Intialainen matonkutoja tienaa puolet elämiseen riittävästä palkasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Intialainen matonkutoja tienaa puolet elämiseen riittävästä palkasta

Yrityksiltä vaaditaan usein elämiseen riittävän palkan maksamista kehitysmaiden työntekijöille, mutta kattavaa määritelmää ei ole. Nyt järjestöt yrittävät laskea, minkä verran se voisi eri alueilla olla.

Intialainen matonkutoja

Järjestöt laskevat, paljonko esimerkiksi intialaiselle tekstiilityöntekijälle pitäisi maksaa, jotta palkka riittäisi elämiseen. Kuva: Austin Yoder / CC BY-NC 2.0.

Kansainvälinen järjestöjen yhteenliittymä laskee parhaillaan, minkä verran työntekijöille kehitysmaissa pitäisi maksaa palkkaa, jotta se riittäisi elämiseen. Tähän mennessä elämiseen riittävän palkan minimi on laskettu 14 alueella Latinalaisessa Amerikassa, Aasiassa ja Afrikassa.

Määritelmää tarvitaan, sillä monesti kansainväliset yritykset eivät tiedä, minkä verran alihankkijoiden työntekijät tienaavat. Lisäksi edes lainmukainen minimipalkka ei aina riitä elämiseen.

”Monet yritykset maksavat palkkoja, joilla työntekijät saadaan vain pysymään hengissä. Se ei riitä. Esimerkiksi Koillis-Intian Uttar Pradeshissa matonkutoja ansaitsee 73 dollaria kuussa, kun elämiseen riittävä palkka olisi 133 dollaria kuussa”, sanoo Reilu kauppa ry:n vaikuttamistyön päällikkö Tytti Nahi järjestön tiedotteessa.

Reilu kauppa on ollut mukana perustamassa Global Living Wage Coalition -verkostoa, joka parhaillaan tekee palkkalaskelmia.

Sen mukaan elämiseen riittävällä palkalla tarkoitetaan ansioita, jotka kattavat työntekijän ja hänen perheensä perustasoisen ruoan, asumisen, vaatteet, terveydenhoidon ja koulunkäynnin kustannukset. Lisäksi palkasta pitää jäädä hiukan säästöön pahan päivän varalle.

Laskelmia tehdään esimerkiksi selvittämällä paikallisia elinkustannuksia ja keskustelemalla ammattiyhdistysten kanssa.

Esimerkiksi vaatteiden ompelijat Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa ansaitsevat tyypillisesti 79 dollaria kuussa, kun elämiseen riittävä palkka olisi uusien laskelmien mukaan 214 dollaria kuussa. Etelä-Vietnamissa Ho Chi Minh Cityssä tekstiilityöntekijät ansaitsevat keskimäärin 217 dollaria kuussa, kun elämiseen riittävä palkka olisi 290 dollaria kuussa, Reilu kauppa kertoo.

Järjestö toivoo, että yritykset käyttäisivät laskelmia työkalunaan.

”Pelkät laskelmat eivät tietenkään ole taikatemppu palkkojen paranemiseksi. Mutta ne tuovat yrityksille tärkeää tietoa. Toivomme, että laskelmat lisäävät yritysten, ammattiyhdistysten, julkisten toimijoiden ja kansalaisjärjestöjen yhteistyötä ihmisarvoisten palkkojen saavuttamiseksi”, Nahi sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia