Irakissa jatkuu "hiljainen sota" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Irakissa jatkuu "hiljainen sota"

Väkivaltaisten siviilikuolemien määrä Irakissa kääntyi jälleen kasvuun vuoden 2012 aikana, sanoo IBC. Kasvua oli viimeksi vuonna 2009.

Irakin väkivalta ei ole laantunut huolimatta Yhdysvaltojen joukkojen vetäytymisestä vuoden 2011 lopussa, arvioi Irakin kuolonuhreja tilastoiva Iraq Body Count -projekti.

IBC:n mukaan Irakia, jossa kuoli lähes 4 500 siviiliä vuoden 2012 aikana, voi verrata maahan jossa käydään hiljaista sotaa, sillä aseellista väkivaltaa esiintyy päivittäin ja ajoittain esiintyy myös iskuja, joiden tarkoituksena on tappaa mahdollisimman paljon ihmisiä.

Projektin tiedot on koottu tuhansista raporteista yli kahdeksastakymmenestä eri lähteestä.

Väkivalta on nyt IBC:n tilastojen mukaan vuoden 2009 tasolla, mutta edelleen kaukana vuosien 2006-2007 sisällissodan huippulukemista. Väkivalta jakaantuu epätasaisesti eri puolille Irakin maakuntia, pääosin maan keskiosiin. Vuoden 2008 puolivälin jälkeen suurin osa kuolemista on aiheutunut räjähdyksissä, joissa yleensä kuolee kerralla enemmän ihmisiä.

Mediassa yleisesti siteeratun IBC:n arvioiden mukaan Irakissa on kuollut jopa yli 120 000 ihmistä Yhdysvaltojen vuonna 2003 alkaneen miehityksen jälkeen. Luvut ovat kuitenkin kiistanalaisia, sillä ne perustuvat yleisesti epätieteellisiksi tulkittuihin suppeisiin tilastointimenetelmiin. Esimerkiksi vuonna 2006 Lancet-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan (pdf) kuolonuhrien määrä on moninkertainen IBC:n arvioihin verrattuna.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia