Uutiset

INSI: Toimittajan tukena tiukoissa paikoissa

Kymmenen viime vuoden aikana on yli 1300 journalistia ja heidän avustajaansa kuollut työtehtävissä. Suurin osa kuolleista oli tekemässä omaa arkista työtään omalla kotialueellaan – ja heidät murhattiin siitä hyvästä.

Murha on kuolisyy 70%:ssa journalistien työssä tapahtuvista kuolemista. Murhaajista 90% ei koskaan jää kiinni.

Kohta kolmevuotias INSI (International News Safety Institute) on saamassa ensi keväänä valmiiksi kaikkien aikojen ensimmäisen kattavan tutkimuksen siitä, kuka journalisteja tappaa ja miksi.

Vuosikokouksensa 9.11. Amsterdamissa pitänyt INSI on lyhyessä ajassa luonut merkittävän kansainvälisen verkoston edistämään journalistien turvallisuutta ja työhyvinvointia vaarallisissa ja taraumaattisissa oloissa työskenneltäessä.

“Olemme jo kouluttaneet 315 ihmistä yhdeksässä maassa, eniten Irakissa, kertoi toiminnanjohtaja Rodney Pinder. “Olemme jo maailmanlaajuinen, kun meillä on kuusi alueellista toimistoa ja työntekijät Euroopassa, Lähi-Idässä, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa, Etelä-Aasiassa ja Kaakkois-Aasiassa”, kertoi projektijohtaja Sarah de Jong.


“Kovia paikkoja
n kaikkialla”


INSIn työkentässä kysymys ei ole pelkästään sotatilanteista tai kriisialueista, vaan työ koskee yhtä lailla Länsi-Euroopassa työtään tekeviä toimittajia. Hollannin journalistiliiton Hans Verploeg muistutti, että "vain vähän aikaa sitten meillä murhattiin kollega. Tai minkä tilanteen keskellä ovat juuri nyt Ranskassa työskentelevät kollegat raportoidessaan mellakoista? Kaikkialla on 'kovia paikkoja' ja hallitukset haluavat rajoittaa tai ohjata median raportointia."

INSIn vuosikokouksessa keskusteltu post-tarumattinen stressihäiriö PTSD voi käytännössä koskea yhtälailla kotimaista suuronnettomuusraportointia kuin sotatilaakin. Dart Centre for Journalism and Trauma -verkoston Mark Brayne painotti, että kulttuurin on muututtava ja muutoksen on alettava toimituksista.

Iso ongelma on journalistien puolueettomuuden mureneminen. "Olet meidän puolellamme tai olet meitä vastaan" -henki on vahvistunut armeijoissa ja vastarintaliikkeissä. Kriisialueilla kaikki tietenkin korostuu: "Kamera on Intifadan vaarallisin ase", oli Israelilainen ministeri sanonut selvitysryhmälle, kertoi Pinder.

Toimittajien tietämättömyys turvallisuusuhkista ja paikallisen tilanteen taustoista on hälyttävää. Pomotkaan eivät tiedä mihin tilanteisiin alaisiaan lähettävät ja varsinkin nuoret journalistit ajattelevat, ettei minulle voi mitään sattua, listasi Brayne. "Me toistamme yhä samoja virheitä kuin Tim Lopez", kertoi brasilialainen toimituspäällikkö kolme vuotta sitten murhatusta alaisestaan - jonka tappajia ei ole saatu kiinni.

INSI on vuonna 2003 perustettu journalistien ja kustantajien yhteinen kansainvälinen järjestö, jonka tehtävänä on edistää journalistien turvallisuutta ja työhyvinvointia vaarallisissa ja taraumaattisissa oloissa työskenneltäessä. Suomen Journalistiliitto on INSIn perustajajäsen.


isätietoa http://www.newssafety.com/

Julkaisija: Journalisti - Journalisten

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Jason Hickel

Antropologi Jason Hickel haaveilee maailmasta ilman talouskasvua – ”Ajatus vihreästä kasvusta on epä-älyllinen”

Suomessa hiljattain vieraillut Jason Hickel on yksi tutkijoista, jotka ovat viime vuosina ryhtyneet vaatimaan, että maailma luopuu pakkomielteestään bruttokansantuotteen kasvattamiseen ja keskittyy sen sijaan ympäristön kantokyvyn ylläpitämiseen ja ihmisten hyvinvointiin. Hänen mukaansa myöskään paljon puhuttu ”vihreä kasvu” ei tule toimimaan.
Burkina Fason lippu

Ääriliikkeiden väkivalta leviää Sahelissa – Lähes 900 000 ihmistä on paennut

Ääriliikkeiden väkivalta on aiheuttanut aliravitsemuskriisin Maliin, Nigeriin ja Burkina Fasoon. Mikäli mitään ei tehdä, kokonainen sukupolvi on vaarassa, sanoo Maailman ruokaohjelma.
Kaksi naista lähikuvassa

Luovat keinot auttavat Keski-Amerikan ihmiskaupan uhreja toipumaan

Järjestäytynyt rikollisuus kiihdyttää ihmiskauppaa Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa. Viranomaiset yrittävät tukea uhreja, mutta ne eivät pärjäisi ilman järjestöjä, jotka osaavat tarjota epäsovinnaisiakin tapoja toipumisen edistämiseksi. Esimerkiksi AS Mujeres tarjoaa perinteisen avun ohella myös aromaterapiaa.