Uutiset Kuolemanrangaistus

Iran teloitti 12 ihmistä huumerikoksista

Erään syytetyn oikeudenkäynti kesti vain 20 minuuttia, sanoo YK:n Iranin ihmisoikeusraportoija.
(Kuva: Blondinrikard Fröberg / CC BY 2.0)

Iran on pannut jälleen toimeen kuolemanrangaistuksia, jotka on annettu kansainvälisen oikeuden vastaisesti huumausainerikoksista.

Maassa teloitettiin viime lauantaina 12 huumerikollista, kertoi YK:n Iranin ihmisoikeuksien erityisraportoija Ahmed Shaheed lausunnossaan eilen. Shaheed oli vedonnut muutamaa päivää aikaisemmin sen puolesta, ettei teloituksia pantaisi toimeen.

Kansainvälisen lain mukaan kuolemanrangaistus voidaan antaa silloin, kun kyseessä on erityisen vakava rikos, tarkoituksellinen tappaminen, ja kun oikeudenkäynti on ollut reilu.

Tämä ei toteutunut ainakaan yhden syytetyistä, Alireza Madadpourin, kohdalla. Tämä oli pidätetty marraskuussa 2011, koska hänen siivoamastaan talosta löytyi 990 grammaa metamfetamiinin kristallimaista versiota, jota kutsutaan nimellä crystal meth. Valtio nimitti hänelle puolustusasianajajan, jota hän ei koskaan tavannut, ja oikeudenkäynti kesti vain 20 minuuttia, Shaheed kertoi.

"Ihmisten teloittaminen huumerikoksista on yksinkertaisesti laitonta. Huumeiden salakuljetus on vakava ongelma  Iranissa, mutta se ei oikeuta kuolemanrangaistuksen käyttöä huumerikoksissa", hän sanoi lausunnossaan.

Iran on teloittanut huumerikollisia aiemminkin: ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoi viime vuonna, että viranomaisten mukaan 80 prosenttia tuomiotaan odottavista on huumerikollisia. Viime vuonna maa teloitti Yhdysvalloissa toimivan Iranin ihmisoikeuksien tutkimuskeskuksen mukaan 966 ihmistä, tänä vuonna teloituksia on heinäkuun 29. päivään mennessä tapahtunut 259.

Kuolemanrangaistus ihmisoikeudetlakioikeus ja rikos Iran

Lue myös

Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia perui aikomukset teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn miehen

Nyt 18-vuotias Murtaja Qureiris on saanut 12 vuoden vankeustuomion kuolemanrangaistuksen sijasta. Monet muut istuvat silti yhä kuolemanselleissä, muistuttaa Amnesty.
Saudi-Arabian lippu

Saudi-Arabia uhkaa teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn nuoren miehen

Murtaja Qureiris osallistui mielenosoituksiin vain 10-vuotiaana. Kansainvälisten medioiden ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan syyttäjä on hakenut hänelle kuolemanrangaistusta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa