Intialaisyhtiö veti pois oikeusjuttunsa arvostelijoita vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Intialaisyhtiö veti pois oikeusjuttunsa arvostelijoita vastaan

Intialainen Fibre and Fabrics International -yritys on kumonnut oikeusjuttunsa arvostelijoitaan vastaan. FFI haastoi järjestöjä oikeuteen, koska nämä olivat moittineet yritystä tehtaiden työolojen kehnoudesta.

Työolojensa arvostelijoita kansainvälisellä pidätysmääräyksellä uhannut intialainen yhtiö Fibre and Fabrics International FFI on vetänyt pois oikeusjuttunsa kampanjajärjestöjä vastaan.

Yhtiön päätöstä pohjustivat kuukauden kestäneet neuvottelut, joissa välittäjänä toimi Hollannin entinen pääministeri Ruud Lubbers.

Neuvotteluissa saavutetun sopimuksen mukaan FFI:n tehtaita koskevan työselkkauksen ratkojaksi asetetaan selvitysmies, joka käsittelee tehtaiden työoloja koskevat valitukset.

Selvitysmiehellä on tukenaan kahden hengen komitea, johon kuuluvat Ruud Lubbers ja Intian hallitusta aiemmin palvellut Ashok Khosla. Heidän tehtävänään on taata, että kiistan osapuolet pitävät kiinni sopimuksen velvoitteista.

Työntekijät saavat taas kuulua liittoon

Intialaisyhtiö on vetänyt pois myös omia työntekijöitään ja näiden ammattiliittoja koskevat kanteensa.

Tämä tarkoittaa, että ammattiliitot voivat taas ottaa julkisesti kantaa tehtaiden työoloihin. Sopimuksessa taataan FFI:n työntekijöiden oikeus kuulua ammattijärjestöihin.

Farmareita kansainvälisille yhtiöille tuottava FFI menetti oikeusjuttunsa takia käytännössä kaikki merkittävät asiakkaansa. Heti sovun synnyttyä suurin niistä, hollantilainen farkkukauppaketju G-Star ilmoitti aloittavansa uudelleen hankinnat FFI:n tehtailta.

Kansainvälisen mukaan G-Starin asiakassuhteen palauttaminen merkitsee sitä, että tuhannet FFI:n Bangaloren tehtaiden työntekijät saavat takaisin työpaikkansa.

"Muukalaisvihaa ja mustamaalausta"

FFI aloitti oikeusprosessin, kun intialaiset järjestöt ja kansainvälinen Clean Clothes -kampanja olivat julkaisseet kriittisen raportin yhtiön tehtaiden työoloista.

FFI syytti työolojensa arvostelijoita muukalaisvihasta, rasismista ja mustamaalauksesta.

Bangaloren alioikeus ehti jo viime syksynä päättää, että kampanjajärjestöjen edustajien on tultava henkilökohtaisesti vastaamaan syytteisiin. Muussa tapauksessa heitä uhkasi kansainvälinen pidätysmääräys.

Kampanjavetoomukset poistetaan

Yksi syytetyistä, Clean Clothes -kampanjan hollantilainen koordinaattori Christa de Bruin sanoo kampanjan tiedotteessa iloitsevansa siitä, että "intialaiset järjestöt ja ammattiliitot voivat nyt ryhtyä edistämään hyviä työoloja tehtaalla Intian lakien ja kansainvälisesti hyväksyttyjen ILO:n standardien mukaisesti".

Kampanjajärjestöjen mukaan oikeusjutun peruuttaminen on "sananvapauden, järjestäytymisvapauden ja terveen järjen voitto".

Vastineeksi sovintoratkaisusta Clean Clothes -kampanja ja sen yhteistyökumppanit ovat sitoutuneet poistamaan nettisivuiltaan vetoomukset kampanjoida FFI-yhtiötä ja sen asiakkaita vastaan. Tapausta koskevaa tausta-aineistoa tai uutisia sopimus ei vaadi sensuroimaan.

Clean Clothes -kampanjan suurimpia yhteistyökumppaneita ovat ay-liikkeen kansainvälinen kattojärjestö ITUC ja tekstiili- sekä vaatetusalan kansainvälinen ammattijärjestö ITGLWF.

Suomessa Clean Clothes -kampanjaa koordinoi Ammattiliittojen solidaarisuuskeskus.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia