Imetys häviää yhä korvikkeelle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Imetys häviää yhä korvikkeelle

"Liian monessa paikassa äidit hukutetaan asiattoman vastikemainonnan ja katteettomien terveysväitteiden tulvaan", sanoo WHO:n asiantuntija.

Swazimaalainen Lindiwe Dlamini imettää puolivuotiasta poikavauvaansa. (Kuva: Mantoe Phakathi / IPS)

(IPS) -- Äidinmaidonkorvikkeen aggressiivinen mainonta jättää yhä varjoonsa ponnistukset vauvojen rintaruokinnan edistämiseksi, valittavat YK-järjestöt.

Maailmanlaajuisesti vain yksi vauva kolmesta elää rintamaidolla elämänsä ensimmäiset kuusi kuukautta, kuten suositellaan. Osuus ei ole kasvanut vuosikymmeniin, sanovat Maailman terveysjärjestö WHO, YK:n lastenrahasto Unicef ja vauvanruokatoimintaverkosto Ibfan.

Lancet-lehden hiljan julkaiseman tutkimuksen mukaan imetys pelastaisi 800 000 vauvan hengen joka vuosi. Lisäksi 20 000 äitiä säästyisi rintasyövältä ja lasten älykkyysosamäärä nousisi keskimäärin kolme pistettä. WHO suosittelee imetyksen jatkamista ainakin parivuotiaaksi asti.

Järjestöjen raportin mukaan yhä useammat valtiot – 135 – säätelevät nyt äidinmaidonkorvikkeen markkinointia. "Liian monessa paikassa äidit kuitenkin hukutetaan asiattoman vastikemainonnan ja katteettomien terveysväitteiden tulvaan", soimaa WHO:n osastopäällikkö Francesco Branca.

Hänen mukaansa se vääristää vanhempien käsitystä asiasta ja heikentää heidän luottamustaan imetykseen. Vastike ei kuitenkaan vahvista lapsen immuunipuolustusta, kuten rintamaito. Erityisen vaarallista vauvoille on korvikkeen sekoittaminen likaiseen veteen tai annosteleminen väärin.

Äidinmaidonvastikkeita myydään maailmassa yli 40 miljardilla eurolla vuodessa, ja ala odottaa myynnin kasvavan yli 60 miljardiin vuonna 2019.

Lisää uusi kommentti