Uutiset

Indeksi: Afrikassa on vaikeinta olla nuori

Myös Suomi pärjää yllättävän huonosti tuoreessa listauksessa, jossa pannaan maat järjestykseen sen mukaan, millaista nuorten elämä niissä on.
Nuorisoa osoittamassa mieltään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan Hanoissa Vietnamissa. (Kuva: UN Women / Thao Hoang / CC BY-NC-ND 2.0)

Euroopan maat ovat kärjessä tuoreessa indeksissä, jossa pisteytetään maita sen mukaan, millaista niissä on olla nuori.

183 maan indeksin mukaan parasta 15–29-vuotiaan elämä on Saksassa, Tanskassa, Australiassa, Sveitsissä ja Isossa-Britanniassa. Vaikeinta elämä on siellä, missä nuoria on muutenkin paljon, eli Saharan eteläpuolisessa Afrikassa: Keski-Afrikan tasavallassa, Tšadissa, Norsunluurannikolla, Nigerissä ja Päiväntasaajan Guineassa.

Toisaalta Afrikassa nuorten tilanne on viimeisten viiden vuoden aikana myös parantunut eniten, indeksissä muistutetaan.

Lajissaan ensimmäisen indeksin on tehnyt brittiläisen kansainyhteisön maista muodostuva The Commonwealth -yhteisö. Indeksissä on otettu huomioon nuorten terveys, koulutus, työllisyys, poliittinen osallistuminen sekä kansalaisosallistuminen.

Suomi on indeksin toisella sijalla koulutuksessa, mutta Suomen kokonaissijoitus on vasta 25 Yhdysvaltain ja Childen jälkeen jaetulla sijalla Islannin kanssa.

Tulosta selittää Suomen huono sijoitus terveyskategoriassa sekä poliittisen osallistumisen kategoriassa. Terveyteen sisältyvät esimerkiksi mielenterveysongelmat sekä päihteiden käyttö, ja siinä Suomi on vasta sijalla 108.

Kansainyhteisön mukaan maailmassa on nyt nuoria enemmän kuin koskaan, 1,8 miljardia. Heihin on pantu suuri toivo, mutta heitä uhkaa myös työttömyys, epätasa-arvo ja poliittisen vaikutusvallan puute.

"Indeksi antaa haasteen kaikille päättäjille: ilman nuorten voimaannuttamista, työllisyysmahdollisuuksien parantamista ja poliittisen dialogin tilojen avaamista maat tuhlaavat arvokkaimmat resurssinsa ja kasaavat ongelmia tulevaisuuteen", sanoo kansainyhteisön pääsihteeri Patricia Scotland järjestön tiedotteessa.

Kansainyhteisö on huolissaan esimerkiksi siitä, että nuoret ovat lähes kaksi kertaa todennäköisemmin työttömiä kuin aikuiset. Myös nuorten osallistuminen politiikkaan on vähenemässä, joskin samaan aikaan digitaalinen aktivismi, mielenosoitukset ja nuorten vapaaehtoistyö kasvavat.

kehitysnuorisoväestö

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Keltapaitainen nainen keltaista taustaa vasten

Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta

Sillä aikaa kun elsalvadorilainen Maria Teresa Rivera istui vankilassa keskenmenon vuoksi, jengit uhkailivat hänen 9-vuotiasta poikaansa. Nyt he asuvat pakolaisina Ruotsissa. Keski-Amerikan siirtolaiskriisin taustalla on monimutkainen vyyhti historiallisia, taloudellisia ja suurvaltapolitiikkaan liittyviä syitä.
Pino Argentiina pesoja

Kehitysmaissa on meneillään kolmas suuri velkakriisi

Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi saatiin katkaistua määrällisen kevennyksen ohjelmilla. Kehitysmaissa on kuitenkin käynnissä laaja velkakriisi, joka on suoraa seurausta finanssikriisin pelastustoimenpiteistä, kirjoittaa Suomen Attacin puheenjohtaja Omar El-Begawy.
Ilmasta kuvattu aavikko

Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”

Intian New Delhissä järjestettiin syyskuun puolivälissä aavikoitumista käsittelevä YK-kokous. Vaikka kuivuus pahenee, ongelman ratkaisemisessa tarvittava teknologia ja tieto ovat jo olemassa, kokouksen pääsihteeri Ibrahim Thiaw sanoo.
Ihmisiä, palmuja ja rikkoutuneita katulaattoja

Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja

1,9 miljoonaa ihmistä tarvitsee yhä apua Mosambikia ja sen naapurimaita viime keväänä runnelleiden hirmumyrskyjen jäljiltä. Viljely on laajoilla alueilla yhä mahdotonta ja apua tarvitaan lisää, vetoavat avustusjärjestöt.

Tuoreimmat

Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”
Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja
Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan
Myanmarista paenneet rohingyat elävät välitilassa
”Sensuuri elää ja voi hyvin” – Uusi raportti paljastaa, että lehdistönvapautta polkevat maat soveltavat usein taitavasti uutta teknologiaa
”Hiljainen vallankumous” – Pienet ja keskisuuret yritykset tuottavat suurimman osan Afrikan ruuasta
Uusiutuvan energian kapasiteetti on nelinkertaistunut kuluvan vuosikymmenen aikana – Energiasektorin päästöt silti kasvaneet