädy väärin käsiin. Se vaatii myös täydellistä asevientikieltoa Syyrian hallituksen joukoille sekä ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneille oppositiojoukoille.

Kaikkien maiden pitäisi myös ratifioida välittömästi kansainvälinen asekuppasopimus, järjestö sanoo. Sopimus tuli voimaan viime vuonna.

"Holtittoman asekaupan seuraukset nähdään nyt Irakissa ja Syyriassa, joissa miljoonien ihmisten elämä on tuhoutunut konfliktien seurauksena. Aseviejien ympäri maailman täytyy herätä tilanteen vakavuuteen viimeistään nyt", sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia