Irakista paetaan hirmutekoja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Irakista paetaan hirmutekoja

Lähes 19 000 ihmistä kuoli Irakin väkivallassa vajaan kahden vuoden aikana. Lukemattomat muut ovat kuolleet ruuan, veden tai hoidon puutteeseen.

(IPS) -- Irakissa surmattiin kahden viime vuoden aikana liki 19 000 ihmistä ja yli 36 000 haavoittui, kertoo YK:n tuore raportti. Se kattaa ajan vuoden 2014 alusta viime vuoden lokakuun loppuun.

Noin 3,2 miljoonaa irakilaista on joutunut maansisäisiksi pakolaisiksi sen jälkeen, kun ääriliike Isis alkoi vallata alueita vuoden 2014 alussa. Järjestön tilillä on loputtomasti julmuuksia, ja arviolta 3 500 henkeä – pääosin naisia ja lapsia – on joutunut sen orjaksi.

YK:n Irakin avustusoperaation (Unami) ja ihmisoikeusjärjestön (OHCHR) raportti syyttää Isisiä laajoista ihmisoikeusloukkauksista, joihin sisältyy sotarikoksia, rikoksia ihmisyyttä vastaan ja mahdollisesti myös kansanmurha.

Uhreiksi ovat joutuneet järjestön vastustajina pidetyt henkilöt, kuten valtion virkamiehet ja turvallisuusjoukkojen jäsenet, lääkärit, lakimiehet, toimittajat sekä etnisten ja uskonnollisten ryhmien johtajat.

Raportissa todetaan, että Isisin hirmuteot selittävät Irakista Eurooppaan suuntautuneiden pakolaisvirtojen kasvua.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad al-Hussein muistuttaa raportin uhrilukujen olevan alakantissa. "Mukana ovat avoimen väkivallan tappamat ja haavoittamat, mutta lukemattomat muut ovat kuolleet ruuan, puhtaan veden tai hoidon puutteeseen."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia