Uutiset

Intian ja Pakistanin kalastajat valtioiden pelinappuloina

Pakistanin ja Intian viranomaiset pidättävät toistensa kalastajia aluevesiloukkauksista.
(Kuva: Ahsan Ali / cc 2.0)

Intian ja Pakistanin aluevesirajan ylittämisestä voi koitua kalastajalle vuosien vankilatuomio.

"Vankien lukumäärä ei tule ikinä laskemaan nollaan ja muutaman kuukauden kuluttua näette yhtä monen vangitun kalastajan tai kenties useammankin täyttävän vankiloita", sanoo Mohammad Ali Shah Pakistanin kalastajien oikeuksia ajavasta PFF-järjestöstä.

Järjestön mukaan rangaistus aluevesirajan loukkauksesta on puoli vuotta, mutta vain harva vapautuu  säädetyn ajan jälkeen. 

Shahin lausunnon kirvoitti 311 intialaisen kalastajan vapauttaminen pakistanilaisvankiloista. Vapautetuista 20 oli alaikäisiä.

Pakistanilaisviranomaiset ovat viime vuosina pidättäneet satoja Arabianmerellä kalastaneita intialaiskalastajia. Intialaiset viranomaiset puolestaan ovat samaan aikaan napanneet kiinni satoja pakistanilaisia kalastajia.

"Kalastajien vapauttaminen riippuu maiden välisten poliittisten jännitteiden vaihtelusta eikä siitä, ovatko he istuneet säädetyn ajan. Kyseessä on päättäjien peli, jossa kalastajat ovat pelinappuloina", Shah toteaa.

Mohammad Alil Shahin mukaan vapauttamiset ovat usein vastavuoroisia ja hän olettaa parin-kolmenkymmenen pakistanilaiskalastajan vapautuvan pian intialaisista vankiloista. Yhteensä heitä tiedetään niissä olevan 130.

"Vuosien 1996 ja 1993 syklonien aikana 63 kalastajaa katosi ja aaltojen luultiin vieneen heidät. Noin puoli vuotta sitten, kun pakistanilaisia kalastajia vapautettiin, he kertoivat noin 40 kadonneen olevan edelleen hengissä", Shah kertoo.

Turhia epäilyjä

Pienillä kalastusaluksilla pelaamista harjoittavat kummankin maan viranomaiset.

"Uskon, että kyseessä ovat suuret rahat ja tietyt tahot eivät haluakaan löytää ongelmaan ratkaisua", sanoo asianajaja Nasir Aslam Sahid pakistanilais-intialaisesta vankien oikeuksia ajavasta komiteasta. "Onko kukaan kysynyt, mitä tapahtuu kalastajien ja veneiden mukana takavarikoidulle saaliille?"

1980-luvun lopulle saakka kiinniotetut kalastajat vapautettiin ja alukset palautettiin rannikkovartioston välityksellä.

Viimeisinkään vapauttaminen ei päättänyt ongelmaa.

"Meillä on vielä 132 kalastajaa", kertoo Malirin aluevankilan johtaja Nazir Hussain Shah. "Ottaa aikaa varmistaa heidän kansalaisuutensa. Heidän nimensä ja osoitteensa on lähetetty Intian suurlähetystöön, jossa heidät täytyy varmistaa Intian kansalaisiksi ennen kun heidät voidaan vapauttaa."

Samaa menettelytapaa sovelletaan Pakistanin suurlähetystössä Delhissä. 

"Jotta varmistetaan, ettei joukossa ole vakoojia", vankilavirkailija toteaa. Asianajaja Zahid puolestaan huomauttaa, ettei yhtään kalastajaa ole koskaan syytetty vakoilusta.

"He ovat hyvin köyhiä ihmisiä, joita ei ole koskaan syytetty edes varastamisesta."

Zahidin edustama komitea on vaatinut kalastajien vapauttamista perustamisestaan eli vuodesta 2008 lähtien, mutta turhaan. "Kummaltakin hallitukselta puuttuu poliittinen tahto hoitaa asia", Zahid kiteyttää ongelman ytimen.

kansalaisoikeudetkalastus IntiaPakistan

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.