Iran teloitti 12 ihmistä huumerikoksista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Iran teloitti 12 ihmistä huumerikoksista

Erään syytetyn oikeudenkäynti kesti vain 20 minuuttia, sanoo YK:n Iranin ihmisoikeusraportoija.

(Kuva: Blondinrikard Fröberg / CC BY 2.0)

Iran on pannut jälleen toimeen kuolemanrangaistuksia, jotka on annettu kansainvälisen oikeuden vastaisesti huumausainerikoksista.

Maassa teloitettiin viime lauantaina 12 huumerikollista, kertoi YK:n Iranin ihmisoikeuksien erityisraportoija Ahmed Shaheed lausunnossaan eilen. Shaheed oli vedonnut muutamaa päivää aikaisemmin sen puolesta, ettei teloituksia pantaisi toimeen.

Kansainvälisen lain mukaan kuolemanrangaistus voidaan antaa silloin, kun kyseessä on erityisen vakava rikos, tarkoituksellinen tappaminen, ja kun oikeudenkäynti on ollut reilu.

Tämä ei toteutunut ainakaan yhden syytetyistä, Alireza Madadpourin, kohdalla. Tämä oli pidätetty marraskuussa 2011, koska hänen siivoamastaan talosta löytyi 990 grammaa metamfetamiinin kristallimaista versiota, jota kutsutaan nimellä crystal meth. Valtio nimitti hänelle puolustusasianajajan, jota hän ei koskaan tavannut, ja oikeudenkäynti kesti vain 20 minuuttia, Shaheed kertoi.

"Ihmisten teloittaminen huumerikoksista on yksinkertaisesti laitonta. Huumeiden salakuljetus on vakava ongelma  Iranissa, mutta se ei oikeuta kuolemanrangaistuksen käyttöä huumerikoksissa", hän sanoi lausunnossaan.

Iran on teloittanut huumerikollisia aiemminkin: ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoi viime vuonna, että viranomaisten mukaan 80 prosenttia tuomiotaan odottavista on huumerikollisia. Viime vuonna maa teloitti Yhdysvalloissa toimivan Iranin ihmisoikeuksien tutkimuskeskuksen mukaan 966 ihmistä, tänä vuonna teloituksia on heinäkuun 29. päivään mennessä tapahtunut 259.

Lisää uusi kommentti