IPCC: Ilmastonmuutosta ei voi pian välttää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

IPCC: Ilmastonmuutosta ei voi pian välttää

Tarvitaan radikaalia suunnanmuutosta ja äkkiä, sanoo äänensävyään tiukentanut YK:n ilmastopaneeli.

(Kuva: Mariusz Kluzniak / cc 2.0)

Ihmiskunta on ohittamassa ainoan tilaisuutensa välttää peruuttamaton ilmastonmuutos, sanoo hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC uudessa raportissaan.

Pahimmillaan poliittinen vetkuttelu kasvihuonepäästöjen hillitsemiseksi tarkoittaa tilannetta, jossa maapalloa uhkaa aito suurkatastrofi vuosisadan lopussa, paneeli sanoo.

Lehdistölle tällä viikolla vuodettu raportti on kommenttikierrokselle lähetetty versio tekstistä, jossa kootaan tieteellisiä johtopäätöksiä tulevien vuosien neuvottelujen pohjaksi. Aiemmasta linjasta poiketen paneelin käyttämät sanamuodot ovat nyt muuttuneet selvästi synkemmiksi ja varoittavammaksi. Esimerkiksi sana 'riski' mainitaan 127-sivuisessa dokumentissa 350 kertaa ja 'peruuttamaton' 48 kertaa.

IPCC:n mukaan ihmiskunta on jo nyt päästänyt ilmakehään riittävästi hiilidioksidia aiheuttamaan korkealla todennäköisyydellä suuria ympäristömuutoksia. Tämä tarkoittaa sään ääri-ilmiöiden, kuten helleaaltojen, tulvien ja kuivuuskausien lisääntymistä, sekä pahentuvia yhteiskunnallisia ongelmia, kuten väkivaltaisia konflikteja, pakolaiskriisejä ja ruokaturvan murenemista.

Todennäköisyys on myös selvästi kasvanut kasvihuoneilmiön katastrofaalisesta karkaamisesta, johon kuuluu muun muassa lajien joukkosukupuuttoa, ruoantuotannon romahtamista ja rannikoiden tulvimista, paneeli sanoo.

Talouskasvu ja ilmasto vastakkain

Viime vuosien kansainvälisissä kokouksissa nähty poliittinen viivytystaistelu kuitenkin tarkoittaa, että tavoite ilmastonmuutoksen rajoittamisesta kahteen celcius-asteeseen näyttää nyt epätodennäköiselta, vaikka se onkin teknisesti mahdollista, paneeli arvioi.

Päästöleikkauksia on tähän asti vältelty talouskasvuun vedoten, mutta perustelu vaikuttaa raportin laskelmien mukaan nyt ilmeisen lyhytnäköiseltä.

Vaikka päästöleikkauksien aiheuttamat taloudelliset riskit ovatkin merkittäviä, ne eivät ole samassa mittakaavassa ilmastonmuutokseen liittyvien riskien kanssa. Ne myös tarjoavat ihmiskunnalle ja luonnolle aikaa muuttuvaan ilmastoon sopeutumiseen, raportissa sanotaan.

Kasvihuonepäästöt ovat kiihtyneet viime vuosikymmeninä, suurelta osin Kiinan ja muiden kehitysmaiden nopean teollistumisen vuoksi.

Ihmiskunnan suurena poliittisena haastena on, että maapallolla on hyödyntämättömiä fossiilipolttoainevarantoja neljä kertaa niin paljon, kuin mitä sen on mahdollista käyttää ilmastonmuutoksen pitämiseksi turvallisissa rajoissa, IPCC toteaa.

Lopullisen raportin odotetaan ilmestyvän marraskuun alussa.

Lisää uusi kommentti