Uutiset Ilmastopolitiikka

IPCC: Ilmastonmuutosta ei voi pian välttää

Tarvitaan radikaalia suunnanmuutosta ja äkkiä, sanoo äänensävyään tiukentanut YK:n ilmastopaneeli.
(Kuva: Mariusz Kluzniak / cc 2.0)

Ihmiskunta on ohittamassa ainoan tilaisuutensa välttää peruuttamaton ilmastonmuutos, sanoo hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC uudessa raportissaan.

Pahimmillaan poliittinen vetkuttelu kasvihuonepäästöjen hillitsemiseksi tarkoittaa tilannetta, jossa maapalloa uhkaa aito suurkatastrofi vuosisadan lopussa, paneeli sanoo.

Lehdistölle tällä viikolla vuodettu raportti on kommenttikierrokselle lähetetty versio tekstistä, jossa kootaan tieteellisiä johtopäätöksiä tulevien vuosien neuvottelujen pohjaksi. Aiemmasta linjasta poiketen paneelin käyttämät sanamuodot ovat nyt muuttuneet selvästi synkemmiksi ja varoittavammaksi. Esimerkiksi sana 'riski' mainitaan 127-sivuisessa dokumentissa 350 kertaa ja 'peruuttamaton' 48 kertaa.

IPCC:n mukaan ihmiskunta on jo nyt päästänyt ilmakehään riittävästi hiilidioksidia aiheuttamaan korkealla todennäköisyydellä suuria ympäristömuutoksia. Tämä tarkoittaa sään ääri-ilmiöiden, kuten helleaaltojen, tulvien ja kuivuuskausien lisääntymistä, sekä pahentuvia yhteiskunnallisia ongelmia, kuten väkivaltaisia konflikteja, pakolaiskriisejä ja ruokaturvan murenemista.

Todennäköisyys on myös selvästi kasvanut kasvihuoneilmiön katastrofaalisesta karkaamisesta, johon kuuluu muun muassa lajien joukkosukupuuttoa, ruoantuotannon romahtamista ja rannikoiden tulvimista, paneeli sanoo.

Talouskasvu ja ilmasto vastakkain

Viime vuosien kansainvälisissä kokouksissa nähty poliittinen viivytystaistelu kuitenkin tarkoittaa, että tavoite ilmastonmuutoksen rajoittamisesta kahteen celcius-asteeseen näyttää nyt epätodennäköiselta, vaikka se onkin teknisesti mahdollista, paneeli arvioi.

Päästöleikkauksia on tähän asti vältelty talouskasvuun vedoten, mutta perustelu vaikuttaa raportin laskelmien mukaan nyt ilmeisen lyhytnäköiseltä.

Vaikka päästöleikkauksien aiheuttamat taloudelliset riskit ovatkin merkittäviä, ne eivät ole samassa mittakaavassa ilmastonmuutokseen liittyvien riskien kanssa. Ne myös tarjoavat ihmiskunnalle ja luonnolle aikaa muuttuvaan ilmastoon sopeutumiseen, raportissa sanotaan.

Kasvihuonepäästöt ovat kiihtyneet viime vuosikymmeninä, suurelta osin Kiinan ja muiden kehitysmaiden nopean teollistumisen vuoksi.

Ihmiskunnan suurena poliittisena haastena on, että maapallolla on hyödyntämättömiä fossiilipolttoainevarantoja neljä kertaa niin paljon, kuin mitä sen on mahdollista käyttää ilmastonmuutoksen pitämiseksi turvallisissa rajoissa, IPCC toteaa.

Lopullisen raportin odotetaan ilmestyvän marraskuun alussa.

Ilmastopolitiikka politiikkatalousympäristöilmastonmuutos

Lue myös

Mies kumartuneena kanavan varrella.

Selvitys: Köyhiin maihin suuntautuvaa ilmastorahoitusta ei seurata riittävän tarkasti – Suomen tukemien rahoittajien toiminnassa parantamisen varaa

Rikkaiden maiden pitäisi ohjata köyhille maille sata miljardia dollaria ilmastorahoitusta vuoteen 2020 mennessä. Rahoituksen vastuullisuutta on kuitenkin vaikea arvioida, käy ilmi Suomen Lähetysseuran selvityksestä.
Ihmisiä rivissä pöydän takana

Suomalaisjärjestöt: Madridin ilmastokokous loppui katastrofiin

Suuret saastuttajamaat asettivat politikoinnin ja fossiiliteollisuuden edut ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin edelle, moittivat järjestöt. ”Erityisesti Australia, Brasilia, Intia, Kiina, Saudi-Arabia, Venäjä ja Yhdysvallat keskittivät tarmonsa päätösten jarruttamiseen”, sanoo WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.