Intiassa koulutetaan 50 000 naista uusiutuvan energian vetureiksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Intiassa koulutetaan 50 000 naista uusiutuvan energian vetureiksi

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women aloittaa kehitysyhteistyöhankkeen, jossa Intian maaseudun naisista koulutetaan kestävien energiaratkaisujen käyttäjiä ja tuottajia. Rahoitus on kerätty muun muassa Suomesta.

Naiset keräävät polttopuita Intiassa

Intian maaseudulla käytetään perinteisesti muun muassa puuta polttoaineena, mutta sen polttaminen aiheuttaa terveys- ja ympäristöongelmia. Kuva: Carol Mitchell / CC BY-NC-ND 2.0.

Intiassa aiotaan kouluttaa maaseudun naisia käyttämään ja myymään uusiutuvaa energiaa. YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on aloittanut uuden kehitysyhteistyöhankkeen, jonka tarkoituksena on kouluttaa vuosina 2017–2021 yhteensä 50 000 naista.

”Naiset saavat koulutusta yritystoiminnasta. Heidät koulutetaan integroimaan kestäviä energiaratkaisuja kotitalouksien, maatalouden ja pienyritysten käyttöön sekä markkinoimaan, myymään, asentamaan ja huoltamaan puhtaan energian laitteita”, kertoo Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Elina Multanen tiedotteessa.

Naiset on valittu koulutettaviksi siksi, että he vastaavat jo muutenkin valtaosasta maaseudun kotitalouksien energiantarpeista: valaistuksesta, lämmityksestä ja ruuan valmistuksesta, joihin tarvittavan polttoaineen keräämiseen he käyttävät usein tunteja päivittäin. He ovat myös lähimpänä asiakkaita ja luotettavampia lainansaajia kuin miehet.

Samalla tarkoituksena on vahvistaa naisten asemaa muutenkin: sähköistäminen vapauttaa naiset käyttämään aikansa esimerkiksi työskentelyyn kodin ulkopuolella.

Hanke on osa UN Womenin sekä YK:n ympäristöohjelman vuonna 2015 julkistamaa puhtaan energian ohjelmaa. Intian lisäksi siinä ovat mukana Marokko, Indonesia, Myanmar, Senegal ja Bolivia. Rahoituksessa ovat olleet mukana myös suomalaiset lahjoittajat.

Tällä hetkellä Intiassa vain niukasti yli puolet kaikista maaseudun kotitalouksista on sähkönjakelun piirissä. Sähkön tilalla käytetään erilaisia kiinteitä polttoaineita, jotka usein aiheuttavat terveysongelmia. Valtion tarkoituksena on taata vuoteen 2020 mennessä puhdasta energiaa miljoonalle uudelle ihmiselle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia