Intiassa heräsi ennennäkemätön keskustelu seksuaaliväkivallasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Intiassa heräsi ennennäkemätön keskustelu seksuaaliväkivallasta

Kansalaisjärjestöt haluavat Intian hallituksen ryhtyvän välittömiin toimiin kamppailussa seksuaaliväkivaltaa vastaan.

(Kuva: Abhijit Bhaduri / cc.2.0 / Flickr.com)

New Delhissä kaksi viikkoa sitten 23-vuotiaan joukkoraiskatun naisen tapaus on synnyttänyt maanlaajuisia mielenosoituksia ja käynnistänyt harvinaisen voimakkaan julkisen keskustelun Intian puutteellisesta lainsäädännöstä ja käytännöistä seksuaaliväkivaltatapauksissa.

Intialaiset kansalaisjärjestöt ovat jo pitkään vaatineet lakiuudistusta, sillä maan nykyisessä rikoslainsäädännössä vain penetraatiot tulkitaan raiskaukseksi eikä seksuaalista väkivaltaa ole määritelty rikoslakiin juuri muuten kuin naisen siveyden loukkauksena. Samalla Intian laki ei tunnista avioliiton sisällä tapahtuvaa raiskausta rikokseksi.

Intiassa tehtiin 24,206 raiskausilmoitusta vuonna 2011, mutta asiantuntijoiden mukaan raportoimattoman seksuaalisen väkivallan luvut ovat paljon korkeampia. Ajoittain myös virkavalta on yhdistetty seksuaaliväkivaltatapauksiin, mutta valtio ei ole ryhtynyt toimiin heitä vastaan.

Tapahtuneen seurauksena Intian keskushallinto on muodostanut kolmihenkisen komission parantamaan lainsäädäntöä ja oikeus- ja rangaistusprosesseja.

Human Rights Watch pitää lainsäädäntökomission perustamista erittäin tärkeänä askeleena, mutta muistuttaa samalla, että parannuksia tarvitaan kautta linjan.

Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on ottanut kantaa tapaukseen ilmaisemalla syvät surunvalittelunsa surmatun naisen läheisille sekä korostamalla tasa-arvon merkitystä. Pääsihteeri vakuutti myös, että YK:n tasa-arvo järjestö UN Women tukee uudistuksia Intian raiskausuhreille suunnattujen palveluiden parantamiseksi.

Lisää uusi kommentti