Uutiset

Intiaanikylä alkoi kukoistaa Hondurasissa

Tolupani-intiaanien kylä Hondurasissa on pelastanut lapsensa aliravitsemukselta ja vaurastuu kestävän maatalouden avulla.
(Kuva: Ian Hayhurst / cc 2.0)

(IPS) -- Tolupani-intiaanien kylä Hondurasissa on pelastanut lapsensa aliravitsemukselta ja vaurastuu kestävän maatalouden avulla. Kehitystä ovat vauhdittaneet energinen pormestari sekä YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO.

Victorian kunnan pormestari Sandro Martínez on päättänyt varmistaa asukkaiden ruoka- ja ravitsemusturvan, suojella ympäristöä ja ottaa asukkaat mukaan päätöksentekoon. Malliesimerkiksi on noussut tolupanien kylä, Pueblo Nuevo, 15 kilometrin päässä kuntakeskuksesta.

Kylän 750 asukasta ovat kahdessa vuodessa onnistuneet turvaamaan kaikille riittävän ravinnon, ja 29 pikkulasta on pelastettu aliravitsemuksen kurimuksesta.

"Olen kylästä hyvin ylpeä. Vartuin lähellä tolupaneja ja nyt kun olen pormestari, haluan auttaa heitä. Koko Victoria voi ottaa mallia heidän kehityksestään", Martínez sanoo.

Ei mitään laiskureita

Hondurasin kahdeksanmiljoonaisesta väestöstä valtaosa on mestitsejä. Puhdasverisiä intiaaneja on enää seitsemän prosenttia, joista murto-osa tolupaneja. Heitä asuu pohjoisella Yoron alueella ja keskisellä Francisco Morazánin alueella.

Yorossa sijaitsevan Victorian kunnan 30 000 asukkaasta liki puolet on tolupaneja, ja alueella puhutaan vielä heidän kieltään tolia.

Pueblo Nuevossa tolupanien elo on kohentunut paremman viljelytekniikan ja ruokavalion monipuolistumisen ansiosta. He ovat lopettaneet peltojen kulottamisen ja siirtyneet orgaanisiin lannoitteisiin, mikä on parantanut maissi- ja papusatoa.

Myös rakennuksia on kohennettu, perheet ovat perustaneet omia keittiöpuutarhoja ja kylään on saatu puhdas vesi.

"Olemme osoittaneet, että me intiaanit emme ole laiskureita. FAO on opastanut meitä viljelyssä ja säällisen elämän järjestämisessä. Ennen asuimme kotieläinten kanssa, mutta nyt olot ovat kohentuneet", kertoo Rosalío Murillo.

Sähkössä on riskinsä

Kylään on luvassa myös sähkö pikapuoliin. "Se voi olla hyvä tai paha asia. Jos lössähdämme tuijottamaan televisiota, kehitys lähtee taaksepäin", varoittaa kyläläinen Narciso Garay. Hän kannattaa kylässä virinnyttä ajatusta tehdä kirja viime aikojen saavutuksista opiksi tuleville.

FAO:n toiminta Pueblo Nuevossa on saanut Victorian kunnan ottamaan omakseen järjestön ohjelman, joka tähtää ruoka- ja ravitsemusturvaan kuntatasolla. Sitä toteutetaan nyt 73:ssa Hondurasin 298 kunnasta.

Hankkeen rahoituksesta vastaa kuntien ohella FAO, joka saa tukea Kanadan kehitysapuvaroista.

"Haluan muuttaa ihmisten elämää ja tehdä Victoriasta vihreän kunnan. Etusijalla on ruokaturva, mutta tarvitsemme myös kouluja ja terveydenhuoltoa", Martínez kaaavailee.

Kaksi tolupania on ensi kertaa pestattu kunnallisiin tehtäviin, vetämään kehityshanketta. "He laativat toimintastrategiaa, sillä kaikki haluavat seurata Pueblo Nuevon esimerkkiä", kertoo FAO:n edustaja Elvín Soler.

alkuperäiskansatkehitysruoka Honduras Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.