Internet-yhteydet Afrikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Internet-yhteydet Afrikassa

Tietoyhteiskunnan teknologiset lähtökohdat teollisuusmaissa ja kehitysmaissa ovat varsin kaukana toisistaan. Vaikka internet on viime vuosina levinnyt kohtuullisen nopeasti Afrikassa, käyttö on keskittynyt lähinnä kaupunkeihin. Koko mantereen mittakaavassa radio on internetiä huomattavasti tärkeämpi viestintä- ja kommunikaatioväline.

Maailmassa arvioidaan olevan 605,6 miljoonaa internetin käyttäjää. Se on noin kymmenen prosenttia maailman väestöstä.

Internetin käyttö ei kuitenkaan jakaudu tasaisesti. Yli 60 prosenttia käyttäjistä on joko eurooppalaisia tai pohjoisamerikkalaisia. Afrikkalaisia internetin käyttäjistä on noin prosentti ja Lähi-idässä asuvia alle prosentti. Oheinen kaavio kuvaa käytön jakautumista maanosittain.


Internetin käyttö maailmassa

Tietoliikenneyhteyksien osalta Afrikan tilanne on ehdottomasti synkin, poikkeuksena Etelä-Afrikka ja muutamat pohjoisen Afrikan valtiot, esimerkiksi Egypti, joissa internet on huomattavasti yleisemmin käytössä kuin mantereella keskimäärin.

Vaikka internet on viime vuosina levinnyt kohtuullisen nopeasti Afrikassa, levinneisyys on keskittynyt lähinnä kaupunkeihin. Koko mantereen mittakaavassa internet ei edelleenkään ole millään tavalla merkittävä viestintä- ja kommunikaatioväline. Radio on huomattavasti tärkeämpi, kuten oheinen kaavio osoittaa:


Afrikkalaisten yhteydet viestimiin
Yhdellä neljästä afrikkalaisella on radio, mikä Afrikan 816 miljoonan väestöön suhteutettuna merkitsee 205 miljoonaa radion omistajaa. Vastaavasti internet-yhteys on yhdellä 160 afrikkalaisesta, eli internet-yhteyden haltijoita on kaikkiaan viisi miljoonaa.

Afrikassa internetin käyttökelpoisuus tai -kelvottomuus ei rajoitu yksinomaan käyttäjien pieneen määrään. Keskeinen internetin käytön ongelma on yhteyksien riittämätön kapasiteetti ja kalleus. Seuraava kaavio esittää Afrikan ulospäin suuntautuvien laajakaistayhteyksien jakautumisen.


Afrikan ulospäin suuntautuvat laajakaistayhteydet (yhteensä 1,5 Gb)

Afrikasta Yhdysvaltoihin suuntautuva laajakaistayhteys (1Gb) on samaa luokkaa kuin Tampereen yliopiston ulospäin suuntautuva laajakaistayhteys. Aasiaan suuntautuva laajakaistayhteys (2Mb) on samaa luokkaa kuin suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten internet-yhteydet ovat.

Internetin käyttö Afrikassa on myös kohtuuttoman kallista. Esimerkiksi valinnainen, tavallista puhelinverkkoa käyttävä internet-yhteys, jota käytetään 20 tuntia kuukaudessa, maksaa noin 60$. OECD:n tietojen mukaan vuonna 2000 vastaavanlainen yhteys maksoi Yhdysvalloissa 22$ ja EU:ssa 39$. Valinnainen internet-yhteys maksaa Afrikassa siten enemmän kuin keskimääräinen kuukausipalkka. Rikkaiden OECD-maiden bruttokansantuotteeseen suhteutettuna mainittu 60 $ valinnainen yhteys olisi noin 820€ kuukaudessa.

Keskeisiä internetin käyttöön liittyviä parannustarpeita Afrikassa olisivat laajakaistayhteyksien ja sähköverkon parantaminen, langattomien yhteyksien kehittäminen, heikkotasoisia yhteyksiä "sietävien" sovellusten kehittäminen ja vapaan ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen hyödyntäminen.

Pelkästään uuden teknologian avulla Afrikkaan ei tietenkään rakenneta tietoyhteiskuntaa, koska yhteyksistä ei ole iloa, jos koulutus, lukutaito, työpaikka tai asunto puuttuvat. Panostaminen sosiaaliseen kehitykseen, talouden vakauttamiseen ja demokratian laajentamiseen luovat pohjaa myös tieto- ja tietoliikennetekniikan tasa-arvoiselle käytölle.

________

Ensimmäinen kaavio: ks.
www.nua.ie/surveys/how_many_online

Kahden muun kaavion tiedot perustuvat raporttiin "The African Internet - A Status Report", joka löytyy osoitteesta
www3.sn.apc.org/africa/afstat.htm

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia