Uutiset Ilmastopolitiikka

IPCC: Maailman käärittävä nyt hihat ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi

Kasvihuonepäästöt täytyy saada alas jopa 70 prosenttia vaikka ydinvoimalla, sanoo kansainvälinen ilmastopaneeli.

YK:n ilmastopaneeli IPCC:n tuoreen raportin mukaan maailman on välittömästi käärittävä hihat, jotta tavoite ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä kahteen celsiusasteeseen saavutetaan.

Tavoitteen saavuttamiseksi vaaditaan jätti-investointeja uusiutuviin ja muihin päästöttömiin energiamuotoihin, kuten ydinenergiaan. Ilmastonmuutoksen pysäyttämisen hinta kasvaa sitä suuremmaksi, mitä myöhemmäksi toimenpiteitä lykätään, IPCC varoittaa.

Viikonloppuna julkaistu IPCC:n ilmastoraportin kolmas osa käsittelee tämän hetken teknologisia, taloudellisia ja institutionaalisia edellytyksiä hallitsemattoman ilmastonmuutoksen pysäyttämiselle.

Konkreettisesti paneeli kehottaa tähtäämään kasvihuonepäästöjen leikkaamiseen 40–70 prosentilla vuoden 2010 tasosta vuosisadan puoliväliin mennessä ja päästöjen lopettamista kokonaan vuosisadan lopussa.

Tämän mittaluokan päästöleikkaukset ovat mahdollisia vain laajentamalla päästötöntä energiantuotantoa, IPCC sanoo. Esimerkiksi uusiutuvista lähteistä saatavan energian täytyy jopa nelinkertaistua seuraavien vuosikymmenten aikana. Samalla hallitusten tulee investoida ydinvoimaan sekä hiilen talteenottoon ja säilömiseen, paneeli suosittelee.

U-käännöstä tarvitaan

Suunta on jyrkästi ristiriidassa maailman valtioiden nykysitoumusten kanssa, sillä hallitusten sitoumuksista huolimatta päästöt ovat vain lisääntyneet kasvaneet 2000-luvulla, raportissa todetaan.

"Ainoa turvallinen tie eteenpäin on saavuttaa hiilineutraali maailma vuosisadan puoliväliin mennessä. Emme voi vain pelata aikaa ja laittaa kaikkea sen varaan, että teknologiset ihmeet ilmestyvät jossain vaiheessa ja ratkaisevat ongelman", YK:n ilmastonmuutosneuvottelija Christiana Figueres toteaa raporttia koskevassa kannanotossa.

Jos ilmastonmuutoksen torjumisesta seuraavia hyötyjä ei oteta huomioon, IPCC arvioi siirtymän ilmastoystävälliseen energiantuotantoon aiheuttavan 0,06 prosentin loven odotettuun 1,3–3 prosentin talouskasvuun seuraavina vuosikymmeninä.

Raportin laatimiseen osallistui yli 1000 asiantuntijaa ympäri maailman. Raportin aiemmat osat ovat käsitelleet ilmastonmuutoksen ympäristö- ja sosiaalisia vaikutuksia sekä ilmastonmuutoksen tieteellistä taustaa. Seuraavaksi IPCC julkaisee osa-raporttien keskeisimmät sisällöt yhdistävän suositusraportin päätöksentekijöille.

Ilmastopolitiikka politiikkailmastonmuutosuusiutuva energia Suomi Greenpeace

Lue myös

Mies kumartuneena kanavan varrella.

Selvitys: Köyhiin maihin suuntautuvaa ilmastorahoitusta ei seurata riittävän tarkasti – Suomen tukemien rahoittajien toiminnassa parantamisen varaa

Rikkaiden maiden pitäisi ohjata köyhille maille sata miljardia dollaria ilmastorahoitusta vuoteen 2020 mennessä. Rahoituksen vastuullisuutta on kuitenkin vaikea arvioida, käy ilmi Suomen Lähetysseuran selvityksestä.
Ihmisiä rivissä pöydän takana

Suomalaisjärjestöt: Madridin ilmastokokous loppui katastrofiin

Suuret saastuttajamaat asettivat politikoinnin ja fossiiliteollisuuden edut ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin edelle, moittivat järjestöt. ”Erityisesti Australia, Brasilia, Intia, Kiina, Saudi-Arabia, Venäjä ja Yhdysvallat keskittivät tarmonsa päätösten jarruttamiseen”, sanoo WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.

Tuoreimmat

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten
Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas