ISAF markkinoi toimintaansa kolonialistisin mielikuvin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

ISAF markkinoi toimintaansa kolonialistisin mielikuvin

Nato-vetoisen ISAF-operaation viestintä tuottaa kolonialistisia mielikuvia sivistystä tuovasta lännestä, kertoo Ulkopoliittisen instituutin uusi tutkimus.

Ulkopoliittisen instituutin uuden tutkimuksen mukaan (pdf) Afganistanin ISAF-operaation viestintä tuottaa kolonialistisia mielikuvia, jossa vahva sivistävä länsi auttaa heikkoja, avun tarpeessa olevia paikallisia asukkaita.

Noora Kotilaisen tutkimus keskittyy etenkin operaation visuaalisen viestintään. Muun muassa ISAF-operaation Flickr-tilillä julkaistuissa kuvissa sotilaat esiintyvät vahvoina ja humaaneina globaaleina sotureina, jotka eivät haavoitu tai haavoita. Samalla kuvista jäävät pois ne puolet sodasta, joita ei tahdota esittää.

Kuvista syntyy myös mielikuva passiivisista ja takapajuisista, mutta iloisista paikallisista, joita operaation sotilaat holhoavat.

Julkisuudenhallinta, tai sodan markkinointi, on Kotilaisen mukaan erityisen tärkeää Afganistanin sodan kaltaisissa operaatioissa, joita käydään kansainvälisen yhteisön nimissä. Tällä "mielikuvasodalla" pyritään vakuuttamaan kotimainen yleisö operaation tarpeellisuudesta ja myymään tahdottuja mielikuvia.

Kotilaisen mukaan kuvat kertovatkin enemmän esittäjistään ja läntisen yleisön asenteista afganistanilaisia kohtaan kuin sodan todellisuudesta.

Tutkimusta varten analysoituja ISAF-operaation kuvia voi katsoa lataamalla raportin tästä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia