Uutiset

INSI: Toimittajan tukena tiukoissa paikoissa

Kymmenen viime vuoden aikana on yli 1300 journalistia ja heidän avustajaansa kuollut työtehtävissä. Suurin osa kuolleista oli tekemässä omaa arkista työtään omalla kotialueellaan – ja heidät murhattiin siitä hyvästä.

Murha on kuolisyy 70%:ssa journalistien työssä tapahtuvista kuolemista. Murhaajista 90% ei koskaan jää kiinni.

Kohta kolmevuotias INSI (International News Safety Institute) on saamassa ensi keväänä valmiiksi kaikkien aikojen ensimmäisen kattavan tutkimuksen siitä, kuka journalisteja tappaa ja miksi.

Vuosikokouksensa 9.11. Amsterdamissa pitänyt INSI on lyhyessä ajassa luonut merkittävän kansainvälisen verkoston edistämään journalistien turvallisuutta ja työhyvinvointia vaarallisissa ja taraumaattisissa oloissa työskenneltäessä.

“Olemme jo kouluttaneet 315 ihmistä yhdeksässä maassa, eniten Irakissa, kertoi toiminnanjohtaja Rodney Pinder. “Olemme jo maailmanlaajuinen, kun meillä on kuusi alueellista toimistoa ja työntekijät Euroopassa, Lähi-Idässä, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa, Etelä-Aasiassa ja Kaakkois-Aasiassa”, kertoi projektijohtaja Sarah de Jong.


“Kovia paikkoja
n kaikkialla”


INSIn työkentässä kysymys ei ole pelkästään sotatilanteista tai kriisialueista, vaan työ koskee yhtä lailla Länsi-Euroopassa työtään tekeviä toimittajia. Hollannin journalistiliiton Hans Verploeg muistutti, että "vain vähän aikaa sitten meillä murhattiin kollega. Tai minkä tilanteen keskellä ovat juuri nyt Ranskassa työskentelevät kollegat raportoidessaan mellakoista? Kaikkialla on 'kovia paikkoja' ja hallitukset haluavat rajoittaa tai ohjata median raportointia."

INSIn vuosikokouksessa keskusteltu post-tarumattinen stressihäiriö PTSD voi käytännössä koskea yhtälailla kotimaista suuronnettomuusraportointia kuin sotatilaakin. Dart Centre for Journalism and Trauma -verkoston Mark Brayne painotti, että kulttuurin on muututtava ja muutoksen on alettava toimituksista.

Iso ongelma on journalistien puolueettomuuden mureneminen. "Olet meidän puolellamme tai olet meitä vastaan" -henki on vahvistunut armeijoissa ja vastarintaliikkeissä. Kriisialueilla kaikki tietenkin korostuu: "Kamera on Intifadan vaarallisin ase", oli Israelilainen ministeri sanonut selvitysryhmälle, kertoi Pinder.

Toimittajien tietämättömyys turvallisuusuhkista ja paikallisen tilanteen taustoista on hälyttävää. Pomotkaan eivät tiedä mihin tilanteisiin alaisiaan lähettävät ja varsinkin nuoret journalistit ajattelevat, ettei minulle voi mitään sattua, listasi Brayne. "Me toistamme yhä samoja virheitä kuin Tim Lopez", kertoi brasilialainen toimituspäällikkö kolme vuotta sitten murhatusta alaisestaan - jonka tappajia ei ole saatu kiinni.

INSI on vuonna 2003 perustettu journalistien ja kustantajien yhteinen kansainvälinen järjestö, jonka tehtävänä on edistää journalistien turvallisuutta ja työhyvinvointia vaarallisissa ja taraumaattisissa oloissa työskenneltäessä. Suomen Journalistiliitto on INSIn perustajajäsen.


isätietoa http://www.newssafety.com/

Julkaisija: Journalisti - Journalisten

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset