Uutiset

Indeksi: Afrikassa on vaikeinta olla nuori

Myös Suomi pärjää yllättävän huonosti tuoreessa listauksessa, jossa pannaan maat järjestykseen sen mukaan, millaista nuorten elämä niissä on.
Nuorisoa osoittamassa mieltään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan Hanoissa Vietnamissa. (Kuva: UN Women / Thao Hoang / CC BY-NC-ND 2.0)

Euroopan maat ovat kärjessä tuoreessa indeksissä, jossa pisteytetään maita sen mukaan, millaista niissä on olla nuori.

183 maan indeksin mukaan parasta 15–29-vuotiaan elämä on Saksassa, Tanskassa, Australiassa, Sveitsissä ja Isossa-Britanniassa. Vaikeinta elämä on siellä, missä nuoria on muutenkin paljon, eli Saharan eteläpuolisessa Afrikassa: Keski-Afrikan tasavallassa, Tšadissa, Norsunluurannikolla, Nigerissä ja Päiväntasaajan Guineassa.

Toisaalta Afrikassa nuorten tilanne on viimeisten viiden vuoden aikana myös parantunut eniten, indeksissä muistutetaan.

Lajissaan ensimmäisen indeksin on tehnyt brittiläisen kansainyhteisön maista muodostuva The Commonwealth -yhteisö. Indeksissä on otettu huomioon nuorten terveys, koulutus, työllisyys, poliittinen osallistuminen sekä kansalaisosallistuminen.

Suomi on indeksin toisella sijalla koulutuksessa, mutta Suomen kokonaissijoitus on vasta 25 Yhdysvaltain ja Childen jälkeen jaetulla sijalla Islannin kanssa.

Tulosta selittää Suomen huono sijoitus terveyskategoriassa sekä poliittisen osallistumisen kategoriassa. Terveyteen sisältyvät esimerkiksi mielenterveysongelmat sekä päihteiden käyttö, ja siinä Suomi on vasta sijalla 108.

Kansainyhteisön mukaan maailmassa on nyt nuoria enemmän kuin koskaan, 1,8 miljardia. Heihin on pantu suuri toivo, mutta heitä uhkaa myös työttömyys, epätasa-arvo ja poliittisen vaikutusvallan puute.

"Indeksi antaa haasteen kaikille päättäjille: ilman nuorten voimaannuttamista, työllisyysmahdollisuuksien parantamista ja poliittisen dialogin tilojen avaamista maat tuhlaavat arvokkaimmat resurssinsa ja kasaavat ongelmia tulevaisuuteen", sanoo kansainyhteisön pääsihteeri Patricia Scotland järjestön tiedotteessa.

Kansainyhteisö on huolissaan esimerkiksi siitä, että nuoret ovat lähes kaksi kertaa todennäköisemmin työttömiä kuin aikuiset. Myös nuorten osallistuminen politiikkaan on vähenemässä, joskin samaan aikaan digitaalinen aktivismi, mielenosoitukset ja nuorten vapaaehtoistyö kasvavat.

kehitysnuorisoväestö

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.