Uutiset Ilmastopolitiikka

IPCC: Maailman käärittävä nyt hihat ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi

Kasvihuonepäästöt täytyy saada alas jopa 70 prosenttia vaikka ydinvoimalla, sanoo kansainvälinen ilmastopaneeli.

YK:n ilmastopaneeli IPCC:n tuoreen raportin mukaan maailman on välittömästi käärittävä hihat, jotta tavoite ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä kahteen celsiusasteeseen saavutetaan.

Tavoitteen saavuttamiseksi vaaditaan jätti-investointeja uusiutuviin ja muihin päästöttömiin energiamuotoihin, kuten ydinenergiaan. Ilmastonmuutoksen pysäyttämisen hinta kasvaa sitä suuremmaksi, mitä myöhemmäksi toimenpiteitä lykätään, IPCC varoittaa.

Viikonloppuna julkaistu IPCC:n ilmastoraportin kolmas osa käsittelee tämän hetken teknologisia, taloudellisia ja institutionaalisia edellytyksiä hallitsemattoman ilmastonmuutoksen pysäyttämiselle.

Konkreettisesti paneeli kehottaa tähtäämään kasvihuonepäästöjen leikkaamiseen 40–70 prosentilla vuoden 2010 tasosta vuosisadan puoliväliin mennessä ja päästöjen lopettamista kokonaan vuosisadan lopussa.

Tämän mittaluokan päästöleikkaukset ovat mahdollisia vain laajentamalla päästötöntä energiantuotantoa, IPCC sanoo. Esimerkiksi uusiutuvista lähteistä saatavan energian täytyy jopa nelinkertaistua seuraavien vuosikymmenten aikana. Samalla hallitusten tulee investoida ydinvoimaan sekä hiilen talteenottoon ja säilömiseen, paneeli suosittelee.

U-käännöstä tarvitaan

Suunta on jyrkästi ristiriidassa maailman valtioiden nykysitoumusten kanssa, sillä hallitusten sitoumuksista huolimatta päästöt ovat vain lisääntyneet kasvaneet 2000-luvulla, raportissa todetaan.

"Ainoa turvallinen tie eteenpäin on saavuttaa hiilineutraali maailma vuosisadan puoliväliin mennessä. Emme voi vain pelata aikaa ja laittaa kaikkea sen varaan, että teknologiset ihmeet ilmestyvät jossain vaiheessa ja ratkaisevat ongelman", YK:n ilmastonmuutosneuvottelija Christiana Figueres toteaa raporttia koskevassa kannanotossa.

Jos ilmastonmuutoksen torjumisesta seuraavia hyötyjä ei oteta huomioon, IPCC arvioi siirtymän ilmastoystävälliseen energiantuotantoon aiheuttavan 0,06 prosentin loven odotettuun 1,3–3 prosentin talouskasvuun seuraavina vuosikymmeninä.

Raportin laatimiseen osallistui yli 1000 asiantuntijaa ympäri maailman. Raportin aiemmat osat ovat käsitelleet ilmastonmuutoksen ympäristö- ja sosiaalisia vaikutuksia sekä ilmastonmuutoksen tieteellistä taustaa. Seuraavaksi IPCC julkaisee osa-raporttien keskeisimmät sisällöt yhdistävän suositusraportin päätöksentekijöille.

Ilmastopolitiikka politiikkailmastonmuutosuusiutuva energia Suomi Greenpeace

Lue myös

Mies kumartuneena kanavan varrella.

Selvitys: Köyhiin maihin suuntautuvaa ilmastorahoitusta ei seurata riittävän tarkasti – Suomen tukemien rahoittajien toiminnassa parantamisen varaa

Rikkaiden maiden pitäisi ohjata köyhille maille sata miljardia dollaria ilmastorahoitusta vuoteen 2020 mennessä. Rahoituksen vastuullisuutta on kuitenkin vaikea arvioida, käy ilmi Suomen Lähetysseuran selvityksestä.
Ihmisiä rivissä pöydän takana

Suomalaisjärjestöt: Madridin ilmastokokous loppui katastrofiin

Suuret saastuttajamaat asettivat politikoinnin ja fossiiliteollisuuden edut ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin edelle, moittivat järjestöt. ”Erityisesti Australia, Brasilia, Intia, Kiina, Saudi-Arabia, Venäjä ja Yhdysvallat keskittivät tarmonsa päätösten jarruttamiseen”, sanoo WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.