Uutiset

Indeksi: Afrikassa on vaikeinta olla nuori

Myös Suomi pärjää yllättävän huonosti tuoreessa listauksessa, jossa pannaan maat järjestykseen sen mukaan, millaista nuorten elämä niissä on.
Nuorisoa osoittamassa mieltään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan Hanoissa Vietnamissa. (Kuva: UN Women / Thao Hoang / CC BY-NC-ND 2.0)

Euroopan maat ovat kärjessä tuoreessa indeksissä, jossa pisteytetään maita sen mukaan, millaista niissä on olla nuori.

183 maan indeksin mukaan parasta 15–29-vuotiaan elämä on Saksassa, Tanskassa, Australiassa, Sveitsissä ja Isossa-Britanniassa. Vaikeinta elämä on siellä, missä nuoria on muutenkin paljon, eli Saharan eteläpuolisessa Afrikassa: Keski-Afrikan tasavallassa, Tšadissa, Norsunluurannikolla, Nigerissä ja Päiväntasaajan Guineassa.

Toisaalta Afrikassa nuorten tilanne on viimeisten viiden vuoden aikana myös parantunut eniten, indeksissä muistutetaan.

Lajissaan ensimmäisen indeksin on tehnyt brittiläisen kansainyhteisön maista muodostuva The Commonwealth -yhteisö. Indeksissä on otettu huomioon nuorten terveys, koulutus, työllisyys, poliittinen osallistuminen sekä kansalaisosallistuminen.

Suomi on indeksin toisella sijalla koulutuksessa, mutta Suomen kokonaissijoitus on vasta 25 Yhdysvaltain ja Childen jälkeen jaetulla sijalla Islannin kanssa.

Tulosta selittää Suomen huono sijoitus terveyskategoriassa sekä poliittisen osallistumisen kategoriassa. Terveyteen sisältyvät esimerkiksi mielenterveysongelmat sekä päihteiden käyttö, ja siinä Suomi on vasta sijalla 108.

Kansainyhteisön mukaan maailmassa on nyt nuoria enemmän kuin koskaan, 1,8 miljardia. Heihin on pantu suuri toivo, mutta heitä uhkaa myös työttömyys, epätasa-arvo ja poliittisen vaikutusvallan puute.

"Indeksi antaa haasteen kaikille päättäjille: ilman nuorten voimaannuttamista, työllisyysmahdollisuuksien parantamista ja poliittisen dialogin tilojen avaamista maat tuhlaavat arvokkaimmat resurssinsa ja kasaavat ongelmia tulevaisuuteen", sanoo kansainyhteisön pääsihteeri Patricia Scotland järjestön tiedotteessa.

Kansainyhteisö on huolissaan esimerkiksi siitä, että nuoret ovat lähes kaksi kertaa todennäköisemmin työttömiä kuin aikuiset. Myös nuorten osallistuminen politiikkaan on vähenemässä, joskin samaan aikaan digitaalinen aktivismi, mielenosoitukset ja nuorten vapaaehtoistyö kasvavat.

kehitysnuorisoväestö

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.
Tehdas tupruttaa savua veden äärellä

EU-maiden kansallisille ilmasto- ja energiasuunnitelmille vaatimaton arvosana – Suomen suunnitelma viidenneksi paras

EU-maiden pitää jättää komissiolle lopulliset ilmasto- ja energiasuunnitelmansa tämä vuoden lopussa. Luonnokset eivät ole riittävän kunnianhimoisia, mikäli halutaan päästä nollapäästöihin, selviää tutkimuksesta.
Nainen kalavatien äärellä

Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Etelä-Sudanin sodan osapuolten viime vuoden lopulla tekemä rauhansopimus on toiminut hieman aiempia sopimuksia paremmin, ja se näkyy myös naapurimaa Etiopian puolella. Rauhan onnistumisen mittareihin kuuluu kuitenkin myös se, palaavatko ihmiset lopulta kotiseudulleen.
Lentokoneen siipi, taustalla auringonlasku

EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti

Financial Times -lehden ja Transport & Environment -järjestön käsiinsä saaneen raportin mukaan lentoveron vaikutukset unionin työllisyyteen ja bruttokansantuotteeseen olisivat merkityksettömät. EU komissio ei ole vielä julkaissut raporttia.

Luetuimmat

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Kahden sadekauden epäonnistuminen uhkaa johtaa kriisiin Somaliassa – Avustusrahoista alle viidennes kasassa