Uutiset

Intiaanikylä alkoi kukoistaa Hondurasissa

Tolupani-intiaanien kylä Hondurasissa on pelastanut lapsensa aliravitsemukselta ja vaurastuu kestävän maatalouden avulla.
(Kuva: Ian Hayhurst / cc 2.0)

(IPS) -- Tolupani-intiaanien kylä Hondurasissa on pelastanut lapsensa aliravitsemukselta ja vaurastuu kestävän maatalouden avulla. Kehitystä ovat vauhdittaneet energinen pormestari sekä YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO.

Victorian kunnan pormestari Sandro Martínez on päättänyt varmistaa asukkaiden ruoka- ja ravitsemusturvan, suojella ympäristöä ja ottaa asukkaat mukaan päätöksentekoon. Malliesimerkiksi on noussut tolupanien kylä, Pueblo Nuevo, 15 kilometrin päässä kuntakeskuksesta.

Kylän 750 asukasta ovat kahdessa vuodessa onnistuneet turvaamaan kaikille riittävän ravinnon, ja 29 pikkulasta on pelastettu aliravitsemuksen kurimuksesta.

"Olen kylästä hyvin ylpeä. Vartuin lähellä tolupaneja ja nyt kun olen pormestari, haluan auttaa heitä. Koko Victoria voi ottaa mallia heidän kehityksestään", Martínez sanoo.

Ei mitään laiskureita

Hondurasin kahdeksanmiljoonaisesta väestöstä valtaosa on mestitsejä. Puhdasverisiä intiaaneja on enää seitsemän prosenttia, joista murto-osa tolupaneja. Heitä asuu pohjoisella Yoron alueella ja keskisellä Francisco Morazánin alueella.

Yorossa sijaitsevan Victorian kunnan 30 000 asukkaasta liki puolet on tolupaneja, ja alueella puhutaan vielä heidän kieltään tolia.

Pueblo Nuevossa tolupanien elo on kohentunut paremman viljelytekniikan ja ruokavalion monipuolistumisen ansiosta. He ovat lopettaneet peltojen kulottamisen ja siirtyneet orgaanisiin lannoitteisiin, mikä on parantanut maissi- ja papusatoa.

Myös rakennuksia on kohennettu, perheet ovat perustaneet omia keittiöpuutarhoja ja kylään on saatu puhdas vesi.

"Olemme osoittaneet, että me intiaanit emme ole laiskureita. FAO on opastanut meitä viljelyssä ja säällisen elämän järjestämisessä. Ennen asuimme kotieläinten kanssa, mutta nyt olot ovat kohentuneet", kertoo Rosalío Murillo.

Sähkössä on riskinsä

Kylään on luvassa myös sähkö pikapuoliin. "Se voi olla hyvä tai paha asia. Jos lössähdämme tuijottamaan televisiota, kehitys lähtee taaksepäin", varoittaa kyläläinen Narciso Garay. Hän kannattaa kylässä virinnyttä ajatusta tehdä kirja viime aikojen saavutuksista opiksi tuleville.

FAO:n toiminta Pueblo Nuevossa on saanut Victorian kunnan ottamaan omakseen järjestön ohjelman, joka tähtää ruoka- ja ravitsemusturvaan kuntatasolla. Sitä toteutetaan nyt 73:ssa Hondurasin 298 kunnasta.

Hankkeen rahoituksesta vastaa kuntien ohella FAO, joka saa tukea Kanadan kehitysapuvaroista.

"Haluan muuttaa ihmisten elämää ja tehdä Victoriasta vihreän kunnan. Etusijalla on ruokaturva, mutta tarvitsemme myös kouluja ja terveydenhuoltoa", Martínez kaaavailee.

Kaksi tolupania on ensi kertaa pestattu kunnallisiin tehtäviin, vetämään kehityshanketta. "He laativat toimintastrategiaa, sillä kaikki haluavat seurata Pueblo Nuevon esimerkkiä", kertoo FAO:n edustaja Elvín Soler.

alkuperäiskansatkehitysruoka Honduras Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta