Intian ja Pakistanin kalastajat valtioiden pelinappuloina | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Intian ja Pakistanin kalastajat valtioiden pelinappuloina

Pakistanin ja Intian viranomaiset pidättävät toistensa kalastajia aluevesiloukkauksista.

Intian ja Pakistanin aluevesirajan ylittämisestä voi koitua kalastajalle vuosien vankilatuomio.

"Vankien lukumäärä ei tule ikinä laskemaan nollaan ja muutaman kuukauden kuluttua näette yhtä monen vangitun kalastajan tai kenties useammankin täyttävän vankiloita", sanoo Mohammad Ali Shah Pakistanin kalastajien oikeuksia ajavasta PFF-järjestöstä.

Järjestön mukaan rangaistus aluevesirajan loukkauksesta on puoli vuotta, mutta vain harva vapautuu  säädetyn ajan jälkeen. 

Shahin lausunnon kirvoitti 311 intialaisen kalastajan vapauttaminen pakistanilaisvankiloista. Vapautetuista 20 oli alaikäisiä.

Pakistanilaisviranomaiset ovat viime vuosina pidättäneet satoja Arabianmerellä kalastaneita intialaiskalastajia. Intialaiset viranomaiset puolestaan ovat samaan aikaan napanneet kiinni satoja pakistanilaisia kalastajia.

"Kalastajien vapauttaminen riippuu maiden välisten poliittisten jännitteiden vaihtelusta eikä siitä, ovatko he istuneet säädetyn ajan. Kyseessä on päättäjien peli, jossa kalastajat ovat pelinappuloina", Shah toteaa.

Mohammad Alil Shahin mukaan vapauttamiset ovat usein vastavuoroisia ja hän olettaa parin-kolmenkymmenen pakistanilaiskalastajan vapautuvan pian intialaisista vankiloista. Yhteensä heitä tiedetään niissä olevan 130.

"Vuosien 1996 ja 1993 syklonien aikana 63 kalastajaa katosi ja aaltojen luultiin vieneen heidät. Noin puoli vuotta sitten, kun pakistanilaisia kalastajia vapautettiin, he kertoivat noin 40 kadonneen olevan edelleen hengissä", Shah kertoo.

Turhia epäilyjä

Pienillä kalastusaluksilla pelaamista harjoittavat kummankin maan viranomaiset.

"Uskon, että kyseessä ovat suuret rahat ja tietyt tahot eivät haluakaan löytää ongelmaan ratkaisua", sanoo asianajaja Nasir Aslam Sahid pakistanilais-intialaisesta vankien oikeuksia ajavasta komiteasta. "Onko kukaan kysynyt, mitä tapahtuu kalastajien ja veneiden mukana takavarikoidulle saaliille?"

1980-luvun lopulle saakka kiinniotetut kalastajat vapautettiin ja alukset palautettiin rannikkovartioston välityksellä.

Viimeisinkään vapauttaminen ei päättänyt ongelmaa.

"Meillä on vielä 132 kalastajaa", kertoo Malirin aluevankilan johtaja Nazir Hussain Shah. "Ottaa aikaa varmistaa heidän kansalaisuutensa. Heidän nimensä ja osoitteensa on lähetetty Intian suurlähetystöön, jossa heidät täytyy varmistaa Intian kansalaisiksi ennen kun heidät voidaan vapauttaa."

Samaa menettelytapaa sovelletaan Pakistanin suurlähetystössä Delhissä. 

"Jotta varmistetaan, ettei joukossa ole vakoojia", vankilavirkailija toteaa. Asianajaja Zahid puolestaan huomauttaa, ettei yhtään kalastajaa ole koskaan syytetty vakoilusta.

"He ovat hyvin köyhiä ihmisiä, joita ei ole koskaan syytetty edes varastamisesta."

Zahidin edustama komitea on vaatinut kalastajien vapauttamista perustamisestaan eli vuodesta 2008 lähtien, mutta turhaan. "Kummaltakin hallitukselta puuttuu poliittinen tahto hoitaa asia", Zahid kiteyttää ongelman ytimen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia